Най-четени
1. zahariada
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
05.04.2016 16:29 -
Закваска за хлеб, logoslovo.ru. Копирано от блога на Григор Симов
Имаме ли малко брашно, винаги можем да направим закваска, а и винаги можем да омесим хлеб, който е много по-полезен от дрождевия, т.е. от омесения с мая.
Без разлика от какво брашно е т.н. "стартер": пшенично, пълнозърнесто или ръжено... И без разлика, от каква закваска, какъв хлеб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хлеб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.
Накратко, рецептата е следната:
Вечна закваска
1-ви ден
100 г брашно и 100 г вода.
Добре разбръкваме. Трябва да се получи пастообразна маса,
Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, непроветриво място.
“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.
Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.
Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.
Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.
2 ден
Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместта в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.
След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.
Разбърквах го 4 пъти на ден.
3 ден
Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.
Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.
Без разлика от какво брашно е т.н. "стартер": пшенично, пълнозърнесто или ръжено... И без разлика, от каква закваска, какъв хлеб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хлеб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.
Накратко, рецептата е следната:
Вечна закваска
1-ви ден
100 г брашно и 100 г вода.
Добре разбръкваме. Трябва да се получи пастообразна маса,
Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, непроветриво място.
“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.
Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.
Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.
Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.
2 ден
Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместта в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.
След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.
Разбърквах го 4 пъти на ден.
3 ден
Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.
Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.
И сега идва най-важният момент, защото закваската вече е достатъчно силна и трябва да уловим момента, когато достигне максимално ниво, т.е. когато се удвои по размер. В тоя момент тя е максимално силна.
Делим я на две части.
Първата половина е нашата вечна закваска. Нея я слагаме в буркан с пластмасова капачка, с дупчици (за да диша) и я поставяме в хладилника до следващата процедура. А с втората част омесваме хлеб.
После изваждаме буркана със закваската – подхранваме я, оставяме я на топло - и тя отново е готова за бой!
http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14123/
Превод, Григор Симов
Вълнообразно
Русоробите нещо????
България и Космоса ... или за престижа н...
ПРЕДИ ПУТИНОВИЯ ЯЗОВИРЕН ТЕРОРИЗЪМ....
България и Космоса ... или за престижа н...
ПРЕДИ ПУТИНОВИЯ ЯЗОВИРЕН ТЕРОРИЗЪМ....
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichsburger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichsburger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци