Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988783
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
05.04.2016 16:29 - Закваска за хлеб, logoslovo.ru. Копирано от блога на Григор Симов
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 960 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Имаме ли малко брашно, винаги можем да направим закваска, а и винаги можем да омесим хлеб, който е много по-полезен от дрождевия, т.е. от омесения с мая.
Без разлика от какво брашно е т.н. "стартер": пшенично, пълнозърнесто или ръжено... И без разлика, от каква закваска, какъв хлеб ще печем: от ръжена закваска – пшеничен хлеб, или обратно. Затова не се затруднявайте да правите различни закваски, защото една е повече от достатъчна.

Накратко, рецептата е следната:

Вечна закваска

1-ви ден

100 г брашно и 100 г вода.

Добре разбръкваме. Трябва да се получи пастообразна маса, 

Покриваме съда с влажна кърпа и го поставяме на топло, непроветриво място.


“Стартерът“ ще започне да ферментира след около денонощие. И ще започнат да се появяват, макар и редки, мехурчета. Има смисъл понякога да се разбърка.

Аз го покривам просто със суха кухненска кърпа.

Поставих го в кухнята, на шкафа, до печката.

Отначало брашното ще се сляга под водата, но това не е страшно. Просто трябва да се разбърква 3-4 пъти на ден.

2 ден

Сега закваската трябва да се подхрани. За което пак досипваме 100 грама брашно и доливаме вода, за да се върне сместта в първоначалното си състояние. Покриваме съда с кърпата и го оставяме за още едно денонощие.

След минаването на второто денонощие, се появиха редки мехурчета – и това вече ме зарадва.

Разбърквах го 4 пъти на ден.

3 ден

Сега вече на повърхността на закваската се появяват, не само мехурчета, но тя започва да расте, и цялата, а не само шапката, се превръща в пенеста маса. Подхранваме я за последен път, и пак на топло.

Аз не се сдържах и половината закваска я впрегнах в работа, а втората половина захраних и я оставих за последно втасване.


И сега идва най-важният момент, защото закваската вече е достатъчно силна и трябва да уловим момента, когато достигне максимално ниво, т.е. когато се удвои по размер. В тоя момент тя е максимално силна.

 

image

 

Делим я на две части.
Първата половина е нашата вечна закваска. Нея я слагаме в буркан с пластмасова капачка, с дупчици (за да диша) и я поставяме в хладилника до следващата процедура. А с втората част омесваме хлеб. 

После изваждаме буркана със закваската – подхранваме я, оставяме я на топло - и тя отново е готова за бой!


http://www.logoslovo.ru/forum/all_1/topic_14123/

Превод, Григор Симов




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. kvg55 - То с химията в храните ни докараха ...
05.04.2016 16:46
То с химията в храните ни докараха като едно време, сам да си месим и печем хляб.
цитирай
2. samvoin - То с химията в храните ни докараха ...
06.04.2016 03:38
kvg55 написа:
То с химията в храните ни докараха като едно време, сам да си месим и печем хляб.
За съжаление...
"Евр(е)остандарти"!
цитирай
Търсене