Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.05.2016 04:59 - На днешния ден (4 май) през 1903 година умира един от големите български революционери
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.05.2016 05:00


 Българска история 14 часа ·  На днешния ден през 1903 година умира един от големите български революционери и борец за свободата на онези изстрадали българи, които въпреки резултата от Руско-турската война остават под чужда власт. Името му е Георги Николов Делчев, но на нас ни е по-известен като Гоце Делчев.


  • Иван Кънчев
  • 04 февруари 2013
 http://www.bulgarianhistory.org/people/revoliucioneri/%D0%B3%D0%BE%D1%86%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BC%D1%80%D0%BE/

AAA

image

  • Иван Кънчев
  • 04 февруари 2013



На 4 февруари 1872г. е роден един от големите български революционери и борец за свободата на онези изстрадали българи, които въпреки резултата от Руско-турската война остават под чужда власт. Името му е Георги Николов Делчев, но на нас ни е по-известен като Гоце Делчев.

Роден е в град Кукуш, днешна Егейска Македония, в семейството на Никола и Султана Делчеви. Има трима братя – Христо, Димитър и Милан. Образованието си започва първо в родния си град, а по-късно в Солунската българска мъжка гимназия. Там той до голяма степен оформя възгледите си за бъдещето на българите, останали в пределите на чужди държави. Сближава се с други бъдещи видни борци, сред които Даме Груев и Гьорче Петров и основава таен революционен кръжок.

В края на века, през 1891г. Делчев заминава за София. Подава документи и е приет във вече прочутото Военно училище в столицата. Само месец преди завършването му обаче, Гоце Делчев е изключен заради участието си в социалистически кръжок. Тази рязка промяна в живота му не го спира, напротив, след като обучението му приключва, той се отдава изцяло на борба за свободата на македонските българи, като за целта решава да използва изградената и добре уредена образователна мрежа на Българската екзархия.

През 1894г. е изпратен в град Щип, където работи като учител. Там се срещаimage със своя съмишленик от Солунското училище Дамян Груев, основател на БМОРК (Български македоно-одрински революционни комитети). Гоце Делчев е впечатлен от организацията и по покана на Даме се присъединява към редиците им. Превръща се в изключително активен деец на революционерите, организирайки редица погранични пунктове и нелегални канали към вътрешността на Македония.

Участва в Солунския конгрес на комитета, на който се изработват програмата и устава.  От 1896г. учителствува в Банско, където успешно създава мрежа от комитети в пограничните райони. Става задграничен представител на БМОРК в София и като такъв участва в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. С помощта на български офицери създава четнически институт на организацията, който започва да изпраща подготвени войводи и чети във вътрешността на Македония. През цялото това време Гоце Делчев работи върху популяризирането на организацията, която привлича все повече нови съмишленици, а самият той прави всичко по силите си да снабдява комитета с оръжие, провизии и пари.

imageПредприема няколко обиколки из териториите на Македония, Одринска Тракия и Родопите. Разделя районите на революционни окръзи, подобно на БРЦК преди Априлското въстание. Обикаля района около Мелник, посвещава редица българи в идеите си и основава Мелнишки комитет, начело на който застава Илия Даскалов.

През 1900г. живее за кратко в Бургас, където открива фабрика за бомби, използвани в много от атентатите на организацията. Отправя се на обиколка из Одринска Тракия, а от 1902г. заедно с Гьорче Петров изработва нов устав и програма на комитета, с която си поставят за цел привличането и сплотяването „на всички недоволни елементи в Македония и Одринско, без разлика на народност“.

С годините той се превръща във фактически лидер на организацията. Благодарение на упорита и всеотдайна работа, комитетът набира сила и се доближава все повече до осъществяването на идеала си. Самият Гоце Делчев обаче е на мнение, че положените усилия не са достатъчни и е твърде рано да се пристъпва към революция. Той се противопоставя на взетото решение през пролетта на 1903г. да се вдигне въстание и с помощта на Даме Груев и други верни последователи успява да отложи началото на бунта до лятото на същата година, като променя и тактическия план за действие. Решено е борбата да започне като партизанска война, като на оръжие се вдигнат само планинските и полупланинските райони, в които действат добре въоръжените чети.

През март 1903г. Гоце Делчев оглавява чета и продължава да подготвя бъдещитеimage събития. Взривява моста над река Ангиста, на железопътната линия между Солун и Одрин. Два месеца по-късно, на път за среща с други комити, нощува в с. Баница, Серско. Турската потеря е известена за преминаващите през селото революционери и под командването на майор Хюсеин Тефиков, съвипускник на Гоце Делчев, местността е блокирана. Делчев се опитва да изведе четата и да спаси хората си, но това се оказва невъзможно. След еднодневно сражение с по-многобройния враг, на 4 май 1903г., Гоце Делчев пада убит, а неочакваната му смърт се оказва един от най-тежките удари по комитета.

Тялото му първоначално е погребано в общ гроб в селото, а по-късно тленните му останки са преместени и се пазят в урна в „Илинденската организация“ в София. През 1946г., по желание на СССР и Югославия, БКП предава урната на град Скопие. По време на Междусъюзническата война родния град на Делчев – Кукуш, както и лобното му място – с. Баница, са опожарени от гърците, а населението им е изгонено. С действията си гърците, сърбите, а по-късно СССР се стараят всячески да изградят т.нар. „македонски народ“, с единствената цел той да бъде отделен от България. Именно затова Гоце Делчев навсякъде из тези държави продължава да бъде споменаван като „македонски герой“. Това е и една от причините за съществуването на настоящия конфликт в Македония, изграден върху едни не дотам добре скроени лъжи.


  •  
  •  
  • 13



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10058758
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци