Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.03.2013 03:13 - Скандал: Протестиращи си тръгнаха от "Дондуков" 2
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2013 03:14


"За България докрай", призоваха те 1 мар 2013 15:33 582  
image Снимка: Булфото

Представители на протестиращите напуснаха консултациите при президента за формирането на Обществен съвет към служебното правителство, недоволни от поканените в съвета. Заседанието напусна и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред сградата на президентството се събраха около 30 души на протест срещу начина, по който се провеждат консултациите. Според някои от протестиращите те нямат легитимен представител на форума. Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим, заявиха от протестиращите след напускане на заседанието.

Те разпространиха декларация, в която се посочва, че присъстващите граждани от протестите категорично не са удовлетворени от реакцията на политическата класа предвид създалата се ситуация и че за пореден път народът на България "е манипулиран с цел запазване на статуквото на монополите и политическия живот на страната". Нашите искания остават същите, както и досега, се казва още в декларацията.

Представителят на протестиращите Янко Петров заяви, че Общественият съвет цели да затвори очите на хората. „Той реално ще се сформира, ще работи по време на служебното правителство – нито има право на глас, нито да променя нещо, коментира той и призова хората да не спират с протестите  „На улиците на 3-ти март. За България докрай!“, допълни той, цитиран от БНР.

Протестиращите са заявили пред президента исканията си Народното събрание да работи, докато не бъдат направени промени в Изборния кодекс, каза още Петров. По думите му президентът е обещал да разгледа искания на протестиращите и да ги има предвид при съставянето на Обществен съвет към служебното правителство.

„Начинът, по който се прави подборът, е абсолютно на тъмно. Тази извадка, която е вътре, не е представителна за България. Кои са вътре? Аз не знам тези хора кои представляват освен себе си. Вътре са едни олигарси, които ние не ги искаме“, обяви Йордан Иванов, който обяви, че представлява Северозападна България.

Недоволен от заседанието излезе и лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че от синдиката са готови да участват в консултации, в които всеки представлява някаква организация, защото в момента при президента били хора, които представляват само себе си или интереси на олигарси и мултимилиардери. Димитров попита какво правят на консултациите политолози или икономисти и изреди имената на Антоний Гълъбов, Георги Стоев и Георги Ганев. 

Димитров беше категоричен, че трябва да престане икономическата политика, водеща след себе си тази радикална мизерия и уточни, че има хора, които насаждат в политиката на правителствата неолибералния модел, довел хората на улицата.

Синдикатите предлагат на президента спешни мерки в три посоки – за намаляване цената на тока, компенсаторни мерки за доходите на хората и на пенсионерите и такива, свързани с промени в закони, които спешно трябва да приеме парламентът, преди да се разпусне.

Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите, предаде „Фокус“.  В присъствието на представители на медиите двамата започнаха остър спор, който прерасна във викове.

Протестиращият попита Димитров къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ. Пламен Димитров заяви, че синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции.
Спорейки помежду си, Пламен Димитров и представителят на протестиращите неочаквано се хванаха за ръце и изкрещяха, че заедно ще се борят за България.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

Докато синдикалистът Димитров обясняваше пред журналистите, че ще продължи да подкрепят исканията на недоволните граждани, част от протестиращите отново призоваха българите да не се отказват. „България трябва да бъде управлявана от народа”, призова един от протестиращите с мегафон. Някои от протестиращите извикаха „Българи – юнаци!” и „Победа!”.

Участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Президентът покани на срещата представители на протестиращите граждани, широк кръг граждански и браншови организации, синдикални и работодателски организации, за да обсъдят бъдещите задачи и проект на Правила за устройството и дейността на Обществения съвет. Въпреки обещанията, че заседанието ще се излъчва онлайн, това не се случи.

http://www.dnes.bg


Не се разбраха на срещата при президента Поканените на днешните консултации не са бъдещи членове на Обществения съвет, обясни президентът Росен Плевнелиев image   Снимка: Боби Тошев / БГНЕС След два часа и половина заседание при президента Росен Плевнелиев завършиха консултации за сформиране на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство.

Деветима от поканените десет представители на хората и групите, протестиращи по улиците, напуснаха заседанието още в началото, след като припомниха част от исканията си.

С тях излезе и председателят на КНСБ Пламен Димитров. Вътре останаха политолози и представители на бизнеса.

"Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим.

Излизаме, за да се борим до край", заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев.

На тротоара той изчете цялата декларация на протестиращите. Сред тях е и искане да не се разпуска парламентът и да има програмно правителство. Славчев повтори няколко пъти, че няма да предадат народа и призова за участие в национален протест в неделя.
още по темата image Плевнелиев свиква консултации за Обществения съвет image 20 | image3892 01.03.2013 Протест от 50 души в София image 361 | image24774 01.03.2013

Но пред сградата на "Дондуков" 2 имаше и други граждани, които нарекоха тези хора "псевдолидери на протестите и измамници". Още час преди началото на консултациите, се събраха хора, за да се оплачат, че не виждат легитимни техни представители сред поканените за участие в съвета.

"Хора като
политолога Антоний Гълъбов и крупния бизнесмен Огнян Донев нямат място в Обществения съвет. Те не представляват интересите на протестиращите и на хората, които са на улицата", това заявиха хора пред Президентството, цитирани от БГНЕС.

Иван Петров от Варна, един от водачите на протеста във Варна, който беше нападнат с нож, заяви, че няма разделение между протестиращите и гражданите са единни в своите искания.

"Гражданското общество за първи път се обединява и този път няма да позволим да ни яхне нито една партия", убеден е бившия известен варненски футболист.

Пред президентството имаше обаче хора от Варна, които обявиха и Иван Петров за самозванец.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите. В присъствието на журналисти, двамата започнаха остър спор и повишиха тон. Според Агенция "Фокус" протестиращият попита Димитров къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ.

Пламен Димитров отговори, че именно синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции.

Друг мъж заяви, че протестиращите не искат да бъдат представлявани от синдикатите. „Кой беше Тренчев и къде беше през последните 23 години?”, извикал с мегафон някой.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

Срещата при президента още не беше завършила, когато прессекретариатът на държавния глава разпространи негово изявление, в което се казва, че

участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет.

Той ще бъде свикан от служебното правителство и ще работи към него. То ще си приеме правилата за работа на Обществения съвет, е казал президентът Росен Плевнелиев.

Той уточнява, че проектът на правила за устройството и дейността на този съвет, публикуван на сайта, е платформа за дебат. Президентът е платформа за дебат, е посочил Плевнелиев.

Президентът е констатирал общото мнение на участниците в консултациите, че бъдещото служебно правителство няма да бъде "правителство в сянка". "Това правителство няма да бъде и някаква форма на заместител на парламента, напротив", категоричен е бил президентът.

Той е допълнил, че исканията и решенията, които гарантират тяхното изпълнение, трябва да бъдат ясно разграничени на краткосрочни, дългосрочни, изпълними и неизпълними. "Само с декларации това няма да се случи, но когато седнем всички на една маса с решения, нещата ще се случат. Служебното правителство, както и президентството, ще отворят вратите си за диалог и очакваме отговорно отношение", е казал още държавният глава.

"Настоявах днешните консултации по структурирането на Обществения съвет да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите и не само те, да имат необходимото време да организират добре своето представителство. Затова след днешните консултации ще има достатъчно време, тъй като вече знаете, че служебно правителство няма да се случи утре или в другиден, а в следващите две седмици вероятно", е казал Росен Плевнелиев.

И е напомнил, че "все още сме в конституционна процедура".

Търся чуваемост за проблемите. Търся ефективност и искам да не се заглуши и загуби гласът на всеки и именно затова стартирах тези консултации, е посочил държавният глава.

Всеки от вас, които сте днес тук на тази маса, представлява не себе си, е казал президентът, добавяйки, че са представени протестиращите, граждански неправителствени организации, работодателски, синдикални и други организации. По думите му в Обществения съвет ще бъдат включени представители на гражданските организации от много сектори, национално представените синдикати и работодателските организации.

В зависимост от темите ще бъдат канени изтъкнати учени, експерти.

Целта на днешните консултации била да се представят основните тези, да бъде чут гласът на всеки, но и да се вземат решения по тях - кое е възможно и кое не е, кое е краткосрочно и дългосрочно и как можем да подпомогнем усилията на служебното правителство още от първите дни да заработи по важните за обществото и по актуалните за деня теми, е казал президентът.

Той предлага Обществен съвет към служебното правителство, но

и обществени съвети към съответните министерства на служебното правителство.

Тези, които се интересуват от цената на тока, тези, които се интересуват от монополите в енергетиката и в други сектори, и тези, които не представляват себе си, а са легитимно избрани представители, са добре дошли в обществените съвети към съответните министерства на служебното правителство, е казал Плевнелиев.

Той се надява този формат да покаже своята ефективност и да бъде възприет и от следващото правителство, което ще дойде след служебното, легитимно избрано от народа на идващите избори.

Общественият съвет се предлага да се ръководи от заместник-министър-председател на служебното правителство. Общественият съвет ще бъде консултативен орган към служебното правителство, не към президента, и ще приема становища по цялостната насока на работата на служебното правителство, по дневния му ред, по спешните задачи, като крайното решение е на служебното правителство и то, трябва да е ясно, ще си носи отговорността - така е по Конституция и така ще бъде, е заявил Росен Плевнелиев.

По думите му е добре всеки министър в служебния кабинет да направи секторен обществен съвет, който да го подпомага в работата в този сектор. В тези съвети вече могат да влязат и много повече представители на заинтересованите групи от съответните секторни политики.

Днес ключовите думи за България са диалог и стабилност и нека да работим за това да ги гарантираме, защото иначе всички ще загубим много, е казал президентът Росен Плевнелиев.

В

декларацията на протестиращите, които напуснаха срещата,

се посочва, че обявеният от президентството формат на Обществения съвет не отговаря на вижданията на гражданите. Те са против председател на Съвета да бъде вицепремиерът в служебното правителство и той да определя членовете на Съвета.

Според протестиращите Общественият съвет трябва да бъде съставен от експерти в различни сфери, представители на браншовите организации и граждани, трябва да сераздели на сектори и всеки тесен специалист да отговаря за своята област на компетенции.

Протестиращите искат също председателят на Съвета да се избира от неговите членове и в него да могат да влизат хора необвързани с политическите партии на прехода. В декларацията на протестиращите се посочва, че те не са удовлетворени от реакцията на политическата класа в създадената ситуация. Според тях за пореден път българският народ е манипулиран с цел запазване на статуквото на монополите и политическия живот на страната.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев каза след срещата, че от организацията предлагат в състава на служебното правителство да не влизат членове на политическите кабинети от предходните три правителства, членове от последните два парламента и членове на администрацията на президента, като, ако се прави изключение, може да е само за екипите, които работят по европейските фондове.

Данев коментира ползите от днешната среща, посочвайки че всеки диалог и консолидация на вижданията е форма на демокрация и е по-добре да се води диалог, отколкото да има противопоставяне.

Видеозапис на консултациите за бъдещия Обществен съвет към служебното правителство може да бъде изтеглен от адреса: 
http://streaming.president.bg/mama/konsultacii_za_obshtestven_savet_kam_presidenta.f4v   Share on facebook Share on twitter Share on linkedin More Sharing Services 91 Източник:БГНЕС,Фокус,БТА Снимки:Боби Тошев / БГНЕС

http://www.vesti.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10075693
Постинги: 7929
Коментари: 3564
Гласове: 6354
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци