Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.11.2012 02:38 - Съд в Грузия постанови поставяне под арест в срок от два месеца на бившия министър на отбраната
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2012 02:40


image   Снимка: АФП Съд в Грузия постанови поставяне под арест в срок от два месеца на бившия министър на отбраната 09 ноември 2012 | 16:23 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Тбилиси. Съд в Тбилиси постанови поставяне под арест в срок от два месеца на бившия министър на отбраната на Грузия, Бачо Ахалай, съобщава ИТАР-ТАСС.
Бачо Ахалай е заемал поста военен министър от август 2009 до юли 2012година.
Той е обвинен в "превишаване на служебните пълномощия" и "незаконно отнемане на свобода".
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


image Свят Размер на шрифта : image image image image   Снимка: АФП Президентът на Грузия отправи критики към управляващите 07 ноември 2012 | 18:35 | Агенция "Фокус" Начало / Свят Тбилиси. Президентът на Грузия Михаил Саакашвили разкритикува новите власти за задържането на бившия министър на отбраната Бачо Ахалая, началника на Обединения щаб Георгий Каландадзе и командира на бригада Зураб Шаматав, както и за започнатата проверка на финансовата дейност на „Обществено излъчване Грузия”, предаде Интерфакс.
„Днес ние узнахме, че един от героите на войната през август 2008 г., 32-годишният генерал и началник на Обединения щаб на грузинските въоръжени сили Каландадзе, заедно с други лица е задържан при обстоятелства, неотговарящи на достойнството на офицер и ролята на въоръжените сили в нашето общество”, каза в телевизионно обръщение Саакашвили.
По думите му, недопустима е и намесата в дейността на свободните медии.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!


Смяната на властта в Грузия Тагове: Коментари, По света, Грузия, Михаил Саакашвили, парламент, Политика
Алексей Пилко 20.10.2012, 18:56, московско време
image image image image
image
Бидзина Иванишвили. © Колаж: «Гласът на Русия»  
Победата на коалицията „Грузинската мечта” на Бидзина Иванишвили на парламентарните избори в Грузия постави Русия пред сложната задача за изработване на нов политически курс по отношение на Грузия. Импулсивният Михаил Саакашвили, който направи страната си, едва ли не най-големия противник на Москва в региона, ще бъде заменен от умен и внимателен политик. Въпреки че, някои експерти го наричат проруски, той е преди всичко прогрузински. Затова Русия трябва да съчетае гъвкавост и твърдост във взаимодействието с новото грузинско правителство, поставяйки акцент върху собствените си национални интереси.

По време на предизборната кампания Иванишвили не веднъж заявява, че може да оправи отношенията с Русия, които достигнаха критична точна след събитията от 2008 година. Наистина, изявленията на този политик след победата на изборите на пръв поглед внушава оптимизъм: съдейки по всичко, Грузия няма да бойкотира зимната Олимпида в Сочи и е готова да започне диалог с Русия по широк спектър въпроси.

Заедно с тоя, още не е ясно как курс все пак ще поеме Иванишвили на международната сцена. Изявленията му, направени публично, доказват, че Тбилиси не е склонен да промени външнополитическия си курс, който Грузия води още от времето на Шевернадзе, а след това и при Саакашвили. А именно - тя залага на съюз със САЩ и ЕС, както и скорошна интеграция в ЕС и НАТО.

ЕС вече сериозно се включи в „борбата за Грузия” и е готов, въпреки финансовата криза, да отдели на новото правителство 670 милиона евро. НАТО, който изпитва сериозни проблеми в Афганистан и в определена степен зависи от помощта от страна на Москва, също не иска да „изпусне” Грузия. Генералният секретар на тази организация Андрес Фог Расмусен нарече процеса на влизането и в НАТО „необратим”.

През 90-те години, и особено в началото на новия век, американските и европейските медии настойчиво налагаха тезата, че Тбилиси е жертва на „имперските амбиции” на Москва. Това помогна за създаването на определен образ на грузинската държава в очите на обществено мнение на САЩ и страните от ЕС и оправдаваше желанието „да бъде защитена” Грузия от руско нападение.

Реалността обаче, както показаха събитията от войната през август, доказва противополжното. Именно Тбилиси е агресор, който нападна Южна Осетия и разположените на нейната територия руски миротворци. Затова, посторявайки фактически от нулата диалога с Грузия, Москва трябва да настоява за признаването на грузинската страна за инициатор и виновник за драматичните събития от преди четири години и подкрепя независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Тези въпроси носят принципен характер. Но по всички останали въпроси може и трябва да води диалог, който, може би, в бъдеще може да доведе до положителен резултат.

http://bulgarian.ruvr.ru



Грузия избира президент през октомври 2013 2 Ноември, 2012 20:49 image 0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА image 438 image image image ШРИФТ image ПЕЧАТ image Стефанаки
Йоанис

 

Съгласно конституцията президентските избори в Грузия ще се състоят през октомври 2013 г., съобщи говорителят на президентството Манана Манджгаладзе.

Премиерът Бидзина Иванишвили и други представители на парламентарното мнозинство напоследък започнаха да правят изявления, че президентският вот трябва да бъде организиран през януари 2013 г., когато ще изтекат 5 години от избирането на държавния глава Михаил Саакашвили (а не след изтичането на 5-годишния му мандат през октомври).

В същото време обаче по силата на въведените през 2010 г. промени в конституцията изборите трябва да бъдат през октомври идната година.

"Съгласно конституцията пълномощията на президента на Грузия изтичат след избирането на новия президент. Новите президентски избори ще бъдат през октомври 2013 г. Искам да напомня, че именно въз основа на тази нова конституцията беше избран новият парламент, в който се сформира ново мнозинство.

Грузия


http://fakti.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10068092
Постинги: 7927
Коментари: 3562
Гласове: 6354
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци