Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.06.2012 16:45 - Fakebook в центъра на грандиозен скандал!!!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: krizata

(нестандартен обзор на световните пазари за изминалата седмица)

- Състоя се първичното пласиране на акции (IPO) на новата тийнеджерска страст – Фейсбук! За огромна изненада на първите "щастливи" акционери, сдобили се с книжата на социалната мрежа, вторичните търгове преминаха много по-зле дори от най-песимистичните очаквания. Приключвайки първия ден на нивото от първоначалното пласиране, цените на акциите продължиха стремглавото си пропадане  - в понеделник, когато индексът NASDAQ Composite подскочи с 2,5% и, например, Apple поскъпна с 6%, Facebook се свлече с 11%, а във вторник загуби поредните 9%. Последваха я банките, провели първоначалната емисия, особено Morgan Stanley. Заедно с това, пропадане отбеляза и самата борса NASDAQ – кой сега ще поиска да си организира IPO чрез нея?

Но скандалът избухна малко по-късно: агенция Reuters съобщи, че в разгара на IPO road show (рекламно-пропагандистката кампания за потенциалните купувачи), и трите underwriter-а (Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase и Goldman Sachs) единодушно са понижили прогнозите си по извежданата от тях на пазара компания! Този факт е суперскандален! Тук има не само грандиозен конфликт на интереси, а и недопустимо използване на инсайдерска информация, тъй като банките са съобщили за понижената прогноза само на своите директни клиенти, а на страничните фирми и частни лица са продължавали, сякаш нищо не се е случило, да „засилват“ акции на Facebook.

Подобна наглост е прекалена даже за щатските пазари, затова към средата на седмицата инвестиционните банки бяха атакувани с вълна от съдебни искове на „непредвидливи“ купувачи! Очаквайки тежки времена и притесняван от току-що фиксираните многомилиардни загуби (5 млрд.$) на своите гениални трейдъри, J.P. Morgan Chase прекрати обратното изкупуване на своите акции, а тъй като в тази програма имаше доста пари (15 млрд. долара), това решение оказа допълнително напрежение на пазарите.

 

image 


Светът

- И пак Reuters съобщи, че още миналата година Федералната хазна на САЩ е предоставила екслюзивното право на Китай, да купува държавни облигации директно от Министерството на финансите, а не чрез първичните дилъри, както това е предписано за останалите (включително централните банки)!

- Както можеше да се очаква, срещата на G8 за пореден път не реши абсолютно нищо, за което намери твърде оригинално оправдание – с икономическите проблеми се занимава G20, а ние решаваме само най-горещите проблеми - ето и Гърция подкрепихме морално! Обект на присмех беше новобранецът Оланд, който се яви за „срещата без вратовръзки“, именно с вратовръзка! Старите кучета не загубиха самообладание и двустранната среща между Обама и Медведев (спец-пратеника на Путин) се проведе „без вратовръзки и сака“!


Азия

- В реалния свят всичко, уви, е доста по-сериозно, за което свидетелства понижението с цели два пункта (с негативна прогноза) на японския рейтинг от страна на агенция Fitch. Дългът на страната на изгряващото слънце е колосален (над 250% от БВП) и продължава бързо да расте, което кара все повече наблюдатели да го възприемат като поредния балон, който може да гръмне всеки момент.

- През април индексът на активността във всички отрасли на японската икономиката ускори спада си – той олекна с 0,3% за месец, срещу съкращение от 0,1% през март. Търговският дефицит достигна 520 млрд. йени, което е шест пъти повече, отколкото през март, и с 11% по-зле от прогнозите на пазара – износът за ЕС се е свил с 1,9% на годишна база, към Азия – с 2,6%, а към Китай – със 7,1%.

- Покупките в супермаркетите, които са най-добрия индикатор за потребителското поведение (винаги трябва да се хапва нещичко) са твърде мрачни – през април годишното снижение е останало внушително, съставяйки 1,9%, въпреки, че е малко по-добро от мартенското, когато е било -2,4%.

- През май индексът на деловата активност в производствения сектор в Китай се затвърди в зоната на спада (48,7 пункта, вместо 49,3 през април). Индикаторът за деловия климат се понижи – влошаване е отбелязано по всички направления. Поднебесната е решила да се върне към стандартната практика за стимулиране на забележимо охладилата се икономика – чрез държавни инвестиции в инфрактурни проекти. Проблемът, обаче е, че това означава издуване на нови балони. Да не говорим, че и предишните вложения в значителна степен превъзхождаха възможностите на вътрешното търсене (наскоро построените празни градове и другите прелести на хиперинвестирането).

- Впрочем, такава картина скоро може да се очертае в целия азиатско-тихоокеански регион – той твърде много е зависим от външното търсене, което навсякъде активно пада.


 

Европа

- Към куриозите на съвременната политика трябва да прибавим обръщението на белгийския ислямист Абу Имрана към свежоизбрания президент на Франция Оланд, с призив последният да приеме исляма. Коментаторите вече отбелязват, че авторът на това емоционално откровение задочно е осъден в Родината си (Мароко) на десет години затвор за търговия с наркотици и съдейки по наглостта на предложението, той също от време на време се глези с различни съмнителни препарати!

- Испания (за втори път в последните пет месеца) повиши оценката си по дефицита за миналата година до 8,9% от БВП, оправдавайки се с измама от страна на регионалните власти. Последните, обаче, не си губят времето напразно – правителството на Каталуния се обърна към Мадрид с поредната молба за помощ! Аукционът по пласиране на испански държавни облигации протече посредствено (слабо търсене, нарастваща доходност). Възможните загуби на банковите институции се оценяват на 260 млрд. евро! Агенцията Egan Jones за трети път в последните два месеца понижи рейтинга на страната (с две степени).

- Нарастват проблемите в Ирландия – спадовете по цените на жилищата отново се ускориха (за последните 12 месеца - с 15,5%, а за 3 години – с цели 40%), което допълнително усложнява ипотечния бизнес.

- Британският БВП е преразгледан до -0,3% за тримесечие. За това главна вина има строителният сектор, рухнал с 4,8%. Ако не бяха държавните покупки на стоки и услуги (+1,6%), тогава всичко можеше да бъде още по-печално. По данни на британската търговска палата, през февруари-април купувачите в търговските комплекси са били с 2% по-малко, спрямо година по-рано. Продажбите на дребно през април са се свлекли с 2,3%, напълно компенсирайки ръста от месец март (с 2,0%) и връщайки динамиката на минус (с 1,1%). Ако се отстранят манипулациите с инфлацията, ще се изясни, че продажбите на глава от населението са паднали с 18% от пика си през 2004 г. и са се върнали към нивата си от средата на 1990-те. Въпреки това, сравнено със САЩ това е умерено падане, тъй като там имаме -30% и връщане към 1960-те години.

 

image
Източник: ОИСР, алтернативни оценки

- Потребителското доверие в Холандия се е влошило, което се дължи на неочакваното нарастване на безработицата в страната на лалетата през април с цели 0,3% до 6,2%.

- Като цяло в региона се очаква повсеместно падане на БВП през второто тримесечие, в т.ч. по еврозоната с 0,5%.

 

Америка

- В Щатите назряват сериозни проблеми на пазара на студентските кредити, за чиито балон сме съобщавали многократно – да си припомним, все пак, че през последните години, когато държавата започна да отпуска немалка част от парите по този раздел, заеми получаваше всеки, който си поискаше, включително възрастни хора, които нямаше как да бъдат наречени студенти.

Bloomberg публикува обзора на президента на Emeritus of Franklin & Marshall College, Ричърд Нидлър, където се разкрива информацията, че почти една трета от изследваните университети и колежи имат отрицателен капитал (задълженията им са повече от техните активи)! При половината от тях недостигът превишава 10 млн. долара, а при рекордьора дупката достига 400 млн. Всичко това означава, че при неизбежното свиване на пазара на студентските заеми притокът на пари (таксите за обучение) в тези вузове рязко ще намалее, което може да предизвика тяхната „внезапна смърт“, по примера на Lehman Brothers през 2008 г.

- Отчетите за първото тримесечие приключиха при много мрачна картина: Dell е кошмарен – печалбите и обема на продукцията са много по-зле от очакванията на анализаторите, прогнозите също твърде разочароваха. На този фон отчетът на Hewlett-Packard беше възприет възторжено, неясно защо – при тях печалбата пада 1,5 пъти, а продажбите – с 3%. Прогнозата е явно по-лоша от очакванията на аналитиците, а към това се прибавят плановете на фирмата да уволни 27 хил. (8% от персонала) в близката година и половина.

- През април поръчките на стоки за дълготрайна употреба в САЩ прибавиха само 0,2% за месец, след разрушителното 3,7% надолу през март. Чистите капитални поръчки са загубили 1,9% след съкращение от 2,2% месец преди това.

- Общото количество на получателите на помощи при безработица за първата седмица на май са се качили до максимума от февруари.

- Статистиката за продажбите в американските магазинни мрежи е станала заплашителна: седмичните спадове са факт вече четвърти пореден път, като при това към средата на май те даже са се засилили. Съгласно ICSC и Goldman Sachs, в периода 13-19 май покупките са се свили с още 1,7%, след падането с 0,8% през всяка от предишните три седмици. Останалите индикатори по потребителското търсене също са твърде мрачни!

Късмет през новата седмица!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10059963
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци