Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.07.2011 06:09 - ГОЛЕМИЯТ ШЛЕМ или кой е виновен за цените на бензина
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2011 03:31


ГОЛЯМ ШЛЕМ ИЛИ КАПО?
         или кой е виновен за поскъпването на цените на бензина

    Граждани на България, БСП ви  води за носа, не им вярвайте!


image

Това е статията на Евгени Бакърджиев изнесена в интернет пространството.

Отшумяха августовските жеги и депутатските ваканции, стартира новият политически сезон, а с него и целия обществен живот. Потегли върволицата от гости по сутрешните телевизионни блокове, заредиха се теми, проблеми и дискусии. И някак съвсем естествено си дойдохме на думата- зимата, парното, газа, тока, цените… Плахо се подават въпроси, чиито отговори съвсем скоро ще станат тема номер едно за повечето българи. Защото проблемите в енергетиката пряко или косвено засягат всеки дом и всяко семейство.

Преди 4 години Румен Овчаров /тогава енергиен и икономически министър/ подготви и подписа цял пакет от договори с Русия, засягащи десетилетия напред стратегическото развитие на България.
Преговорите по тези договори бяха водени тайно , подписите се слагаха на тъмно, съдържанието остана скрито и за експерти и за политици…. Имаше, аплодисменти , фанфари и фойерверки ,за да се скрие истинската същност на нещата. Президентът Георги Първанов нарече резултата от договорките „ Голям шлем”, но пропусна да уточни за коя страна е печалбата.

Вкараха ни в играта, раздадоха картите, прибраха си дивидентите и набутаха държавата в батака. И сега лениво подвикват на управляващите: ” Хайде бе какво става, защо не вървят нещата ???”

Всъщност, темите които бяха пакетирани са доста експертни и неясни за средностатистическия гражданин, и това е един от аргументите на левицата да спекулира и да се опитва да води за носа мнозинството българи. Става дума за новите договори за доставка и транзит на природен газ „за” и „през” България, газопровода „Южен поток” , Атомната централа в Белене и петролопровода „ Бургас –Александруполис”. Всяка тема е много важна и сериозно различна от останалите, тъй че смесването, преплитането и пакетирането им води само до проблеми и отслабване на българската позиция в тези проекти. Нека ги разгледаме внимателно.

КАКВО БЕШЕ
България, в лицето на „Булгаргаз” имаше действащи от 1998 год. изгодни договори за внасяне и транзитиране на природен газ , които изтичаха след четири години. Благодарение на тези договори ние като страна получавахме по едни евтини за Европа и поносими за българите цени ценната суровина и по този начин правехме възможни и отоплението за хората и използването на газа за промишлени и селскостопански дейности. Всичко това беше безцеремонно и безапелационно заличено, договорите бяха отменени , а цените и методологията драстично променени.

БСП И РУМЕН ОВЧАРОВ....Румен Овчаров въвлече България в една ценова и конкурентна спирала която няма аналог в последните десетилетия. И даде възможност на Русия да постигне всичките си интереси за сметка ,разбира се изцяло на българската страна.

През изминалите години природния газ поскъпна вече двойно и достигна цена 654,15 лв./1000 куб.м. с ДДС. Тази цена силно изненада дори руския вицепремиер Зубков при пристигането му в България… Дали това бе театрална постановка или реалност аз не зная.

Зная обаче, че и руската и българската страна се ангажираха да проверят пътя и обема на цените на газа. И да изяснят кой, колко и къде качва цената, и за чия сметка. Лесно е да се проверят няколко стъпки: „Газпром“ – посредник – „Булгаргаз“ – продавач – консуматор.
Дете в трети клас за 30 минути ще се справи с такава задачка по аритметика .От разговорите и ангажимента изминаха месеци.
Време е да чуем и разберем колко, на кого и защо плащаме, нали?

Проектът „Южен поток” идва като продължение на руската инициатива за реализация на нови газови трасета, захранващи източна и централна Европа. След „Син поток” до Турция и „Северен поток” до Германия, Русия излезе с предложение и за това трасе до Италия и Австрия на стойност 7 до 10 млрд. евро. Предвижданите количества са от 30 млрд. куб.м. с възможно увеличение до 63 млрд. годишно. Ами , няма лошо. Колкото повече, толкова повече… Винаги съм казвал, че е по-добре да имаме две тръби, вместо една, но още по- добре е да бъдат три!

НЕДОСТАТЪЦИТЕ
Недостатъкът на „Южен поток“ е, че той дублира доставката на количествата от Русия. Разбира се по друго, южно трасе, но с един източник на природен газ. Ние вече транзитираме 17 млрд. куб.м. руски газ годишно. И на България и на Европа им трябва презастраховане, трябва им друг източник – алтернативен доставчик. Такъв източник и доставчик могат да бъдат само централноазиатските държави, реализирани чрез проекта „Набуко“.

По този проект се предвижда осигуряването на 38 млрд. куб.м. природен газ от каспийския басейн. Азербайджан и Тюркменистан са в основата на тези количества.

Световната банка, Европейската инвестиционна банка, както и Европейската банка за възстановяване и развитие вече се ангажираха с осигуряването на 5 млрд.евро. Нека да има и „Южен поток“ нека има и „Набуко“, но няма толкова газ. Няма дублиращи , двойни количества.
И ако трябва да се мисли стратегически и европейски, трябва да форсираме конкретните стъпки по реализациятя на „Набуко”. Ние все пак сме част от ЕС и НАТО…

ПРОЕКТИ
Третият проект е АЕЦ „Белене“. Нека изрично споделя, че съм „ЗА” развитието на ядрената енергетика. Франция произвежда 80 % от ел. енергията си в атомни централи. Финландия започна реализация на програма за изграждане на три нови АЕЦ.Да не давам примера с Китай и Индия. Светът се развива все по-организирано и синхронно. Енергетиката със своята безопасност е основна тема на съгласуване между държавите. Изискванията и ограниченията се обсъждат на най-високите международни форуми.


Четвъртият проект е петролопровода от Бургас до гръцкото пристанище Александруполис – общо 279 км. тръби с капацитет 35 до 50 млн. тона годишно. Стара идея за инвестиция от 1,0–1,5 млрд.долара, която години наред се върти, но не намира конкретна реализация. Защо ли? Защото между трите държави единствено България няма интерес от това трасе. Гърция ще товари танкери с петрол и ще ги транспортира през Черно море до Бургас. После ще претоварва същите количества в Александруполис отново и ще ги транспортира до централна , западна Европа и т.н. Русия ще пласира суровия си петрол избягвайки преминаване през Босфора и Дарданелите и спестявайки огромни транспортни и екологични такси.

За сметка на увеличената си печалба, разбира се. Като развием възможността в Александруполис да се изгради петролна рафинерия и вместо суров петрол там да се получават готови/ и по-скъпи/ петролни продукти картинката с интереса става повече от ясна. Какво печели България? Транзитни такси – сигурно ще е отговора. Не! Делът в този проект за нас остана толкова малък, че и това няма да е сериозна печалба. За сметка на всички рискове, дейности и екологични поражения, които за урок наблюдаваме и днес в Мексиканския залив?
България няма изгода от този проект. Откъдето и да мине петрола, печалбата ще е за другите, а ние тук ще чакаме да ни падне някакво подаяние. Абсолютно недопустимо е !

Това е пъзела който Овчаров и Първанов подредиха и сервираха на народа ни.

Това е и задачата която сегашното управление има да реши:
1. Да се отделят ясно темите и проектите един от друг.
2. Да се изготвят подробни експертни, финансови и екологични оценки за всеки поотделно.
3. Да се сподели ангажимента и отговорността за съвместните ни намерения с ЕК и европейските енергийните структури. Защото Русия гони своите интереси, така както трябва. На Русия това и е работата.

А Георги Първанов рапортува, че в българо-руските отношения е постигнат „голям шлем“. За не владеещите бридж, това значи играещият да вземе всичките карти.

Истината е, че за Русия това е „голям шлем“, тъй като тя прибира всички карти.


Е, тогава България остава пълно капо.

Евгений Бакърджиев, бивш вицепремиер
http://clubsenator.bg/?p=50

marley.blog.bg

Разбира се, Бакърджиев като заклет глобалист, брюкселопоклонник и поклонник на "синята идея" и новия задокеански "голям брат", в която "синя идея" просто липсва такава и всякакава логика (Най - малко пък истински демократична!), никога няма да каже, че далеч по - истинската, реална и изгодна, но и безопасна от гледна точка на турцизацията на България горивна алтернатива, се нарича БРАТСКИ (Генетично!) ИРАН, а също и Сирия и страните от Близкия Изток!
За тази цел обаче, ние трябва да скъсаме "пъпната връв" с Израел и ционската инвазия, стиснали здраво България за гръкляна...
Нещо което, разбира се, че от сините - до вчера червени "другари" като Бакърджиев, няма как да чакаме.

uruknet.com/

Както виждаме, Бакърджиев, тези страни са готови да го сторят, за разлика от твоите туркоезични "лщбимки"...;)




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10060260
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци