Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
19.08.2010 02:13 - Габровски учен предлага стратегия за борба с катаклизмите
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1285 Коментари: 1 Гласове:
0



ИДЕИ


  Габровски изобретател предлага стратегия за борба с катаклизмите

 

От 26 години Валентин Джуров прави нестандартни разработки в различни области

 

image

Мариана ДИМИТРОВА

От 26 години габровецът Валентин Джуров предлага нестандартни идеи и разработки в различни области, като в основата им стоят природните закони. Описал ги е на 1 500 страници. Някои са предложени в патентното бюро за одобрение, други остават само на книга. По професия е машинен инженер.

Габровският изобретател е измислил универсална стратегия за борба с природните бедствия. Това не е първата му нестандартна идея за спасение от природните стихии. Миналото лято той предложи математически модел за предвиждане на наводненията. Изобретението му обаче останало в нечий прашен ъгъл на съответното министерство. А наводненията продължават в пълна сила и тази година.

Предлаганите от Валентин Джуров идеи изискват минимални средства и обещават голяма ефективност, за разлика от сега използваните неефикасни и скъпи средства. Надявал се поне на съдействие от министерството на Емел Етем за един експеримент, но и това му отказали.

Пред "BG Север" той разкри част от идеите си: "На база на природните закони съм изработил стратегията за коригиране анормалните състояния на природата. Стратегията се състои от две части. Първо, универсална формула за предсказване на природните бедствия, и второ - формула за противодействието им".

Джуров е измислил нов начин за бързо и евтино изграждане на диги.

Сега те се правят с пръст, камъни, пясък. Нужна е много техника, време и труд. Габровецът предлага да се използва енергията на природата срещу самата нея. С енергията на водата да се укроти самата вода, това е същността на неговата идея. Вместо камъни и чували пясък дигите да се изградят с леки, примерно надуваеми, еластични материали, колкото и абсурдно наглед да звучи. Специалното в случая е във формата и размерите им. Най-добре е те да са изработени от здрав армиран найлон. Това би било много евтино и ефективно, смята изобретателят. Намеренията му са да патентова изобретението си. Инженерът уточнява, че става въпрос за изграждането на временна дига. Според него нейното построяване става с пет километра в час, а цената й ще е около десет лева за линеен метър. Ако се наложи изграждането на предпазна дига от порядъка на 3 километра, това ще стане за три часа и ще струва около 30 хил. лв., дава пример Джуров. Самото съоръжение ще представлява дълъг ръкав, изработен от армиран найлон, и докато в единия му край го размотават, от другия ще го пълнят с вода. Така според учения енергията на водата ще се укроти със самата вода.

Другата идея на габровския инженер е метод за ускорено запушване на пробойните на дигите - пак с помощта на такива надуваеми елементи под налягане.image image

Според Джуров има начин и за понижаване нивото на водата в реките. "От теоретична гледна точка това е възможно.

Нивото на водата може да се смъкне с 15 - 20 на сто.

Представяте ли си какво би значело в момента да се смъкне с един метър нивото на р. Дунав. Наводненията от реките се предизвикват от дебита им. Той е равен на скоростта по сечението на реката. Увеличава се скоростта на водата и нивото й пада. Това става посредством ускоряващи дюзи. Те се използват в електроцентралите", пояснява Джуров.

Последната простичка, но може би гениална идея на Джуров, е метод за превенция на природните бедствия. "Заедно с професор от габровския технически университет още миналата година изобретихме специален математически модел за предсказване на наводненията. Но липса на средства ни спират да го реализираме на практика. Всичко е тук в папката", уточнява Джуров. Според него, за да бъде успешна битката с природните бедствия, са нужни две неща. Да се знае предварително каква ще бъде заплахата и да се създаде ефикасно противодействие срещу тази заплаха. Инженерът смята, че една от успешните формули в борбата с природните стихии е тази на Нютон - на всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. Тръгвайки от тази формула, колкото една заплаха е по-голяма, толкова по-голямо противодействие трябва да се създаде, за да може да се компенсира. Подходяща според учения е и формулата на източните бойни изкуства - използвай силата на противника срещу самия него. Точно по тази логика Джуров е създал методите за противодействие на природните бедствия.

Той обяснява подробно каква е логиката на предвиждането на наводненията: "Да вземем като конкретен пример река Дунав. Като стане наводнение в района на извора на реката, докато дойде до устието й минава една седмица. След като гледахме преди десетина дни по телевизията, че има наводнения в Германия, Чехия, Унгария, е логично да знаем какво ще ни сполети. Тъй като тази вода няма къде да отиде - така или иначе ще мине и през България. В момента, в който падне първата капка дъжд, вече с математически модел и с компютърната му обработка веднага може да се каже какви ще бъдат пораженията. Такова нещо по света още не е създадено. Наводненията по принцип се предизвикват от дебита на водата и от профила на речното корито. Това са двата фактора, които оказват влияние върху нивото на водата. Досега никой не се е мъчил да определи с каква скорост пада водата от небето. Ако тя се измери, а също и скоростта, с която я поема земята, разликата между тях ще покаже каква струя вода ще потече към коритото на реката. Не е проблем да се разбере докъде ще се повиши нивото на реката, ако всички тези данни се заложат в компютър. За него е въпрос на минути да определи кои райони ще залее реката, кои язовири стават опасни, дори може да се изчисли до минути през кои райони ще премине приливната вълна", обяснява съвсем просто своя теоретичен модел Валентин Джуров.

През 1993 г. габровецът е номиниран за инженер на годината за създаване на машина за нарязване на тръбни резби. Над 300 броя от изобретената от него машина функционират в различни предприятия в цялата страна. Хобито му е математиката. Занимава се с различни проекти в областта на екологията и природните закони.

Изобретението на Джуров за удължаване живота на ядрените реактори чака ред в патентното бюро. Според него животът на ядрения реактор, който обикновено е 30 години, се удължава с още 200. Джуров е изчислил, че икономическият ефект от изобретението му ще е от порядъка на 1 трилион долара. Идеята е следната. Най-слабото място на реактора е корпусът. Върху него действат огромни сили от вътрешното налягане на водата в реактора. Ядреното излъчване действа разрушително върху структурата на метала. Тези два фактора скъсяват срока на годност на ядрения реактор. Габровецът създава външно противоналягане и корпусът остава с минимално натоварване. Заедно с преподавател от габровския технически университет са изработили математически модел, който теоретично доказва, че корпусът може да издържи 200 години. Джуров е наясно колко много пречки има пред внедряване на изобретението му. Създателите на ядрените реактори трябва да дадат разрешение за това, защото с ядрен реактор трябва да се борави много внимателно. Конюнктурата в момента у нас е такава, че никой не смее да се нагърби с подобно нещо.

Ученият създава и теория на оптималното общество и политическата система. Той е измислил идея как трябва да се управлява обществото на ХХI век съобразно природните закони.

Наречена е "Теория на оптималното общество".

Според него съвършено нещо в материалния свят няма, но оптимално има. Математиците знаят формулата как се намира оптималната точка. Ако в нея се заложат най-важните параметри - състоянието на обществото и външният натиск върху него, задачата може лесно да се реши. Така оптималната политическа система може да се сведе до едно математическо уравнение, което е възможно да се реши и от деветокласник.

На парламента е предложил своята теория за оптималното общество, изградена върху математическия модел. Чрез него обществото би станало стабилно и устойчиво, а политическата система оптимална. Моделът бил много подходящ при създаване на Конституцията. Но му благодарили с писмо и моделът така си останал в някоя папка. А обществената система остава все така несъвършена.

Пионерският дух на габровския учен е стигнал дотам, че той оборва Нютон, Архимед и Айнщайн. И всичко е логично. Той счита, че законите на Нютон, Архимед и Айнщайн вече не са актуални. Предлага вместо тях в живота и науката да се използва така нареченият Нов универсален физичен закон, който трябва да бъде въведен. Той се характеризира с това, че познатите ни физични закони са частни случаи на универсалния физичен закон. Според Джуров става дума за ново фундаментално откритие, което позволява да се вземе най-доброто от познатото ни досега и на неговата база да се сътворява нещо още по-добро. Това откритие, смята той, може да издигне на качествено ново ниво човешкото познание, както и да измени из основи представите за заобикалящия ни свят.

Джуров илюстрира своя Нов универсален закон с т. нар. "притча за вълшебното кантарче", в която става дума за теглото на килограм желязо и килограм слама. Според законите на Нютон двете тегла са равни, тъй като съгласно Закона за всемирното привличане телата с еднакви маси се привличат от Земята еднакво и поради тази причина имат еднакви тегла. Според Закона на Архимед всяко тяло, потопено в подвижна материална среда, олеква с теглото на изместения от него обем. И тъй като сламата и желязото са измерени във въздушна среда, а сламата има по-голям обем от желязото, значи тя е олекнала повече от него, обяснява ученият. И допълва, че, ако въздухът изчезне, то сламата ще бъде по-тежка. Според Айнщайн пък всичко в материалния свят е относително, припомня Джуров. Така че всяко едно от твърденията, взето поотделно, е вярно, но събрани всички заедно си противоречат. "Именно за да се избегне това, съм създал Новия универсален закон, според който всички тези твърдения се подреждат в определена логическа последователност и се обвързват с математическа зависимост", казва Валентин Джуров.

"Преди няколко години трима американци, които бяха наградени с Нобеловата награда за физика, заявиха, че най-голямата им мечта е да създадат универсален физичен закон. Смятам, че съм успял да го открия. Но навсякъде в инстанции ми се присмиват, че съм тръгнал да се меря със светилата на науката. По същата логика, ако Джон Атанасов беше в България, също щяха да му се изсмеят и той никога нямаше да създаде изкуствения интелект", потвърждава габровският учен поговорката, че никой не е пророк в собствената си страна.

Наскоро ученият имал възможността пред високопоставена американка да сподели теорията си за универсалния физичен закон и

да докаже, че законите на Нютон, Архимед и Айнщайн са частни,

а не универсално приложими закони, както ги възприема като фундаменд съвременната наука. Американката се съгласила с него, но го изгледала учудено и му казала: "Смятате ли, че някой ще се съгласи да пренапише наново всички учебници на планетата?!" С което доказала, че най-големият закон, от който се ръководи съвременното общество, е инертността.

Може би грешката на габровския инженер Валентин Джуров е тази, че се е родил 300 години по-късно от Нютон. Иначе сега щяхме да учим не законите на Нютон, а законите на Нютон - Джуров.

 

Материалът е от архива на BG Север



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. zahariada - Да направим едно добро днес...
19.08.2010 09:59
http://zahariada.blog.bg/novini/2010/08/19/haide-da-pokajem-che-nie-blogyrite-sme-dobri-i-syprichastni.593152
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10076140
Постинги: 7929
Коментари: 3564
Гласове: 6354
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци