Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.07.2010 19:20 - Михаил Мирчев: Прочистват от българи цели райони у нас
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1783 Коментари: 0 Гласове:
1




image Снимка: в-к Труд

Със социолога, шеф на "АССА-М", разговаря Мариела Балева

- Наскоро български учени биха тревога - оповестиха данни на ЦРУ, които сочат, че през 2009 г. прирастът на населението в България е минус 11 промила. Освен това се оказа, че България е на 204-то място по раждаемост и на 12-о по смъртност в света. Как ще коментирате тези факти, г-н Мирчев?

- ЦРУ освен разузнавателно управление е и статистическа организация. Те следят всички страни и е много интересно да се види тяхната статистика. Твърдя, че данните, които ЦРУ изнася, са верни. Аз съм ги съобщил преди години.

- Националната статистика има друго число - минус 5 промила. Кой лъже?


- Никой не лъже, нашата статистика дава само половината истина. Да, формално прирастът е минус пет промила, но не са отчетени изнесените деца, емиграцията.

Като добавите и българчетата, които уж са българчета, ама никога не са помирисвали българското, защото са родени в емиграция, ще станат минус 11 промила.

От гледна точка на формалните критерии и показатели числото на нашата статистика е коректно, но от гледна точка на комплексните реалности и преизчисляването на основните демографски показатели ЦРУ дава много по-точно число.


- Защо ЦРУ да го знае, а нашата статистика не?

- Във всички мои публикации от 2004 г. насам това число съм го казал - минус 10 промила и повече. Излиза, че работя по методиката на ЦРУ. Чак се възгордях. (Усмихва се.)  У нас се правят, че не го знаят, защото на някого така му изнася. При 7 млн. по списък 1 милион го няма реално, вероятно 300 000 млади хора в детеродна възраст са извън България. Всичко това трябва да се преизчислява, но не се прави.

- Още ли държите на прогнозата си отпреди няколко години, че през 2050 г. нацията ни ще намалее до 5,2 млн. души?


- Ако се реализират негативните тенденции и ако хората продължат да напускат България, може да паднем и под 5 милиона. В европейски и световен мащаб е започнало ново преселение на народите. Има райони от света, в които няма питейна вода, няма елементарни човешки и природни условия. А ние не си ценим родната територия. Но гърците, турците, арабите ще я оценят. И ако станем 5 млн., ще означава, че на половината ни територия няма да има население и че този вакуум ще бъде запълнен с други...

- Какво намеквате?


- Нищо не намеквам, казвам, че неправославни, неславяни, небългари, неевропейци ще напълнят тази наша територия. И никой не трябва да си крие главата по този въпрос в пясъка. Нашата територия е за 10-милионно население. И когато ние изкуствено я опразним, други пет милиона отнякъде ще дойдат. Но няма да са от Швейцария и от Германия. Те ще дойдат от други цивилизации.

- Само нищетата ли кара хората да напускат България?


- Не само материалната, а духовната нищета кара мнозина да я напускат. Цялата ни интелигенция в момента бяга поради изключителното опростачване на всичко, което се прави и се случва в България. Пуснете телевизора довечера и ще го видите, минете по улиците, влезте в дискотеката - ще го видите и там. Опростачване навсякъде.

- Защо се получи така?


- Българският народ е духовен народ. В него беше създадена огромна прослойка, добре и високообразовани мислещи хора, с широки културни интереси. И за 20 г. тя бе натикана до нивото на чалгата. Това е много мощен стимул за емиграция. Друг стимул е пълната деморализация в нашата мила родна страна. Погледнете как се прави житейска кариера у нас - с дебели мускули, с бруталност, с вулгарност, с жестокост. А не по нормалния начин. Има много хора, които това не го издържат.

- Тъжна картина чертаете, с песимизъм. Има ли опасност други малцинства у нас да се превърнат в мнозинство?


- Има опасност за българското население. В много райони с български турци откровено се провежда политика на етническо или етнонародностно прочистване, на изгонване.

- Бихте ли дали аргументи за това твърдение.


- Вземете един град като Търговище или Разград, вижте какво е било съотношението между едното и другото население преди 20 г. и сега; вижте структурата на бизнеса по линия на едното и на другото население; вижте в администрациите - едното население как е представено спрямо другото и накрая ще установите, че нещата са много тревожни.

- А ромите?


- Ромите имат 1% добре образовани хора, 10-ина процента средно образовани, 10-15% минимално образовани хора, другите са неграмотни. Последните по същество са хора от ХVII век, не са дори от ХХ век. Дори индустриалното общество на ХХ век изисква базова ограмотеност и окултуреност. Това става единствено чрез ходене на училище. Но съзнателно, а не само да го посещаваш заради баничката. Да ходиш и да се напъваш да учиш, да усвояваш социални умения поне до 16-годишнината си, т. е. завършено основно образование... Ситуацията с ромите у нас е катастрофална!

- Картината, която описвате, не е станала изведнъж.


- Станала е за 20 г. Пълната неграмотност при ромите в средата на 80-те спадна до около 30%, а днес при младите ромски поколения се генерира двойно по-голяма - над 60 на сто. Това е катастрофа.

- Наскоро управляващите дадоха да се разбере, че ще махнат гетото на столичния бул. "Европа".


- Не може да го махнат. Когато махнеш физически гетото от единия квартал - там са 20 000 души, те се преместват и за един месец са направили две други гета. Трябва да направиш така, че хората сами да излязат от гетото и сами да поискат да отидат при другите хора. Не да се обособяват в етническо гето.

- Това обаче не изисква ли много дълъг процес?


- Комплексни усилия трябват - на икономика, на държава, социални служби, медии, на ромските партии, които да не сегрегират и капсулират това население, а да правят политика на отварянето му към другите българи, общности и култури, към цивилизования начин на живот у нас.

- За да напуснат хората държавата си, означава, че те не са доволни от живота си, от властта. Проблемът не идва ли от лошото управление?


- Ето, колко време чакаме. Колко власти се смениха и все чакаме добрата власт, която така и не идва.

- Анализаторите ще ви кажат, че грешите. От 20 г. насам сегашната власт е най-долюбваната.


- Няма такова нещо. Сегашната власт тръгна с изключително висока стартова позиция и само за 7-8 месеца рейтингът тревожно започна да се свива.

- А извънредните избори в Габрово наскоро? Та резултатът там повтори парламентарния вот?


- Габрово е локално място. Това, че на Цветанов и на Борисов личните рейтинги са на космическа височина, само замазва общата картина. Гледайте как е паднал рейтингът на правителството като институция, на парламента, вижте колко притеснително нисък е рейтингът на възлови лица като на шефа на НС, на финансовия министър.

- Но те винаги са били ниски.


- Добре, да сравним правителството на Костов 1997 г., на Сакскобургготски 2001 г. и ще видите, че през първата година рейтингите на днешното правителство падат много бързо. С ниска стартова позиция започна само кабинетът от 2005 г., но другите два започнаха с много висока. Като ги съпоставим, ще се види, че темпът на намаляване сега е сериозен.

- Каква оценка бихте дали на това управление?


- Това управление ме притеснява. Имам усещането, че страната вместо до антикризисни процеси беше докарана обратно - до блокиране.  Отстрани изглежда, че икономиката ни, администрацията са спрели да работят и чакат. В условията на криза трябва да си мобилизиран, да активираш неизползвани ресурси.
Нещо да сте чули за усвояване на еврофондове?

- Как? Та премиерът точно с това се хвали - при Станишев спряха всички пари, сега при ГЕРБ са пуснати.


- Зная какво казва. Само че аз ви говоря за процент усвоени пари, а не за пуснати проекти. Това е като бъдещо несигурно събитие - някой щял някъде да ги усвои. Не виждам раздвижване, освен метрото в София или магистрала "Тракия", дано да стане до 2012 г. Но друго не се случва. Всички останали проекти, включително големите, са стопирани.

- Вие не сте ли чули - Симеон Дянков каза, че излизаме от кризата?


- Дянков около 15 пъти каза, че излизаме от кризата и веднага след него се разбираше, че това, дето е казал, няма да стане. Той си вярва и затова му пада рейтингът.


Щяхме да излизаме от кризата през април - не стана. Щяхме през май - и това не стана. Сега чакаме да се върнем от морето. Извинявайте, но да отлагаш по този начин излизането от кризата звучи доста несериозно. Финансовият министър трябва да борави с точни числа - като каже една дата, тя трябва да се случи. Но нищо такова не виждам.


Дянков казва срокове, но премиерът след това ги отрича. Все първият опровергава втория. Фатално и несериозно за държавата е това управление, в което премиерът и вицепремиерът трябва всеки ден да се опровергават.

- От какво има нужда държавата днес?


- От здрава ръка - не полицейска, а управленска. Която има стратегия, последователни стъпки, които си поставя, и ясно и смело, макар и с малки крачки, да върви към следващата.

 

По в-к Труд  -  С. М.

www.bolgari.net


Тагове:   Михаил,   НАС,   мирчев,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10058586
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци