Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.05.2011 04:13 - Държавата има право да регулира частния бизнес
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1281 Коментари: 0 Гласове:
5



Държавата иска да увеличи минималната работна заплата, но бизнесът категорично протестира. Нещо чудно ли има в това? Кой обича да му бъркат в джоба, пък било то и с основание?
Изключвам онези единични случаи сред работодателите, които са загрижени за служителите си. По-важно е болшинството, а там няма никакво разбиране или по-точно, цари пълен непукизъм. Нека си го кажем честно: повечето бизнесмени ще са напълно доволни, ако хората работят без заплати. Наясно са с важността на този елемент, но повече ще им изнася, ако той присъства символично, а не според заслугите.
Аз лично не съм бил в ролята на жертва, но доста са ми разказвали. Последно слушах приятел, който не е използвал нито ден от отпуската си, а при напускането го съпроводили с наглото запитване "Каква отпуска искаш да ти плащам? В Кодекса на труда не пише нищо подобно". Нито почивка, нито пари. За капак му резнали половината от последната заплата като глоба, защото изведнъж се оказало, че не си е вършил добре работата. Не ги интересувала "малката" подробност, че през целия период не са му направили дори дребна забележка. Както знаем, за напускащия винаги изникват някакви измислени провинения. Дори да са заслужени, глобите също имат таван. Напълно незаконно е да ти отрежат половин заплата като наказание. Обаче се практикува от повечето бизнесмени.
Има фирми, които се издържат именно от неплащането на заплати. Ние знаем само рекордьорите в дисциплината. Примерно Николай Банев, чиято "скромна" съпруга довери, че и тя е финансово притеснена - вече не ползвала частния си самолет. Съвсем сериозно го каза. Не е виц. А служителите в многобройните му фирми вече години наред не са получавали заплати. Нали се досещате какви "благи" неща му пожелават?
Тази порочна практика е широко разпространена. Представяте ли си как се чувства човек, гледайки шефа, който скита по коктейли и кара скъпи коли, а в същото време заплатата не само, че не се вдига, но и често намалява? Това не е бизнес. Печели се от качествени сделки, а не от наказания на персонала.
Служителите с право недоволстват. Те са се хванали на работа за да получават пари, а не за да издържат любовницата на шефа.
Един човек отишъл при работодателя си с Кодекса на труда и му посочил точката, която била нарушена спрямо него. Бизнесменът се изсмял и обяснил, че неговата фирма е частна и не го вълнуват никакви закони. На който не му харесва, може да си тръгва. Опашката от чакащи безработни е достатъчно дълга.
Това е един от основните проблеми, които позволяват на бизнесмените да се държат като робовладелци. Винаги се намират хора, готови да работят за малко пари, вършейки нещо, което не им влиза в задълженията. Правят го, защото разчитат и на друг доход. Примерно пенсионер ще се задоволи с минимална заплата, понеже ще получи и пенсията си. Но за младите тази опция не съществува и им остава единствено да избягат зад граница. Никой няма право да им се сърди, обвинявайки ги, че не желаят да се борят и търсят "мекото на баницата".
Въпросът е какво ще стане, когато броят на младите намалее фатално и вече няма кой да пълни хазната за пенсии?
Смятам, че държавата е длъжна да определи такава минимална заплата, която да гарантира нормалното съществуване на служителя. После всеки работодател сам да преценява колко и дали да добави от себе си. Ако не може да си го позволи, просто няма да наема хора и сам ще запретне ръкави. Но в никакъв случай няма право да прибягва до робовладелство.
Бих посъветвал безработните да огледат достатъчно добре всички възможности, преди да се спрат на определена. Ще останете изненадани от подробностите. За една и съща заплата може да разтоварвате цял ден цимент, но и бихте могли да прекарвате времето в сладки приказки със симпатични колежки. Последното предлага нови възможности, но да не се разсейваме!
 
tutankhamon661.blog.bg



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10059402
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци