Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.11.2016 17:07 - Радев стана президент, кабинетът "Борисов 2" си отива
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.mediapool.bg/radev-stana-prezident-kabinetat-borisov-2-si-otiva-news256418.html

Страната лети към нови избори със служебен кабинет на Плевнелиев при действащ парламент, който може да прекрои радикално политическата система 00:10 | 14 ноември 2016 | 40 коментара image image image
image

Снимка: Димитър Кьосемарлиев за KRIPIX

Издигнатият от БСП Румен Радев спечели убедително президентските избори, което изпраща премиера Бойко Борисов в самоналожена оставка. На балотажа тази неделя Радев получи над 20% повече от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, според данни от екзитпол на социологическите агенции. Двойката Румен Радев -Илияна Йотова взима 58.1%, а Цецка Цачева - Пламен Манушев – 35.3%, по данни на "Алфа рисърч". Според "Галъп" Радев има 58.5%, а Цачева – 35.7%. Гласувалите "Не подкрепям никого" са 6.5%. Избирателната активност е около 50.4%, по-ниска от тази първия тур.

Министър-председателят Бойко Борисов и загубилият кандидат-президент на ГЕРБ поздравиха победителите.

image

Радев: Последните действия на Борисов не кореспондират с ролята му на държавник

Новоизбраният президент Румен Радев, който допреди два месеца беше командир на Военновъздушните сили и няма никакъв политически опит, даде пресконференция съвместно с ръководството на БСП. "Във всички случаи аз нямам партийни обвързаности, нямам обременености, нямам лобистки зависимости и обременености. Така че това е голям плюс", каза той.

 

"Последните действия на Бойко Борисов не кореспондират с ролята му на държавник, защото съдбата на собствения му кабинет и на България са заложници на егото му, смята още Румен Радев: "Човек, който е държавник, трябва да може да надмогва егото си. Държавникът трябва да е готов да споделя властта. Той (Бойко Борисов - бел. ред. ) не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира, а този тип поведение не е държавническо".

"Водихме почтена кампания. Доказахме, че в България могат да се печелят избори с етична кампания", каза на няколко пъти Радев.

"Вотът даде отрицателна оценка на властта. На всички вече е ясно, че в България има нова политическа ситуация, в което, между другото, няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и много важно – да се държи отговорно", каза още Радев.

Той заяви, че ще приеме поканата за среща с президента Росен Плевнелиев и че назначението на служебното правителство е изцяло отговорност на сегашния държавен глава.

ГЕРБ и БСП се заричат да не приемат мандат за кабинет в този парламент

Премиерът даде изявление в присъствието на загубилия кандидат-президент Цачева и министрите си, в което потвърди, че ще подаде оставка и каза, че не съжалява задето предварително заложи съдбата на правителството с изборната победа на Цачева. Борисов каза, че ГЕРБ няма да се опитва да прави правителство в настоящото Народно събрание. По-късно същото каза и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която ще се бори партията й да е първа политическа сила в следващия парламент.

Президентът Плевнелиев вероятно ще пита КС за насрочването на изборите

Оттук нататък връчването на оставката на кабинета е формалност, от която обаче следва сложна процедура, тъй като президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство, но в оставащите три месеца до края на мандата си не може да разпусне парламента. От друга страна, насрочването на предсрочните парламентарни избори става със същия акт, с който държавният глава разпуска Народното събрание, от което следва, че трябва да се чака Румен Радев да встъпи в длъжност на 22 януари, а изборите да са през април, през което време държавата да бъде управлявана от служебен кабинет, чийто състав новият държавен глава може да подмени.

По информация на Mediapool Росен Плевнелиев ще пита Конституционния съд дали може освен да назначи служебно правителство, да насрочи и дата за парламентарни избори.
Само преди около месец и половина загубата на кандидат-президента на ГЕРБ изглеждаше почти невъзможна, което даде самочувствие на Борисов да заложи оставката на кабинета си, макар че между едните и другите избори няма нищо общо. Така той хазартно проигра политическата стабилност, която бе основният коз му коз в агитацията в подкрепа на Цачева.

По какви правила ще се проведат новите избори

Неизвестните са какво ще свърши парламентът преди да се разпусне в края на януари. Лидерите на ГЕРБ и БСП заявиха готовност да претворят в закон резултатите от референдума на "Шоуто на Слави" – за мажоритарен и задължителен вот, както и за намаляването на партийните субсидии до 1 лев. Ако НС реши да прекрои изборните правила и да въведе мажоритарен вот, България трябва да се прерайонира и сложният казус как да стане това ще е отговорност на служебното правителство.

Радев получи гласовете на ДПС и около 60 на сто от тези на Каракачонав

Преднината на Радев на първия тур бе около 3%. Забележителният му резултат на балотажа се дължи основно на избирателите на ДПС и националистите, от които е привлякъл допълнителни гласове. По данни на "Алфа рисърч" за него са гласували 92% от избирателите, които миналата неделя гласуваха за Пламен Орешарски, който събра над 270 000 гласа компактен вот на ДПС. Около 60 на сто от гласувалите за кандидат-президента на "обединените патриоти" Красимир Каракачанов на втория тур са гласували за Радев.

Цецка Цачева е успяла да привлече 54% от излелите на втория тур привърженици на Трайчо Трайков (РБ).

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10059133
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци