Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.11.2012 05:23 - Първият Музей на радиото отваря врати
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
1



23.11.2012 | 21:42

Всички експонати са от дарители

image   Етикети експозиция, радиото

На 25 ноември от 14:00 часа във Факултетапо журналистика и масови комуникации ще бъде открита първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото. Всички експонати в нея са от дарители.

Идеята е от 1998 година, когато дългогодишният ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски".

Подкрепени от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей създават „Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България". С помощта на студенти и курсисти в Колежа към ФЖМК и на материалната подкрепа от Факултета, със сътрудничеството и на Българския фотоклуб, експозицията беше разположена в двете учебни радиостудиа и пред тях и официално открита. Наличието ѝ беше популяризирано и от Университетското радио „Алма Матер", което допринесе за появата на дарители на експонати и документи за историята на радиоразпръскването в България.

Експозицията е предназначена за студенти и гости на факултета. Във връзка с отбелязването на 125-годишния юбилей на СУ „Св.Кл. Охридски" правим следващата крачка. По предложение на Ректорското ръководство и деканското ръководство на ФЖМК музейната експозиция за историята на радиото в България ще бъде отворена за всички. Това ще стане на 25 ноември 2012 г., неделя, от 14 часа в сградата на ФЖМК, ул. Московска 49. Заповядайте ! Имаме уникални и единствени музейни експонати, които заслужават вашето внимание.

Сред уникалните експонати са два от първите микрофони на „Родно радио" - въгленови, райсови - едва ли има други в България запазени от 1930 година и работили в нашето радио.

Посетителите ще могат да видят и единствената многопътна живачна изправителна радиолампа, работила от 1936 година в създаденото през същата година радио „Стара Загора". Такава лампа има и в Националния политехнически музей, но тя никога не е работила - била е резервна.

Сред експонатите е и единственият в България четириканален студиен швейцарски магнитофон „Щудер С-37" въведен в експлоатация в БНР през 1970 година - преди половин век и още работи пълноценно. В нашият Златен фонд на ФЖМК се пазят и всички оригинални ленти със записи на естрадна музика правени на него с някои от най-известните ни естрадни певци по това време, които и сега може отново да се мастерират. Магнитофонът е включен пълноценно в работещото ни аналогово радиостудио в музея.

В експозицията е включен и уникален образец на грамофонна матрица-„сандвич" изработена от чист никел, на каквито матрици (произведени в съветската фирма „Мелодия" по българска поръчка) се съхраняват резервни копия на най-ценните записи от Златни фонд на БНР. Той който изпълнява и функцията на Национален звуков архив на България. Тези матрици не се влияят нито от промени на климатичните параметри, при които се съхраняват, нито от механични увреждания и са предназначени за БЕЗСРОЧНО съхранение на съдържанието на оригиналите, които са на магнитофонни ленти.

В изложбата е отделено място и за уникални звукозаписи, снимки и документи от и за историята на общественото „Родно радио" и държавното Радио София от тяхното създаване до края на 80-те години на миналия век.

Автор:
Борислава Замфирова 1 Добави коментар
http://www.novini.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10059877
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци