Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.11.2012 02:13 - Какво искаше Унгарската революция от 1956-а (Статия в спиасние "Тема" от събитията през 2006-а и новата Революция там)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 740 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2012 02:14


Какво искаше Унгарската революция от 1956-а
Д-р Радко Хаджиев Bulgarian Press Pool - Будапеща
 

Изчистената от емоции историческа ретроспекция може да хвърли светлина и върху корените за сегашните страсти около правителството на Ференц Дюрчани

 

 

 image

 

 image

 

Танкът, който демонстранти подкараха, а после зарязаха насред Будапеща покрай отбелязването на 50-годишнината от унгарската революция през 1956-а, е досущ като онези, с които руснаците са дошли да въвеждат ред навремето

 

 

Танкът


Тези кадри заляха всички телевизии. Съветски танк Т-34 от типа на онези, с които руснаците са влезли в Будапеща през 1956 г., бе подкаран от демонстранти срещу силите на реда. Танкът се оказа експонат на Унгарския военноисторически музей, докаран специално за 50-годишнината на събитията от 1956-а и изложен в градинката пред кметството заедно с други реликви от едно време. Кулата на танка била заключена с катинар. Акумулаторите и свързващите кабели били демонтирани. Група младежи от палатковия лагер на протестиращите срещу правителството обаче успели да неутрализират охраната, да завземат танка, да счупят катинара, да монтират донесените специално акумулатори и кабели и да запалят двигателя. Изминават само 100-150 метра по посока към централния площад “Деак”, където им свършва горивото. Водачът на танка е възрастен човек, служил вероятно като танкист. Задържан е в полицията и срещу него е образувано следствие.
 



В края на седмицата, която започна с влязло във всички телевизионни хроники зрелищно припомняне в Будапеща на 50-годишнината от унгарските събития през 1956 г., изчистената от емоции историческа ретроспекция подканва към въпроса: може ли да се твърди, че Унгарската революция ‘56 е пръв опит за превръщането на една диктаторска система в социализъм с човешко лице?
Отговора намираме в “Проект за компромисно решение на унгарския въпрос”, огласен на 6 ноември 1956 г. Негов идеен вдъхновител и автор е Ищван Бибо (1911-1979) - юрист и политолог. От 1934 г. преподава в Сегедския университет; през 1950-1956 г. поради несъгласие с режима е в състояние на вътрешна емиграция; през 1956 г. става министър в правителството на Имре Наги. След разгрома на революцията Ищван Бибо е осъден на доживотен затвор. Амнистиран е през 1963 г.
Проектът е приет с незначителни промени от Унгарското демократично движение за независимост, подписан е от представители на Социалдемократическата партия, Работническия съвет на Голяма Будапеща, Партия “Петьофи”, Революционния съвет на интелигенцията, Независимата партия на дребните стопани и месец по-късно е връчен на Кришна Менон - личен пратеник на индийския премиер Дж. Неру.


Какво
конституционноправно
решение
предвижда проектът?


Ето точките му:

1. Формата на управление на Унгария е парламентарна република. 
2. Общественият строй е социалистически, като основната част от средствата за производство са обществена собственост при забрана на експлоатацията. И по-конкретно:
 запазване на поземлената реформа от 1945 г.; частната собственост върху обработваемата земя се ограничава до 40 холда (200 дка);
 мините, банките и тежката промишленост са държавна собственост;
 заводите са колективна собственост, основана върху принципа на работническото самоуправление: работниците притежават акции и получават дял от печалбата;
 свобода на частната инициатива и предприемачеството в рамките на плановото стопанство при забрана на експлоатацията;
 защита на труда и свобода на работническите сдружения;
 всеобщо обществено осигуряване.
3. Овъзмездяване на нанесените имуществени и морални вреди до размера на отнетите жилища, унищожения инвентар и отнетите резултати на личния труд и в никакъв случай до размера на отнетите имуществени или икономически позиции във властта; собствениците на предприятия и акции, както и едрите земевладелци и техните наследници не се обезщетяват за одържавените им имоти след 1945 г.
4. Реорганизацията на държавната администрация се извършва съвместно с комитетите на местното самоуправление.
5. Пълна религиозна свобода при отделяне на църквата от държавата.
6. Тези принципи и правила имат силата на конституционна разпоредба, неотменяеми са за срок от 10 години, а след този срок могат да се изменят само с референдум при участие на не по-малко от две трети от имащите право на глас (втори вариант:  могат да се изменят с две трети парламентарно мнозинство).
7. Всяка партия, която не признава горните правила, се прогласява за противоконституционна от Конституционния съд. Забранява се и всяка дейност, провеждана публично посредством печата, събрания или по друг начин, целяща промяната на установения от конституцията обществено-икономически строй.
Проектът предвижда стратегическите интереси на Съветския съюз в Централна Европа да се гарантират с двустранен договор, който да утвърди излизането на Унгария от Варшавския договор.
Вижда се, че исканията на унгарците от 1956 г. са дълбоко


демократични по същност и
социалистически по характер


Проектът е издържан в демократичен дух, отхвърля всякакви опити за реставрация на капитализма, гарантира реформите, извършени след 1945 г., социалистическата ориентация на страната, както и стратегическите интереси на Съветския съюз. Впрочем самият Ищван Бибо подчертава: “Младежта, работничеството и войнишките маси, които извършиха революцията, в най-голямата си част са привърженици на социализма.”

 

 

image Освен танка протестиращите срещу сегашното унгарско правителство “съживиха” и архивна военна кола – пак от музейните експонати пред столичното кметство

Онова, което революцията категорично отхвърля, е “потисническата бюрократична диктатура” - по израза на Бибо, или “тоталитарната власт на новата експлоататорска класа - партийната бюрокрация”, както я определя Милован Джилас.
В хода на революцията се създават работнически съвети, които успяват да възстановят реда и стопанската дейност. Оказва се (както и в Чехословакия през 1968 г.), че промишлените предприятия могат да работят без строг партиен контрол и без апарат за насилие и пак да останат социалистически. Нещо повече -  именно отсъствието на бюрократични и други подобни пречки води до рязко повишаване на производителността и на доходите на работниците в тези предприятия.
“В съвременните демократични условия съветите са единствената позната демократична алтернатива на партийната система, а принципите, върху които са основани, са противоположни на принципите на партийната система”, сочи Хана Аренд в класическото си изследване “Произход на тоталитаризма”, издадено през 1958 г. в САЩ. И по-нататък: “Създаването на съвети,  не реставрация на партиите, е ясният знак на превъзходство на демокрацията над диктатурата, на свободата над тиранията.”
Трудно при това положение е да се характеризира революцията като антисоциалистическа. В сериозните академични изследвания в продължение на 50 години няма и помен от подобно пропагандно внушение. Тъкмо обратното. Според големия социален мислител Жан-Пол Сартр “въоръжените работници нямаха намерение да върнат фабриките на капиталистите. Те  установиха контрол върху индустриалните предприятия чрез изборни заводски комисии и работнически съвети. Независимо от осемгодишната тирания, от чудовищните  и уродливи грешки и престъпления шансовете за едно национално и демократично комунистическо общество оставаха реални...”

Подготовката за политически промени в Унгария
започва още през 1953 г.
“отгоре”


- от ръководството на комунистическата партия. На 4 юли Имре Наги е избран за министър-председател. Новата правителствена програма предвижда радикални реформи като намаляване на цените на основните хранителни продукти; увеличаване на дела от БВП за потребление; намаляване тежестите на селските стопани; селяните са свободни да напуснат кооперативите; частична амнистия; закриване на лагерите; толерантност на държавата спрямо религиозните дела и т.н.
Месец по-рано на среща в Москва със съветските ръководители Имре Наги остро критикува политиката на Матияш Ракоши, обвинявайки унгарското правителство, че е “правителство в сянка” на една “полицейска държава”.  На партиен конгрес през май 1954 г. Наги настоява за нарастване на политическата роля на Народния фронт, както и за ограничена многопартийна система.

 

 

Политически
хепънинг


От всепризнати майстори на оперетното кабаре през 70-те и 80-те години на миналия век унгарците се превърнаха в майстори и на политическото кабаре. Тези дни те демонстрираха и истински политически хепънинг - особено покрай спектакъла с подкарания танк Т-34. Шоуто продължи и по-късно - когато няколко десетки рокери, облечени в стил “черните ангели”, задръстиха центъра на унгарската столица с рева на моторите си по време на зарята в чест на националния празник - 23 октомври. Унгарските телевизионни канали излъчиха случката като хепънинг. Полицията разпръсна палаткаджиите, за да обезпечи сигурността на стотиците официални лица и правителствени ръководители, дошли за честването на празника. От съседния площад “Астория” лидерът на опозиционната партия ФИДЕС Виктор Орбан се разграничи от палаткаджиите и ги призова “да си вдигат гълъбите”, защото накърняват унгарския имидж. Но обвини за безредиците управляващите и лично премиера Дюрчани...

Втвърдяването на съветската линия през март 1955 г.  довежда до отстраняване на Имре Наги от премиерския пост. Като че надделяват хардлайнерите и властта, основана върху полицейско насилие и тоталитарен терор. Но през октомври 1956 г., в разгара на започналите въстанически действия, той отново е изтикан на върха. Този път - от студентите, от работническите съвети, от интелигенцията. От революцията, която започва “отдолу”. И Имре Наги поема пътя към своята Голгота...
Революцията показва на целия свят, че тоталитаризмът е несъвместим с всякакъв вид демокрация. Гневът на поробителя се изсипва най-вече върху ръководители на комунистическата партия, социалисти, ляво ориентирани унгарци, които са вярвали и продължаваха да вярват, че социализмът може да бъде само и единствено демократичен. Най-тежки присъди, включително смъртни, са издадени именно срещу тази част от унгарското общество. Но в пепелищата на пожара унгарците защитават правото си на национално достойнство, извоюват относителна независимост. Поражението на революцията “отдолу” ги научава как да победят с революция “отгоре”, да постигнат други, “по-малко драматични, но по-ефикасни средства за ‘вътрешно’ освобождение”, изтъква френският историк и социолог Раймон Арон.
Предпазливо, но настоятелно от 70-те години на миналия век Унгария започва да установява официални икономически и политически контакти със Запада: отначало със социалдемократическите партии, после и с други политически кръгове. Това дава възможност на унгарското ръководство да се запознае с функционирането на многопартийната система, на пазарната икономика, да оцени и други фактори, характерни за ценностите на западната демокрация.

същност началото на унгарските реформи е


далеч преди старта
на съветската перестройка


При това нито един от реформаторите не е преследван от режима на Янош Кадар. В началото на 80-те години, след като е приета за член на Международния валутен фонд и на Световната банка, Унгария започва да поддържа открито икономически връзки със Запада.  В рамките на Варшавския договор є се удава възможност и за относителна външнополитическа самостоятелност. От 1986 г. всеки унгарец може свободно да пътува по целия свят.
Освен на икономическо унгарците се радват и на културно размразяване. Унгарската белетристика, драматургия и изящно слово бележат възход. В Европа се говори за възход и на унгарското кино. По театралните сцени и телевизионните канали открито се осмиват недъзите на режима, дори на най-високопоставените ръководители на партията и държавата. От всепризнати майстори на оперетното кабаре унгарците се превръщат в майстори и на политическото кабаре. Властите не виждат нищо осъдително и в стриптийз клубовете. Порнозвездата Илона Сталер, изгряла в Будапеща, атакува успешно Италианския парламент под името Чичолина. Унгария си спечелва славата на най-веселата барака в (соц)лагера...
През 1988-1989 г. при правителството на Миклош Немет се създава благоприятна обстановка за промени в законодателството, за кардинално преустройство на икономиката и политическия живот. Приети са закони за многопартийната система, за частните фирми и т.н. През лятото на 1989 г. Унгария отваря границата за над сто хиляди източногерманци, желаещи да емигрират на Запад. Решението на унгарското партийно ръководство е същинският пробив в “желязната завеса”. Рухването на Берлинската стена по-късно остава само един символичен акт. 

 

 

Измежду многобройните екзекутирани
и репресирани комунистически ръководители на революцията от 1956 г. са:


Екзекутирани:
Имре Наги - министър-председател;
Пал Малетер - министър на отбраната в правителството на Имре Наги;
Йожеф Силадьи - началник на кабинета на Имре Наги;
Миклош Гимеш - журналист;
Геза Лошонци - журналист, министър в правителството на Имре  Наги, умрял в затвора при неизяснени обстоятелства.
Осъдени на дългогодишни срокове затвор:
Михай Фаркаш - министър на отбраната (1948-1953) и член на Политическия комитет на УКП;
Шандор Харасти - журналист, гл. редактор на в. “Непсабадшаг”;
Миклош Вашархей - журналист, прессекретар на Имре Наги;
Дьорд Фазекаш - журналист, съветник на Имре Наги;
Ференц Яноши - генерал;
Шандор Копачи - директор на полицията на Будапеща;
Ференц Донат - икономист; член на провинциален комитет на УКП.
 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10057537
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци