Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.01.2012 02:12 - ЛЕХ ВАЛЕНСА: НЯМА ЛИДЕРИ, КОИТО ДА ПОВЕДАТ НАРОДИТЕ СЛЕД СЕБЕ СИ
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор : Валерий БАЛАЯН
 
image НАСТОЯЩИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ ТОВА СТОЛЕТИЕ В ПОЛША ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПРИБЛИЗИТЕЛНО 50% КАКВА Е ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ, АКО ТЯ „НЕ Е ПО ДЖОБА МИ”, АКО НЕ СЕ БОРЯ ЗА ПРАВА ОТ СТРАХ ДА НЕ ЗАГУБЯ РАБОТАТА СИ…

На погребението на Вацлав Хавел в Прага пристигна и бившият президент на Полша Лех Валенса. Както и Хавел, Валенса навремето е застанал начело на прехода на страната от социалистическия строй към демокрация. В навечерието на пристигането му в Прага Лех Валенса даде голямо интервю за Радио Свобода. В частност, той отговори на въпрос за отношението му към набелязаните в руските градове широкомащабни акции с искания за честни избори.

Правото на протест ние трябва да имаме, и това е добре, – отбеляза Лех Валенса. – Обаче тези протести трябва да бъдат продуктивни. Какво от това, че ще излезнем да повикаме, а сержантът от милицията ще се побие с работниците? Това няма смисъл: ще останат синини, себе си ще осакатим. Не! Всичко това трябва да бъде преформулирано във вид на предложения.
Трябва да се борим с помоща на програми. Събраните на определено място, ги попитайте: „Кои у нас са десните? Кои са собственици, т.е. капиталисти? Кои са наемни работници?” И така нататък. И като са определени, организирани и разделени на групи, ще се замислят: какво да се направи с Русия, която може да бъде могъща държава? Нужен е разумен подход и организираност. А с хаосът само ще си донесете неприятности, ще навредите на себе си. Възможно е, някой това и да ви пожелае, но не и аз. Заради това действайте разумно.
Вие сте прав, че това, което сега се прави в Русия е лошо. Но не всичко се прави на улицата. На улицата ние можем да се срещнем, да се помолим, да пеем и да кажем: „Ето, тук е групата за изработване на програма, тука за създаване на структури, а това е групата, от която може да се избере президент” и други подобни. Решете тези въпроси и след това ще можете да се движите напред. В противен случай вие изпадате в хаос, по вас ще започнат да стрелят, ще се появат жертви и ще ходите на погребения на приятели. Мисля, че вие към това не се стремите. Но така всичко може да свърши, ако не действате разумно и организирано…
Ние трябва постоянно да помним за това, че демокрацията се определя от три елемента. Първият е съществуват ли съответните норми и механизми, които дават възможност за участие в избори. Второ ползва ли се народа от това право, от тази възможност, в Полша например 50% от избирателите не ходят на избори. И най-накрая, третият елемент – това е дебелината на чековата книжка в  масов мащаб. Разглеждайки тези три елемента в съвкупност, може да се каже има ли демокрация. В Полша действа първият елемент: всеки може да избира и да бъде избиран. На свой ред 50 % от хората не се възползват от това право, а с чековата книжка е още по-зле. Така че, в Полша е приблизително 50% демокрация.
Пълноценна демокрация ще се създаде тогава, когато ще порасне нивото на нашето благосъстояние, когато ние ще осъзнаваме и ценим тежеста на нашия глас. И всеки път, говорейки за демокрация, следва да я оценяваме през призмата на тези три елемента. Защото ние често забравяме и казваме силно – има МОЛ – има демокрация. Каква е тази демокрация, ако тя „не е по джоба ми”, ако не се боря за права от страх да не загубя работата си, особено когато за моето място претендират 10 желаещи, готови тутакси да ме заменят в случай на уволнение? Така че си седя тихо, не ползвам правото си, не го защитавам. Понякога съм пасивен заради простото нежелание, а друг път от страх.
Така че демокрацията в Полша все още не ми харесва. Наличието на граждански права, които не се използват от хората по различни причини, в това число и от страх, не може да ми харесва. И, разбира се, народът трябва да бъде богат. Тогава той ще може да стане по-уверен в себе си, в своите сили и по решителен.

За какво съжелявате и какво смятате за свой успех? 
Засега аз нямам успехи. Тях ги има в развалянето на предишната система, комунистическия строй, а на мен ми се искат успехи в съзиданието, в сторителството. Така че, аз не се радвам много от постигнатото, но не изпитвам и особено разочарование. Може да се каже, че е 50 на 50. Аз бих искал, нашата съвместна роля в плана на строителството да бъде по-голяма. Ние трябва да разберем, че програмите, структурите, които действат у нас в Европа са остарели, от предишната епоха са. Те са спорни, войнствени и съвършенно не адекватни в настоящия момент.
Ние нямаме отговор на три сериозни въпроса. Първият е каква трябва да бъде икономиката. Настоящият капитализъм не е подходящ, той няма да оцелее това столетие.  Необходим е по-справедлив модел, трябва да се замислим върху икономическата система. Сигурно трябва да има свободен пазар, частна собственост, но по-справедливо. Ако капиталистите не го разберат, то всичко това ще завърши с революции и пълен крах.
Вторият въпрос е каква трябва да бъде демокрацията. Това, което сега се  нарича демокрация, това е несериозно. Днес хората избират управниците си, а утре искат да ги свалят с помоща на камъни. Предишната демокрация ни даваше права, а това трябваше да добави към тях и задължения. Един път като си избрал, то уважавай този избор, бори се не с камъни, а с аргументи. В епохата на интелекта и глобализацията е срамно да се излиза на улицата и да се хвърлят камъни. Това е погрешен метод.
И третият, най-важният въпрос: на какъв фундамент ще строим всичко това? Едните казват на: „Свободния пазар и правото”. А другите им възразяват: „Така нищо няма да се постигне:  надменността, демагогията, популизма, бизнес интересите ще вземат връх. Трябва да се възпитава добросъвестно човека”. Трябва да се направи разчет на ценностите, а тези ценности да се съгласуват с религията и с нерелигиозните подходи и да се приемат като фундамент на нашата епоха. И основавайки се на тези ценности, да се възпитава, наказва и поощрява.
Сега от всичко гореспоменато е достигнато приблизително половината. И тази демокрация ни доведе до маразъм.
Проблемът е  в това, че ние нямаме лидери, които да поведат народите след себе си. Хората не слушат политиците.  А изходът е такъв: да се спори, да се стачкува, да се протестира. До тогава, докато всички не дойдат на мнението, че „Настоящето положение е лошо, трябва да го променим, да се направи това и това.” Като поколение ние се намираме на границата на сменящи се епохи,  при това от старата вече излизаме, а за новата още не сме готови.

Svobodanews.ru - http://www.svobodanews.ru/ 
Превод от руски: Борислав Ангелов, политолог

http://www.obshtestvo.net/content/view/2344/3/





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10057307
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци