Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
26.12.2011 01:34 - Турция прекрати официалните си отношения с Франция. Турция и Франция, взеха та си казаха взаимно историческите "кривици"...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.12.2011 01:35


Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Анкара отменя всички двустранни политически визити
Сн.: EPA/БГНЕС
  •  
  •  
  •  
  •  
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му прекъсва всички официални контакти с Франция, след като френските депутати одобриха законопроект, с който се криминализира отричането на арменския геноцид. Турция отзовава посланика си в Париж и отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция, подчерта Ердоган, цитиран от АФП и БТА.

Турският премиер бе категоричен, че страната му ще замрази и военното си сътрудничество с Франция, като прекрати съвместните учения и отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Планирана за януари среща за икономическо сътрудничество между двете страни също е отменена.
Турският премиер добави, че може да последват и други ответни мерки.

Ердоган определи законопроекта като "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски" и каза, че той е "отворил рани" в отношенията с Париж, които "трудно ще могат да бъдат излекувани", предаде Ройтерс.


"Ние нямаме геноцид в нашата история. Ние ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", подчерта министър-председателят на Турция пред журналисти в Анкара, цитиран от ДПА.

Днес Долната камара на френския парламент одобри закон, който третира като престъпление отричането на всякакъв геноцид, включително геноцида над арменците.
Законът предвижда наказание от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро.

Франция призна масовото избиване на арменци през 1915 г. за геноцид със закон през 2001 г. Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч нарече приетия законопроект - „предателство на историята”, съобщи "Фокус".
„Осъждам френския парламент, който прие този закон, означаващ предателство на историята и историческата истина. Френският парламент обезцени нашата история и истината с приемането на този закон”, написа Арънч в своя акаунт в „Туитър”. Той обвини френските депутати, че са върнали обратно инквизицията.

По-късно министърът на външните работи на Франция Ален Жюпе изрази съжаление за решението на Турция да изтегли посланика си в Париж и призова своя съюзник в НАТО да не предприема прекомерни ответни стъпки, съобщи АФП.

Заради гласуването във френския парламент в турския град Измир се проведе протестна акция. Демонстранти скандираха лозунги, осъждащи приемането на закона пред сградата на френското посолство и заявиха, че ще бъдат сред инициаторите на иск в Европейския съд за правата на човека с настояване законът да бъде отменен.
Подобни прояви имаше и в други градове на Турция, включително в Анкара и Истанбул.

Армения пък официално благодари на Франция за това, че одобри този закон, предаде ДПА. "Франция доказа, че човешките права са най-важното от всичко. Франция показа, че няма давност за престъпления срещу човечеството и тяхното отричане е обект на осъждане", заяви арменският външен министър Едуард Налбандян.

dir.bg


Турция отзова посланика си във Франция след закона за арменския геноцид
  • Препоръчване (12)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 16:49 на 22 дек 2011, 1840 прочитания, 69 коментара   image

Решението на долната камара на френския парламент предизвика недоволство в Турция. На снимката жена протестира пред френското консулство в Истанбул

image

image

Турция обвини персонално Саркози за закона за арменския геноцид - 25 дек

Бащата на Саркози към Ердоган: Никога не съм бил в Алжир - 23 дек

Турция обвини Франция в геноцид в Алжир - 23 дек

Армения благодари на Франция за закона за геноцида - 22 дек

Турция въвежда санкции срещу Франция заради закона за арменския геноцид - 22 дек

Долната камара на френския парламент одобри закона за арменския геноцид (допълнена) - 22 дек

Турция готви санкции срещу Франция заради законопроекта за арменския геноцид - 22 дек

Турция може да се обърне към ЕС заради френски законопроект за арменския геноцид - 21 дек

Турция отзова посланика си във Франция, след като долната камара на френския парламент одобри днес проектозакон, който признава за престъпление отричането на всеки геноцид, включително на арменския, извършен в Османската империя през 1915 г., предаде "Ройтерс".

Законопроектът обтегна отношенията между Турция и Франция.

Той ще бъде внесен за обсъждане в Сената през 2012 г. Привържениците му се надяват да бъде одобрен, преди парламентът да прекъсне работа в края на февруари преди президентските избори във Франция.



Турция обвини Франция в геноцид 23.12.2011, 12:44 (обновена 23.12.2011, 16:02)
Полина Тодорова
Коментари (152) image

© ЕПА/БГНЕС

Задълбочава се конфликтът между Турция и Франция след приемането на законопроекта за криминализиране отказа на арменския геноцид от долната камара на френския парламент.

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини Франция в извършването на геноцид в Алжир, съобщават френски медии. По думите му европейската страна е избила около 15% от алжирското население. Ердоган допълни, че френските колониалисти са извършили зверства в Алжир и че алжирци са били изгаряни в пещи.

Франция към Турция: Не даваме и не искаме уроци
Още...

Нещо повече, според него, френският президент Никола Саркози „всява омраза към мюсюлманите и турците", за да спечели дивиденти преди изборите.

Ердоган се обръща и директно към френския държавен глава, съветвайки го, в случай, че не знае за извършения геноцид, да попита баща си. Ако френският президент Саркози не знае, че е имало геноцид, може да попита за това своя баща Пал Саркози, който е бил легионер в Алжир през 1940 г., цитира думите му "Le monde".

Историята и хората няма да простят на тези, които променят историческите факти заради политически цели, заявява Ердоган. Той отново подчертава, че приемането на закона, въпреки многото предупреждения на Турция, ще нанесе дълбоки и непоправими рани в отношенията между двете страни.

Вчера турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Стокообменът между двете страни само за 2010 г. възлиза на 12 милиарда долара, отбелязва „Le Figaro".

По-рано днес турският посланик в Париж замина за Турция, след като вчера беше отзован. За момента Франция не предприема аналогични действия спрямо посланика си в Анкара.

news.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10059590
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци