Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.07.2011 00:42 - ПАРАЗИТИТЕ ЗАПОЧНАХА ВОЙНАТА КОЙ ПОВЕЧЕ ДА ВИ ЛЪЖЕ И КРАДЕ. ПАК ЛИ ЩЕ ИМ ПОВЯРВАТЕ?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1655 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2011 00:44


ПАРАЗИТИТЕ ЗАПОЧНАХА ВОЙНАТА КОЙ ПОВЕЧЕ ДА ВИ ЛЪЖЕ И КРАДЕ. ПАК ЛИ ЩЕ ИМ ПОВЯРВАТЕ?

Социолози в бой за лъвския пай на изборите

Бившите приятелки и ортачки Мира Радева /МБМД/ и Боряна Димитрова /”Алфа Рисърч”/ се хванаха за косите
Скандал разтресе социологическата общност в края на миналия месец, когато две бивши приятелки и съратнички се скараха люто. Управителката на престижната социологическа агенция "Алфа рисърч” Боряна Димитрова нападна публично колежката си Мира Радева /бивша Янева/, собственик на МБМД, като я обвини в непрофесионализъм. Двете ортачки се разделиха преди десетина години, когато Димитрова основа своята агенция, и оттогава между тях цареше нещо като студен мир. Сега обаче шефката на "Алфа Рисърч” обяви война на Радева, обвинявайки я в "изобретяване” на избиратели.

Последва незабавният отговор на Мира Радева, която в отворено писмо до медиите поиска извинение, като каза, че е готова да предостави базисните данни от изследването. Тя поиска от Българската социологическа асоциация да сравни данните на двете агенции. И тогава да отсъди кой прав, кой крив.

Запитана докъде е стигнала проверката на колегите, шефката на МБМД отговори, че се предвиждало подобни казуси да се разглеждат от етична комисия, която обаче не функционирала.

Според Радева

агенция "Алфа рисърч” е притисната до стената и затова реагира така агресивно.

Този пръв скандал в социологическата гилдия повдига завесата към задкулисието на бизнеса в областта на т.нар. политтехнологии, в което всеки се бори с позволени и непозволени средства за лъвския пай около предизборната кампания и самите избори, въпреки че все още основните играчи в кандидатпрезидентската надпревара не са номинирани.

Политическите сили обаче вече възлагат на социологическите агенции изследвания, които са само за "собствена консумация”. Тоест, те нямат право да ги огласяват. Само едно проучване излезе миналата седмица. То бе обявено от Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг. Според него основният извод е, че за ГЕРБ много по-тежък ще бъде балотаж с Меглена Кунева, отколкото с кандидат на БСП.

"Кой му вярва на Юлий Павлов? Абсолютно безобразие! Той показва манипулирани резултати до момента, в който наближават изборите. Тогава всички започват да показват действителните резултати. Тактиката на всички е такава – да показват предварително благоприятни резултати, а в навечерието започват да вадят реалните”, коментира политологът и социолог Румяна Коларова.

Според нея Боряна Димитрова си има стара връзка с НДСВ. Тя винаги е работила с тази партия и затова е естествено и Меглена Кунева да й се довери. Както вече стана ясно, Кунева разчита и на американци, които работят с нея, но те по-скоро ще й правят пиар.

"Тя не е първата любов на Барозу. Не се заблуждавайте. Не мисля, че той е човекът, който стои зад нея. Тя си е човекът на тройната коалиция. Зад нея стои Даниел Вълчев и куп хора от тройната коалиция. И ДПС ще скочи зад нея, но както вече казах, тя няма нищо, с което да ги привлече”, заяви още Коларова.

Това не пречи всички социологически агенции да се опитат да се домогнат до бившата еврокомисарка, като на първо място колегите му поставят Андрей Райчев и неговата "Галъп”.

"Никоя политическа сила не ми е възлагала проучване. "Галъп” си вади парите от маркетингови изследвания. Политическите ни са само за престиж”, лаконичен бе Андрей Райчев.

"Андрей Райчев се натиска на Кунева? Всеки се натиска на всеки. На мен не са ми възлагали изследвания”, заяви обаче в прав текст Юлий Павлов. Той обясни, че за разлика от PR-агенциите социологическите агенции не работят с договор, а по поръчка.

"Някои възлагат само на една агенция. Когато аз съм бил в предизборен щаб, съм работил с по няколко агенции. Работил съм и с Мира Радева, и с Боряна Димитрова, и с други. Моят съвет към всеки шеф на щаб е същият:

да не се обвързва само с една агенция.

Но те какво са решили, не знам”, добави Павлов.

В социологическата гилдия се знае, че засега единствено на Цветозар Томов, шеф на агенция "Скала”, щабът на Меглена Кунева е възложил едно или две изследвания.

"По принцип не огласяваме данни, не сключваме договори с определени политически централи, а ни търсят само за конкретни поръчки. Не коментирам взаимоотношенията си с клиентите”, каза той.

На въпрос вярно ли е, че е работил за Меглена Кунева Томов отговори: "Меглена Кунева не е политическа централа. Не мога да коментирам. В тези дейности има една разумна практика – ако клиентът не желае, резултати не се публикуват. Не мога да коментирам конкретни имена. Няма в парламента политическа сила, за която "Скала” да не е правила изследване”.

А дали не е работил за нечий щаб? "Моят стил е да не разглеждам отделно политическите от корпоративните клиенти”, заяви още социологът.

Засега като че ли най-ясни са агенциите, чийто клиент е БСП. По традиция от години соццентралата работи с "Афис” на Юрий Асланов, с "Галъп” и с "АССА-М” на Михаил Мирчев, син на бившия шеф на идеологията и културата в ЦК Стоян Михайлов.

"Всеки ден правим сондажи, но поръчителите не са дали съгласие да ги публикуваме. Произвели сме около 60 изследвания. Работим и за корпоративни, и за политически клиенти. За президентските работим по веднъж месечно, но защото засега няма ясни кандидати. Голяма част от клиентите са корпоративни и се интересуват от местните избори, но не мога да ги цитирам, защото не искам да ги загубя”, призна Асланов.



СЕМЕЙНИ ОБВЪРЗАНОСТИ И ЧЕРЕН ПИАР
Сред водещите социолози няма леви и десни, всички гледат само да се присламчат към богата хранилка

Не само в нашумялото напоследък изследване "Експертите на прехода” на Достена Лаверн, щерка на свързаната с БСП социоложка Мария Пиргова, се обсъждат семейно-корпоративните зависимости на основните играчи в полето на политическите технологии, но и в най-свободната от цензура зона – Интернет-форумите. Повечето пъти, разбира се, анонимните писачи обвиняват маститите "експерти” в преданост към определени политически сили, купена на висока цена. И в неафиширана склонност към "черен пиар”, въпреки че на думи повечето от тях осъждат това "позорно и порочно явление”.

Най-дъвчен като че ли е "политтехнологът” на много видни политици от началото на прехода Иван Кръстев. Намеква се, че със съпругата му Десислава Гаврилова, театровед и една от шефките на "Червената къща”, са нещо като "машина за трупане на пари и влияние”. Освен това Гаврилова била дъщеря на бившата зам.-културна министърка Райна Гаврилова, оказала се с картонче на ДС-агент.

"Помня как Иван Кръстев и покойната Юлия Гурковска - съветници на президента Желев, през 1995-1996 г. буквално предадоха патрона си, като го убедиха, че ще спечели първичните избори в СДС (които той загуби с гръм и трясък). Апропо, ако Желю не бе приел да участва в тях, позовавайки се на това, че като действащ президент не може да се ангажира с политическа сила (днес Първанов действа също като него), не знам дали победата на Петър Стоянов на същинските президентски избори щеше да бъде така категорична. Или може би нямаше да има победа? Но предателството си е предателство.

Иван и Джу не дълго след това си получиха "трийсетте сребърника” в размер на около 250 000 долара,

които им позволиха да създадат Центъра за либерални стратегии, в който Гурковска стана изпълнителен директор, а Иван - председател на Управителния съвет”, твърди се в един от форумите.

"А за Генчо Дайнов не ми се говори. Не за това, че е тежко посредствен като политолог. А за това например, че след учението в Англия благодарение на позициите на баща му (Александър Дайнов - кореспондент на партийния орган "Работническо дело” в Лондон, съответно и сътрудник на нЕкои служби), не го взеха никъде на сериозно място заради посредствеността му, а му дадоха синекурна длъжност в Института по история на БКП. И Генчо оттам си вадеше хляба - до разпускането на Института някъде през 1990 г. После стана професионален демократ. И понеже заради посредствеността му и скорошното му минало в СДС изобщо нямаше шанс, Генчо се присламчи към "Подкрепа" - в синдиката на Тренчев трагично липсваше каквато и да е мисъл, а Генчо все пак бе нещо в тази насока”, излива злъчта си към "синия шаман” Евгений Дайнов друг Интернет-писач.

"Съученикът ми Васко Пенев прие да стане шеф на катедрата по политология в СУ, когато след лустрационния закон "Панев" всички стойностни политолози нямаха право да се кандидатират. Съученикът ми Васко е същата посредственост като Генчо Дайнов.

През 1992 г. игра на страната на СДС, а през 1995 г. стана съветник на Жан Виденов.

Хора от Философския факултет казват, че Васко се е оженил за Мария Пиргова - по-възрастна от него, с голямо дете от първия си брак, само за да направи кариера. Уточнявам, че Васко не е биологичен баща на Достена Лаверн, тя е дъщеря на Мария от първия й брак.

Васко използва позициите на Мария при Жан, за да го назначат за съветник в пресцентъра на Министерския съвет през 1995 г. И освен че не правеше нищо, си поръча визитни картички на български и френски (той е франкофон, английски не владее), на които пишеше "съветник на министър-председателя на Република България" - Което е явна лъжа.

Няма леви и десни. Всички са конюнктурни в тази сфера. Въпросът е към коя ясла/хранилка ще успеят да се присламчат. Както Кольо Колев, който стана явно ляв, след като успя да се закачи за хранилката на "Фридрих Еберт" – фондацията на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/”, светва ни друг форумджия, явно запознат с висшия ешелон на българските
“политтехнолози”.

Паулина ПЕНЧЕВА и Асен ТОПАЛОВ

http://www.blitz.bg/news/article/112280

Взето от: konspiracii.ucoz.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10059579
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци