Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.02.2011 01:35 - Йовчев напуска ДАНС. Боко го кани за съветник...
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2011 02:08


По-рано днес Бойко Борисов заяви, че може да има кадрови промени в агенцията   image

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщиха от Министерски съвет. Йовчев е депозирал днес в Министерски съвет молбата си до министър-председателя Бойко Борисов за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

"Мотивите ми за подаване на настоящата молба за предсрочно прекратяване пълномощията ми на председател на Държавна агенция „Национална сигурност” при Министерски съвет на Република България са:

- оценката ви като министър-председател на Република България за цялостната дейност на ръководената от мен Държавна агенция „Национална сигурност”;
- неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС;
- неоправдаване на очакванията ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС”, се посочва в молбата на Цветлин Йовчев, предаде Фокус.

"Изведнъж за всичко се оказва виновна ДАНС и нейният председател поема отговорността и подава оставка. Това е много тежък удар въобще върху сектора на сигурността, без това недотам стабилен през последните месеци и последствията от този удар ще се чувстват години". Така депутатът от Коалиция за България Румен Петков коментира оставката на председателя на ДАНС. Според Петков - Йовчев е много честен и почтен човек, с много силно развито чувство за държава и държавност и един от най-подготвените професионалисти в сектора.

"За мен е необяснимо защо така агресивно министър-председателят защити тази сутрин незащитимото. Без всякакво основание, без всякакви аргументи, той обвини за изтичането на информацията ДАНС, което е неприемливо. Такава употреба на служба не е имало в последните десет години. На всички е ясно, че министър Цветанов е разпоредил абсолютно неаргументирано прилагането на Специални разузнавателни средства по Ваньо Танов. На всички е ясно, че министър Цветанов е филтрирал тези СРС-та и набраната в тях информация и не я е предоставил на заявителя – Прокуратурата и днес изведнъж за всичко се оказва виновна ДАНС и нейният председател поема отговорността и подава оставка. Това е много тежък удар въобще върху сектора на сигурността, без това недотам стабилен през последните месеци и последствията от този удар ще се чувстват години. Аз съм уверен, че с това нещо на служителите се казва: няма за какво да работите честно и почтено за държавата, правете като онези – изнасяйте информация и крийте информация", каза още Петков.

Кой е Цветлин Йовчев?

Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров" - Варна. Магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. От януари 1993 г. работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор. От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС по собствено желание.

На 5 август 2009 година правителството на Бойко Борисов предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаване на Цветлин Йовчев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност". Цветлин Йовчев пое поста от Петко Сертов, който депозира оставката си пред министър-председателя на 1 август. Промяната в ръководството на агенцията бе съгласувана с президента Георги Първанов.

actualno.com


Бойко кани Цветлин за съветник Професионалист е, но не става за началник, каза Борисов и прие оставката му
До нови срещи. Така приключи срещата на 4 очи между премиера Бойко Борисов и хвърлилия оставка шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Агент -1 влезе вчера по обед в Министерския съвет и остана в кабинета на министър-председателя близо час.  
"Хората, които ме познават, знаят, че при мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша", коментира след срещата Борисов, минути след като сложи парафа си на молбата на Йовчев за напускане. Той се надява все пак, че Цветлин Йовчев да продължи да работи за правителството. Според източници на "Стандарт", е напълно възможно агент №1 да стане съветник по сигурността на премиера. Сегашният сътрудник на Борисов Румен Миланов оглави БОРКОР.
"Не може така безотговорно да изтича информация и най-вече тя да не отива при надлежните органи - заявителите, прокуратурата или който и да било", коментира мотивите си за освобождаването на Йовчев министър-председателят. Борисов му дал възможност да ползва отпуската си, а "после и двамата имаме малко време да помислим за неговия професионален път, с какво ще се занимава после, а и за това, кой да оглави ДАНС", каза премиерът. Очаква се идната седмица Министерският съвет да вземе решение кой да застане начело на родното ФБР. След това президентът трябва да сложи параф на указа за рокадите. Дотогава Йовчев е в отпуск. Преди да излезе във ваканция, шефът на ДАНС в оставка назначи за и.д. шеф на ДАНС единият от заместниците си - Константин Казаков.  
Генерала обясни, че не се радва от напускането на шефа на ДАНС. Самият Йовчев обаче усещал лична вина и съзнавал, че допуснал груба грешка. Премиерът изтъкна, че цени качествата му "като експерт, като полицай, като агент на ДАНС". Според него обаче, за да "бъдеш и началник, ти трябват още няколко качества, тоест да контролираш подчинените си".
Още от сутринта обаче депутати от ляво и дясно засипаха Борисов със съвети да не освобождава шефа на ДАНС. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че министър-председателят е подведен за вината на Йовчев. Костов настоя комисията за контрол на ДАНС да поиска среща с премиера, за да го запознае с резултатите от своето проучване по скандала със СРС-тата, както и да му даде доклада си по темата. "Решението кои служители да бъдат ангажирани със СРС-тата на Ваньо Танов и заместникът му Антоний Странджев е на прокурор. Цветлин Йовчев няма отговорност за това решение", категоричен е Костов. Според Командира, взривът пред вестник "Галерия" очевидно не е международен тероризъм и по тази причина няма как да бъде поставен като задача на агенцията, без да се наруши законът за ДАНС.
Сияна Севова
Милена Минчева

standartnews.com

"Празно нема!"...




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10058865
Постинги: 7923
Коментари: 3558
Гласове: 6352
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци