Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2021 16:49 - Преговорите за кабинет: Пълна проверка на МВР планират евентуалните коалиционни партньори
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преговорите за кабинет: Пълна проверка на МВР планират евентуалните коалиционни партньори    25 Ноември 2021 2949     image Автор: Lupa.bg

Функционален анализ за дейността на МВР с цел изработване на нова стратегия и закон за полицията, пожарната и подзвената им предвиждат от Продължаваме промяната, ДБ, ИТН и БСП.

Решението бе взето в контекста на преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Въпросният анализ трябва да бъде извършен в рамките на първите 6 месеца от мандата, но според червените не е изключено да се проточи и до цяла година. 

Идеята е да се преструктурират звена, които сега не вършат необходимата дейност, да се обсъди съставът на МВР, както и контролът върху функциите. 

Представителите на четирите парламентарни сили заговориха и за евентуално отделяне на пожарната, но след анализа. 

ДБ пък иска да има възможност за външна намеса при анализа, включително от НПО-та. Съпредседателят на ПП Асен Василев пък настоя в него да се включи и темата за контрола върху информацията и достъпа до нея предвид огромните течове на данни, пречещи на България да стане член на Шенгенското пространство. 

Кой обаче ще извърши този анализ, попита лидерът в оставка на ДСБ Атанас Атанасов, като и от ляво, и от дясно се обединиха около мнението, че в него трябва да има и външна част, и самото МВР, и Народното събрание. Василев подчерта нуждата от представител и на финансовото ведомство при изготвянето на анализа. А останалите се съгласиха, че е необходимо в МВР да влезе и по 1 представител на партиите от коалицията, с цел безпристрастност на анализа.

От дебата стана ясно, че страната има нужда от изграждане на нова правна рамка за дейността на МВР, като това може да резултира и в чисто нов 

Закон за МВР, с опция за разделение така, че той да е функционален или структурен. Ген. Атанасов обаче посочи: "През 90-те години беше ясно защо е нужен закон - за да излязат на светло всички структури, преди това скрити за обществото. Сега всички министерства работят по свои правилници. И в МВР това ще улесни и преструктурирането в звената, когато това се налага, без да се чака решение на НС". 

"Съвременните технологии ще са от голяма помощ за наблюдение и превенция на еветуални престъпления. Трябва да ги използваме. Мисля, че това е нещо около, което всички сме съгласни", коментира още Асен Василев. 

Той наблегна и на проблема с езиковата квалификация сред кадрите на МВР. 

"Трябва да обърнем внимание на езиковата подготовка. Тя почти липсва. Работата с чуждестранни документи е много важна и ние трябва да имаме достатъчно подготвени хора", каза той. 

Очаквайте подробности.

https://lupa.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697109
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031