Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
18.04.2016 21:11 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА КОТРАГ,СЕВАР,УМАР И ПРЕСИЯН
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 880 Коментари: 0 Гласове:
1



 ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА КОТРАГ,СЕВАР,УМАР И ПРЕСИЯН


   Тези прочути имена са носени от древни Български владетели,значи произходът им е гарантирано Български и те определено може да бъдат разтълкувани не с помощта на тюркските и иранските езици,а само чрез днешния Български език- истинския наследник на езика,говорен от Аспаруховите Българи. За да бъде направено това не е нужно да бъдем гении, факири, фантазьори, илюзионисти или фокусници,а са нужни само малко умения и добро желание. Ако тези две условия са изпълнени и се потрудим достатъчно,бихме могли да получим блестящи и дори поразителни резултати.

  Повечето от тези резултати няма да бъдат харесани от "дошляците" иранисти и тюрколози разбира се: в техните трудове са заложени чест,авторитети,кариери и постове. Те обаче са единствено верните и от днес нататък Българския произход на древните Български имена няма никога вече да бъде подлаган на съмнение. Споменатите имена били познати и на Траките,но не защото Българите са старо Тракийско племе,а защото Траките са вид "пра"-Българи и едно от колената на Българския род.

  Както съм писал и другаде,старите ни лични имена са свързани с имена и епитети на езически богове,които са отречени под натиска на християнството. Затова много техни имена и епитети са забравени,но Езикавото археология успява да ги възстанови почти напълно,и в много отношения твърде убедително.

  Днешните ни сънародници не разбират религията на древните Българи,което е напълно естествено- тя отдавна е изкоренена а споменът за нея: старателно заличен от духовенството. Затова на много от нас тези обяснения ще се сторят странни,нереалистични и неприемливи поради силата на инерцията и на лъжите,с които са закърмени. Те обаче са верни и ВСЯКА бъдеща проверка на верността им ще доказва именно това,защото древните Българи са коренът на европейството и на световната цивилизация,която съвсем не случайно е проходила в нашите земи,а чак след това е стигнала Месопотамия,Египет,Америка,Индия и Китай.

  Боговете,чиито имена ще получим в резултат от тълкуванието не са нито странни,нито загадъчни- това са добре познатите от Средиземноморските митологии богове от Седморката,която присъства в "Розетата от Плиска" и в "Календара" на древните Българи,съставен по един от шестте основни цикъла на "Розетата". Ако съдим по известните лични имена,най-популярни сред боговете са били Марс (Арей),Сатурн,Слънце,Юпитер и Хермес,а споменатите четири имена не правят никакво изключение от това:


1. Котраг

   Това име означава Кутрик (Кутриг,Кут риг,Кут рег) или по-просто: Кут крал (Кралят Кут). Кут- това е бог Сатурн: един от най-популярните ако не и най-популярния Български бог. От него са образувани етнонимите Кути,Гути,Готи,Гети,Хети,Кутии,Гетони,Ганти (Гати+носовка),Котраги (Кут-реги),Кутригури (Кутри хора,Малки хора,Хората на Мала бога),Утигури (Кути-гури,Кути хора),Сатри (Катри,Кутри) и пр.,както и множество лични имена. Сатурн е Малкия бог (Мала бога) на древните Българи,защото от него произлизат всички останали богове. Затова числото му в "Розетата" е Нула (=Мало: прех. М-Н,А-У) и Ноль (Маль,Мали) от което става ясно,че понятието за "Нула" било известно на древните Българи далеч преди да стигне до индусите и до арабите.

  Другото име на нулата потвърждава това: Зеро= Черо (Черъ,Черен),което е свещения цвят на Сатурн. Бога Кут е наричан още Сут (Съд,Сед,Сат) и "Чут"- оттам в Русия се запазил древния Български израз "Чут-чут" (Едва-едва,Съвсем мъничко,Нищожно). От формите Сат (прех. К-С) и Сед произлиза етнонимът Сатри (Катри,Кут-ари,Сат-ири),"латинското" име Сатурн (Сатрун,Сатрин,Сатирин) и думата Едва (Едова,Седова,Съдова,Сатова),понеже Сатурн (наричан от египтяните Сет и Сети [Седи,Съди]) бил върховен съдник на боговете и хората. В отдавнашно време той бил върховен бог на първите Българи-земеделци,понеже като Бог на подземното царство давал реколта на земеделците и храна на хората,а името Котраг означава директно Кут-рег (Крал Сатурн)- Малкия бог на древните Българи.

  Че Кут е името на Малкия бог (Мала бога) личи по няколко неща:

а) Думата Кутре (Кут-Аре,Кут Същество) в Българския език обозначава най-малкия пръст на ръката или на крака.
б) Думата Нула навлязла в западния свят като обозначение на число,което е по-малко от единицата. Тази дума обаче си има Български прототип- Мало (По-малко от едно) и се отнася за онзи бог,който в "Розетата" е разположен преди Първия,а този бог е именно Сатурн. Това название и вървящото успоредно с него понятие за "НУЛА" е пренесено на запад вероятно от Катарите (богомилите),чиято вяра в крайна сметка е изкоренена у нас със задружните усилия на "византийци" и турци,но намерила добър прием в страни като Англия,Холандия,Прусия,Силезия,Швейцария и пр.,чието протестантство възникнало и се разпространило именно благодарение на нея.


2. Севар

  Това име е в тясна връзка със същия важен Български бог- Сатурн,а неговите значения са няколко:

а) Сувар (Савир,Север,Авар)- Владетел,чиято майка или род е от Българското племе Сувари (Савири,Севери,Авари) т.е. Ивери (Ибери,Кубери= Сатурнови).
г) Кувар (Кавар,с прех. С-К): оттам е името Каварна (Суварна,Северна).
д) Кабир (Кубер,Кубера),ще рече Сатурн.
е) Север- по името на Бога на севера (Кубер,Кубера,Кубар) или още Савир (Сабир,Сибир),носено от римския император Септимий Север и от династията на Северите (Савирите,Суварите).
ж) Ковар (Бога ковач т.е. Бога рудар)- виж думата Руда= Рода (Породена,Пораждаща).

  Името Кубар (Кубер) също има множество значения:

-Капар (Капа-ар) или Капата (Изначалието) на боговете и на Четирите посоки на света.
-Субар (Сабир,Събир- Бог на събирателството,урожая и реколтата).
-Сапар (Аспар,Испор,Наспор)- Бог на наспоряването,т.е. на зачатието и пораждането.
-Сайар (За-Яр,Зад Арей) т.е. Богът,появил се преди Арей (Арес,Марс).
... и т.н.

  От всичко това научаваме,че Сатурн (Крон,Кронос),наричан още Хронос (Време,Бреме,Брома) е аватар на Всебога Дионис (Бромий,Хромий) и един от най-важните Български богове,а нашите владетели,които били негови потомци с гордост носели неговото име. Произходът на римския император Септимий Север от Пуните (Хуните,Фините),наричани още Финики (Хуники) потвърждава,че името Север (Севар) определено не е римско а е прието от римляните,които дълго време криели,че императори с "Варварски" (Барбарски) произход са владели империята им далеч преди Максимин Тракиеца.


3. Умар (Умор)

  Това владетелско име е твърде показателно за изключителната древност на нашия народ. То се намира в тясна връзка с други подобни имена,ползвани от други народи като:

а) Омир (Хомир,Хомер)- Фригийски (Бригийски) вед ("аед"),изпял на гърците героичните поеми "Илиада" и "Одисея".
б) Амур (римски бог на любовта и секса).
в) Омур (тюркско т.е. източноскитско владетелско име).
г) Амаро (испанопортугалско лично име).
д) Амару (владетелско име на инките)- значението му е Аймаро (Потомък на Аймарите) т.е. Камарите (Хемарите,Кимарите): бяло (европеидно) племе (Кимари,Кимери),обитавало някои райони на Перу преди нашествието на испанците.
е) Емар (френско име- виж писателя Гюстав Емар).
ж) Емир (арабска владетелска титла,произлизаща от същото име).
з) Емил (латинското име Емилио [Емилий],означаващо Емир [Емар,Умар] и Омул (Ромул,Бромул).

  Ето как се оказва,че името Умар (Умор) е твърде плодотворно,понеже неговата пълногласна форма означава:

1. Хумар= Човек (същество,изделие,явление) от Хумус (Човек от хума,Земен човек,Човек на земята,Владетел на подземното царство). Същото това название съществува в северното Прикавказие като име на наш древен град- според него първите укрепления на този град са били изградени като Онгъла- със землени валове и дървени достроявания върху тях.
2. Хунар= Човекът Хун (Хунът).
2. Хемар (Човек от Хемус).
3. Кумар (Кумир,Идол).
4. Кимар (Кимер,Кимериец).
5. Кунар (Коняр,Конен бог),а това е разбира се Сатурн. Конят е негово свещено животно,затова в някои късни варианти на Българския календар на мястото на Сатурн е изобразен кон.

  Сатурн като Бог на подземното (Земното,Почвеното) царство прибирал душите и телата на мъртвите,а Конят в митологията на древните Скити откарвал душите на мъртвите в отвъдния свят. Затова конят бил свещено животно на Сатурн и заемал неговото място в късните варианти на Българския календар- не защото на китайците така им диктували капризите,а защото след Месеца на Слънцето ("Месец на овцата") и Месеца на Венера ("Месец на змията") в най-древните варианти на нашия и съответно на Шумерския календар се намирал Месецът на Сатурн ("Месецът на коня"),което е строго съобразено с реда на боговете върху "Розетата от Плиска" ("Звездата на маговете") и по-точно: с един от астрономичните й цикли.

4. Пресиян (Персиян)

На тази прекрасна рисунка талантливият художник Васил Горанов е изобразил Княз Пресиян и неговото семейство. Това е едно от най-добрите изображения с Българска владетелска тематика досега,ако не и най-доброто:
image
  Владетелското име Пресиян има няколко основни значения:

а) Пресияен= Прекомерно сияещ,Силно сияещ,Сиятелство (епитети на Слънчевия бог).
б) Персеин= Персийски,Завоевател на персите,Човек от племето "Перси" (Берси,Берсили).
в) Персей= Хорсей (Хорзей,Хръзей т.е. Слънчев). Това име го носели древен македонски (т.е. Тракийски) цар и известен персонаж от гръцката (по-точно от предгръцката) митология,а неговото значение е Пресияй (Пресияещ,Прекомерно сияещ). Персей не е грък- той е строител на квадровия ахейски (Пелазгийски) град Микена и е правнук на финикийския т.е. на Пуническия (Хуническия) цар Агенор,чието име също не е гръцко,понеже е носено и от един троянски герой. Името Агенор означава Ахенор (Ахинор) и Акамир (Сака мир,Сека мил,На Сечащия бог мил),а връзката на името Персей с небесните богове и по-конкретно със Слънцето и Хермес (който е аватар и проявление на Слънцето) се подчертава от начина,по който го изобразявали древните- с крила на главата или на краката:


image
  image image
  Думата Сияен,която се съдържа в корена на името означава Сиян (Силан,Силен) т.е. Солин (Слънчев,Слънчево проявление) и може да се отнася за бога Хермес (Гермес,Гърмес) т.е. светкавицата,която наистина е считана за проявление на Слънцето в древността. Така разбираме,че древно-македонският цар Персей и нашият княз Персиян (Пресиян) носят едно и също име,което за 1000-те години,които ги разделят е претърпяло леки фонетични промени но не дотам съществени,че приликите да не бъдат забелязани. Съвпадението между имена на македонски царе и на Български владетели не е нито единично,нито случайно явление- то иде от Пелазгийския (Тракийския) корен на античното племе Македони,а Траките са Първото коляно на Българския род.

  С откриването на тези аналогии става ясно,че имената на древните Българи не са нито тюркски,нито ирански- те са изконно Български и са ползвани от дедите ни поне от Бронзовата епоха насам,ако не и от времето на  Неолита. Точно затова приликите с ирански и тюркски имена не са случайни- Персите и (пра)Тюрките са част от народите на Дионис,които в старо време били преселени на изток от великия Български цар,но след 2-3 хилядолетия се променили до такава степен,че се отчуждили и раздалечили от изконния си Български корен. Техните етноними обаче и днес нашепват на запознатите,че Персите са някогашни Берси (Берсили) и Белзи (Белги) а пра-Тюрките: бивши Тураки (Малоазийски Траки).

  Нашите деди познавали това роднинство и го уважавали добросъвестно чак до средата на VI в.,когато тюрките изневерили на конфедерацията Стара Велика България и се отделили от нея,за да поемат курс към многовековна конфронтация с България. Новата им политика сериозно отслабила нашата стара империя,но не помогнала много на тюрките- скоро след своето отделяне опитът им за самостоятелна държава пропаднал а в крайна сметка китайците,на които те се доверили толкова наивно,завладели земите им в Тарим и много от тях прогонили на запад.

  От това допълнение става ясно защо тюрки и перси ползвали Български титли и имена,защо Българските и македонските владетелски имена (които останали неповлияни от настъпващото погърчване) си приличат и защо на бившите овчари и козари няма да им се налага повече да бият път до Монголия и до Сибир,за да търсят следи от "пра"-Българи там. Такива следи естествено те никога няма да открият,понеже пра-Българи са само онези наши предци,които са живели в праисторическите епохи (7000 г. пр. Хр.- 1200 г. пр. Хр.).  Последните "Пра-Българи" обитавали Балканите преди 3200 години в края на Бронзовата ера,а след гръцкото нашествие и началото на Желязната епоха вече има само Българи.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039843
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци