Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10031165
Постинги: 7887
Коментари: 3501
Гласове: 6338
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци
Постинг
22.03.2013 06:42 - Чужденци взимат родните ниви
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2345 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.03.2013 06:43



image Китайци, катарци и араби търсят земеделски земи

Инвестициите в земеделска земя стават все по-популярни у нас. Парите, вложени в ниви, са максимално защитени, защото цената на парцелите едва ли някога ще падне, а и земеделието се очертава като един от най-важните и печеливши отрасли в бъдеще. Наред с това доходността от обработването на декарите в последните години е по-голяма, отколкото ако спестяванията се вложат в банка. Затова и пазарът на земеделска земя се радва на устойчив интерес от страна на купувачите, както и на устойчив ръст на цената. Интерес към родните ниви имат не само български, но и чуждестранни инвеститори. Със задълбочаването на кризата земеделската земя започна да става все по-привлекателна като алтернатива на инвестициите в акции, депозити или друг вид активи. Затова и чужденците, които обработват ниви у нас се множат. Много чужденци дори правят свои ферми в България.

Датчани, холандци, италианци вече орат десетки хиляди декари у нас и са собственици на големи парцели чрез смесени фирми или акционерни дружества със специална инвестиционна цел. Китайци обработват 20 000 декара край Видин, а Катар и Саудитска Арабия не крият интереса си да обработват българската земя. Затова се очаква българските ниви с чужди паспорти да продължат да се увеличават. "Няма нищо лошо в чуждите инвестиции в земеделски парцели. Щом има инвестиции, това е добре за страната", каза шефът на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Според него купувачите на ниви у нас могат да се разделят на три типа. Първата основна група са арендаторите. Те искат да си набавят достатъчно земя, която да са сигурни, че ще обработват дълго време в съответните граници. Втората група купувачи са дружества, които инвестират в земеделски парцели с цел отдаването им под наем. Последната голяма група са свободни инвеститори, които насочват интереса си от други сектори към нивите заради по-добрата защитеност на средствата. Голяма част от тези купувачи са фирми с чуждо участие, твърдят от бранша. В момента обаче нито земеделското министерство, нито Държавен фонд "Земеделие" разполагат с данни колко точно земеделски земи са на фирми с частично или пълно чуждо участие. За нас е важно земята да се обработва и да се спазват добрите земеделски практики, каква е собствеността на фирмите, които работят нивите, не е от значение, коментираха от двете ведомства. Според експерти от агроминистерството единственият вариант да се събере информация за националността на собствениците на земеделските земи е да се предприеме специална кампания, което обаче практически е невъзможно.

Наемите скачат до 25% през годината

Рентите за земеделските земи се очаква да скочат до 20-25% тази година. Това прогнозира шефът на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Според него търсенето на земи под аренда ще се увеличи заради приближаването на новия програмен период и очакваните промени в правилата за подпомагане на земеделските производители за единица площ след 2014 г. Каквото се заяви през 2013 г., за това ще се получават пари от ЕС в следващите 5-6 години. Големите арендатори, които са наясно с готвената реформа на Общата селскостопанска политика, вече са започнали ударно да увеличават земята си. Тази година изтичат и много от арендните договори и се очаква земеделците да наддават за всеки декар, каза Петков. Сделките за покупко-продажба на ниви обаче се очаква да намалеят. Активни на пазара останаха основно така наречените трудни сделки, при които има неуредена собственост или множество наследници, обясни Петков. Другата причина за по-слабия интерес за покупка на земеделски земи е надценяването им в някои райони на страната. Според шефа на БАСЗЗ повечето от покупките тази година ще са на вторичния пазар - вече окрупнени парцели, които са били купени и облагородени с цел продажба на по-висока цена. Очаква се обаче ръстът на цените да се забави и да бъде около 7%, а само за най-апетитните парцели - 12-13 на сто.

Търсят големи парцели

Чуждите инвеститори в земеделска земя, които проявяват интерес към нашата страна, търсят големи комасирани парцели. Това обясни шефът на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. Според него това е основно изискване на потенциалните земеделци от Катар, Китай и Саудитска Арабия. Бъдещето на земеделието също е в големите парцели, смятат от бранша. Другото условие на чуждите инвеститори, е парцелите да могат да се напояват. Към момента обаче страната трудно може да изпълни тези изисквания, каза Петков. Част от инвеститорите сами правят комасация на нивите. Първият подобен проект беше осъществен от Адванс Терафонд. Проектът обхвана 7000 дка селскостопанска площ в землището на село Катунец. За 2013 г. плановете са да се направи комасация в около 25 землища.

Продаваме свободно от 1 януари 2014 г.

Чужденците ще могат свободно да си купуват земя у нас след 1 януари 2014 г. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в ЕС, обясниха от земеделското министерство. Идеята за удължаване на срока на действие на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2016 г. е била отхвърлена. Така след края на тази година всеки, който иска да си купи парцел у нас, ще може да го направи, независимо от своята националност. В момента това пак е възможно, но за целта чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.

Още подробности четете във в."Стандарт"

http://www.standartnews.com



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене