Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989543
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
12.03.2013 15:31 - Заложени са сметките на потребителите за особени залози с ТЕЦ "Марица- Изток" 1 и 3
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2013 15:32


Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде 13 188 827 000 лв. image

През 2002 г. и 2005 г. са били сключени особени залози за обезпечаване на кредитите за строителството на ТЕЦ "Марица -Изток"1 и ТЕЦ "Марица- Изток"3, съобщи на пресконференция днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев.

Според сключените договори с инвеститорите в тези централи, НЕК е задължена да изкупува енергията, произведена от централите, по дългосрочни договори и в същото време дава като обезпечение за кредитите сметките, които българските потребители плащат за електроенергия, обясни Добрев.

Според одитен доклад от 2011 г., ако НЕК спре да плаща, сумата, която ще дължи по сключените особени залози с двете централи, ще бъде 13 188 827 000 лв.

Делян Добрев по-късно днес внесе при главния прокурор Сотир Цацаров документи, за да се извърши проверка дали са били законосъобразни действията на управляващите от предишните правителства по отношение на ТЕЦ "Марица - Изток"1 и ТЕЦ "Марица - Изток"3.

Според Добрев договорите са странни от морална гледна точка.

още по темата image Цената на тока за бита и износа на електроенергия image 13 | image4734 27.02.2013 Шефът на НЕК: Енергийният сектор не е пред срив image 62 | image8380 05.03.2013 Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост, даде пример Добрев.

При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания и рискът за получените кредити се носи от НЕК, защо тези централи не са построени от самата НЕК, запита Добрев.

Особеният залог за ТЕЦ "Марица Изток 3" е подписан на 6 февруари 2002 г. и е под формата на писмо. Подписан е от изпълнителния директор на НЕК и на енергийната компания "Марица Изток 3" АД.

Особеният залог за ТЕЦ "Марица Изток1" е сключен на 30 ноември 2005 г. и за него има и разрешение от тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров, посочи Добрев.

Енергийният експерт Стефан Гамизов съобщи за учредения особен залог от НЕК в неделя в предаването на Мартин Карбовски по TV7. "Договорът е подписан за залог от правителството на Станишев. Те са си разчиствали пътя за АЕЦ "Белене". Румен Овчаров, който много добре е бил замесен и в "Марица-Изток", и в "Белене", много добре си е купил политическа подкрепа. Купили са си затваряне на очите за това, което ще извършат в Белене и са предали в робство всичките български граждани", каза Гамизов.

Той твърди, че премиерът в оставка Бойко Борисов и Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в оставка, не са знаели за всичко това. Според Гамизов бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е скрил всичко.

Гамизов заяви, че обявява война на "робовладелците и роботърговците като Румен Овчаров" и помоли американските дипломати да не му пречат, защото "Марица- Изток" 1 и 3 нямали нищо общо с това, което на Запад се нарича морал.

Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от Електроразпределение Варна и Електроразпределение Пловдив - тоест сметките на потребителите към дружествата Е.ОН (сега Енерго-Про) и ЕВН, обясни Делян Добрев.

Като особен залог по договора за ТЕЦ "Марица Изток 3" са посочени по 43% от трите електроразпределителни дружества, обясни Добрев, като добави, че не му е ясно защо се повтаря обезпечението по единия и по другия договор.

Делян Добрев подчерта, че

особените залози са споменати още през 2001 г. в сключените от правителството на Иван Костов споразумения

В тях е записано, че е задължение на НЕК да сключи особени залози в полза на двете централи, а има и писма за подкрепа на държавата относно обезпеченията на инвеститорите в тези компании. Писмата са от министрите на енергетиката Петър Жотев от май 2001 г., от Милко Ковачев и от Мирослав Севлиевски, посочи Добрев.

 Още през 2001 г. са формирани финансовият модел, нормата на възвращаемост и срокът от 15 години за изкупуване на енергията при работа на централите, като договорите са подписани с офшорни компании, които впоследствие са продали сключените добри условия с българската държава на други компании, каза министър Добрев.

На въпрос защо по-рано не е обявил информацията за особените залози по договорите с двете централи, Добрев каза, че едва сега е разбрал за тях. Досега тези залози не са били активирани, подписалите ги директори на НЕК ги няма, а министрите, които са ги одобрявали, също никога не са ги споменавали в общественото пространство, посочи Добрев.

Цинизъм и лъжа е последното изявление на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев,

според когото са заложени сметките на потребителите при договорите с двата ТЕЦ-а "Марица-Изток" 1 и 3 - няма такова понятие. Заложени са бъдещите вземания, които централите ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3 ще получават от НЕК, заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски, цитиран от БГНЕС.

Има дългосрочен договор за изкупуването на електроенергията срещу направените инвестиции от съответния инвеститор, а особените залози са гаранция пред финансиращите институции, че ще си получат вземанията, поясни той.

Това е нормална практика и всеки инвеститор може да обясни това. Заложени са бъдещите вземания, които централите срещу произведената енергия, която ще видим колко е, защото никой не знае, ще ги получат, коментира Михалевски.

"Скандално е министър, който навършва 1 година като такъв, да казва, че днес бил научил тези факти, при положение че България се тресе от няколко седмици и месеца по темата енергетика, ти да не знаеш каква е реалната финансова схема при изграждането на рехабилитацията и реконструкцията на ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3.

Каква е истината по тези факти - договорите, правилата, по които са отдадени двете централи са разписани преди около 12 години. Това е включвало отдаването им на тези инвеститори, които при определени инвестиции и гаранции за изкупуването на електроенергия от страна на НЕК, за да извършат инвестицията", обясни Михалевски.

"Но тогава са заложени и правилата, формулата, по която ще се изчислява цената, както и условията за сключване на договора. Част от тези условия включват и оформянето на особени залози на вземанията, които имат централите от НЕК за доставената и произведена енергия", допълни той.

При използването на особените залози няма драма, но ако се търси някаква отговорност, тя не е на БСП и на министрите й по време на нейното управление, защото по договора от 2005 г. формулата е била заложена през 2001 г., добила е своите конкретни параметри като числов израз и е станала базата за бъдещите вземания, продължи Михалевски.

В използването на колосалните числа от 13 млрд. лева министърът в оставка, като че ли има стремеж да се вмени на българското население като тежест, но като цена на поет ангажимент през 2001 г. е било в правомощията на правителството на Иван Костов и той трябва да бъде запитан за това, заяви депутатът от БСП.

На пресконференцията Михалевски заяви, че ще сезира компетентните органи и служебните премиер и министър на регионалното развитие за сключена от ВиК Добрич чрез Софийската стокова борса неизгодна сделка, която е ощетила държавата с над 30 млн. лв.

Според социалистите става въпрос за продажбата на активи от водоснабдителната система Силистра - Добрич - тръби за изграждане на газопроводи на цени много под реалната им стойност.

Депутатът от левицата посочи, че ощетяването е извършено с помощта на Министерството на земеделието и на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Социалистите настояват да спре тази сделка и да се потърси отговорност на хората, които само преди седмици в МРРБ са позволили да се бракува актив, за който има официални документи в самото Министерство, че е в абсолютна експлоатационна годност.

  Share on linkedin Share on facebook Share on twitter More Sharing Services 137 Източник:БТА,БГНЕС Снимки:БГНЕС
http://www.vesti.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене