Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.03.2013 03:30 - Стефан Джамбазов: Нацията скърби за изгорялото си бъдеще
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
0



Без филтър image Стефан Джамбазов: Нацията скърби за изгорялото си бъдеще

image image

Нацията ни скърби за жива факла, протестираща срещу едно корумпирано управление. Не знам какво е подтикнало един млад човек да се самозапали и дали това е оправдано от морален и хуманен смисъл. Но този акт е нещо крайно, което говори за непоправими обществени деформации.

 

Обявен е национален траур за един човек, който се е самозапалил, нещо безпрецедентно за България. Защото Пламен Горанов не загина в бой, национална катастрофа или защита на Отечеството. Той се самозапали в протест срещу корупцията и срещу един кмет на Варна, когото хората в града отдавна не припознават като свой. А той е един от тези, които преминаха като в слалом между партии и корпоративни интереси. От хората, които опорочиха изобщо идеята за партии и които днес протестиращите искат да отхвърлят. Не партиите обаче са виновни, а хората, които те приемаха за свои членове. Хора, които се интересуваха не от идеи, а от своето осребрено бъдеще. Проблемът не е дали има нови или стари партии. И Сакскобургготски, и Борисов събираха членовете си по кръстопътища и сборове – това бяха "нови лица". Но въпросът с новите лица е, че те все още не са се "нагушили", за разлика от старите политици, които все пак са изградили някакъв имунитет и професионализъм.

Във Варна на плочките поставят строфи от стиховете на големия български поет Валери Петров за Ян Палах, самозапалил се след съветското нашествие в Чехословакия през 1968 година. "Самоизгаряне" се казваше това стихотворение от Валери Петров. То беше за това, че мълчахме тогава и гласеше на финала: "Ян Палах го няма и така ни се пада - сега всеки си има своя вътрешна клада, на която страхлив, разтреперан и ням, се самоизгаря от мъка и срам!". Чух това стихотворение от устата на Валери Петров в бурните години в началото на промените в края на 1989 година, когато крещяхме премълчаните истини. Тогава той го произнесе за първи път в голямото четене на поетите в 65 аудитория на Софийския университет. Но никога не съм могъл да си помисля, че 23 години след началото на демократичните промени може да се стигне до такъв краен акт.

Оказва се, че хората са отчаяни и това не е само заради сметките за ток, а заради липсата на всякаква перспектива в едно общество, загърбило духовността си и занимаващо се само с магистралите. Трагедията на Борисов е трагедията на всеки диктатор – на човек, който вярва в себе си и на това, което прави, но енергията на хората избликва най-неочаквано. И то на младите, които търсят своя бунт и своята реализация. И дори протестът да не е канализиран и осмислен, той е техният бунт, който дава възможност за нови хоризонти и ново бъдеще. Дано живите факли да престанат, също и самоубийствата, защото хората посягат на живота си от недоимък, но и от липса на бъдеще.

В деня на национален траур да спрем живите факли и да се замислим за своето бъдеще. Но не само емоционално, а мъдро и достойно. И може би решенията ще дойдат. Дано не ги пропуснем в мъката и еуфорията на днешния ден. И това, че въпросният кмет ще обяви своята оставка (или няма да я обяви) точно в този ден, което трябваше отдавна да направи, е най - голямото кощунство към паметта на Пламен Горанов. И то точно половин час след началото на поклонението към младежа. Има моменти, в които хората просто трябва да замълчат и да се оттеглят. Но очевидно, не всички са такива. И може би, наистина трябва да бъдат изметени! /БГНЕС

 

---------------------------------

 

Стефан Джамбазов е журналист и режисьор – документалист. В момента е редактор на отдел вътрешна информация в БГНЕС.

София / България



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041293
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци