Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990499
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
06.03.2013 03:29 - Героят на труда Игнат Раденков: ТИМ е върхът на мафията в България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
2



Вторник, 05 Март 2013 17:47 Автор Faktor.bg       inShare  



image

игнат раденков

Варна искат главният прокурор наложи на кмета Кирил Йорданов и групата му да не напускат страната

Откраднаха 1 млрд от морската столица, искаме да ни го върнат

Борисов наследи обран бостан, но вдигна нивото на корупцията до 300%, казва известният строител, който от години се бори с корупцията

Интервю на Мая Стоянова

- Г-н Раденков, защо Варна се превърна в столица на гражданското недоволство през последните седмици?

- Преди година и половина, през 2011 година, по време на общинските избори изпратихме отворено писмо до всички кандидат-кметове на Варна. Тогава бяхме наясно, че корупцията в България е обхванала целия държавен организъм. Но, повярвайте ми, в община Варна тя е в пъти повече от другаде, тук тя е достигнала до нивото на цинизъм. Във Варна тя мина всякакви граници. 

- Кметът Кирил Йорданов ли е основният виновник, той ли наложи този циничен модел?

- Днес предстои среща на варненци с главния прокурор. От него ще поискаме да бъде наложена възбрана лицето Кирил Йорданов да напуска страната, а ако службите преценят - тя да бъде наложена и на групата престъпници около него. Защото през последните 10 години от общината са заграбени около 1 млрд. лева. Има информация, че тези хора ще се изнесат от България към една топла страна. Там вече са изнесли милиардите и досега никой не поиска от тях да ги върнат. Така че това, което се случи във Варна, не е само дело на Кирил Йорданов, а на една престъпна група от хора. Те са свързани с него, а през последните години чрез поставени фирми  и техните сателити - съд, прокуратура, полиция, успяха да окупират целия град. Те живяха дълги години под един чадър,  и нагло демонстрираха пълна нечуваемост към недоволството на обществото. Наглото им поведение доведе и до тази патова ситуация във Варна.

 - Провалът на Кирил Йорданов не  е ли катастрофа и на политиката на ГЕРБ, те го подкрепиха, той беше лицето им във Варна?

- Кирил Йорданов е човек, за който няма идеи, няма проекти, няма партии. Той е олицетворението на прехода,  прегръща всеки следващ, който дойде на власт. И ето – налице са и резултатите. Така че ГЕРБ продължи това, което се случи и при предишните правителства. И понеже на Кирил Йорданов му бяха предоставени четири мандата да управлява морската столица, той започна да се изживява като недосегаем и ненаказуем, затова корупцията във Варна достигна до 300%. 

- Но жителите на Варна са настръхнали и от до скоро забранената за споменаване групировка ТИМ. Вие сте от малкото общественици, които водят от години битка с нея, на какви нива се е разпростряла тази мафия?

-Най-точното е, че ТИМ се е просмукала във всички сфери на икономическия и обществен живот във Варна, а и в държавата. Тя просто задушава всяка друга инициатива, убива усилията на предприемчивите, които искат да правят бизнес. Хората в ТИМ убиха бизнеса на варненци. Обществото трябва да си даде сметка за какво става дума – засегнати бяха интересите и на СИК, и на ВИС, и на Мултигруп, и на Кюлевци, само ТИМ никой не засегна. Защо? Защото кукловодите на тази групировка са най-високо ниво, това е единственият отговор. Хората в ТИМ направиха хитра стъпка като се очистиха от престъпната дейност, какъвто е бизнесът с наркотици, например. Но това е само привидно, защото в същото време всяват страх сред варненци, феодализираха града, сега вече заемат цели ресори в общината, назначавайки свои хора, които работят само с и за тях и за техните подставени фирми – тези, които правят ПУП-овете, изготвят проекти и кадастъра, обсебели са всички други междинни дейности, включително и строителството. Нямате си и представа колко Варна е изостанала на фона на общата криза в страната и спрямо останалите областни градове. Варна днес е неприветлива, порухнала, няма никаква свежест. 80% от офисите в града са неизползваеми. Всичко в морската столица се присвоява точно от ТИМ и техните подопечни фирми и дружества. Аз съм си направил труда да подготвя материал, в който на 16 страници съм направил подробен анализ на корупцията във Варна. В него съм посочил конкретно различни престъпни схеми, чрез които са източвани огромни пари, които са потъвали в джобовете на частни лица. Най-голямата далавера е, че те присвоиха общинските и държавни активи. Ето, например в София няма място вече за изграждане на нови детски градини. Там СИК и ВИС, после и Антоан Николов, и Софиянски направиха големи поразии. Това нещо се повтаря сега и във Варна. ТИМ е обсебил 1000 дка – можете ли да си го представите, тази земя сега струва милиони. 

- От думите ви разбирам, че ТИМ е била покровителствана от всички партийни централи?

- Да, така е, но както се казва – алчността ще им изиграе лоша шега, както и на Кирил Йорданов. Животът на Кирил Йорданов и хората около него ще приключи в затвора, това трябва да се знае в България. Не можеш да доведеш Варна до това падение, да се подиграеш със съдбата на един половин милионен град и всичко това да остане ненаказано и виновниците, за този провал отново да се измъкват. 

- От къде Кирил Йорданов черпи самочувствие и упорства да си подаде оставката?

- Той и обкръжението му не вярваха, че варненци могат наистина да им се опълчат за безобразията, които направиха. Похвала заслужават младите хора, че излязоха на протести. Варна никога до сега, по никакви поводи не е събирала толкова много хора на протест  - нито по време на празниците през социалистическия период, нито по време на еуфорията, която изживяхме след 10 ноември и така желаната промяна.  И сега вече те се чудят кой да изолират – на принципа на “гори, гори кърпичка”. Кой подписвал, кой нареждал далаверите, варненци не ги интересува толкова. Хората не искат друго, освен да се върнат ограбените пари.

- Как ще постигнете тази цел?

- Вече 15-16 години една група общественици работим по проблемите на корупцията. Организирахме 32 граждански сдружения още през 2008 година. Сега правим и палатков лагер пред общината, с една единствена цел – това да бъде една постоянна трибуна, от която ще информираме обществото за порочните сделки, сключвани по време на кметското управление на Кирил Йорданов. Например, има пътна отсечка, която реално струва 1.3 млн. лева, а са откраднати 3.450 000 лева. За построяването й Тази информация ще бъде предоставена на прокуратурата във Варна, като ще държим сметка на всеки прокурор и неговото решение по всеки един казус. И този магистрат, който нарушава законите и обществения интерес, ще настояваме да бъде санкциониран. По този начин ще бъде упражняван чисто гражданския контрол върху институциите. Така ще бъде с всяка корупционна схема. Искаме по бързата процедура откраднатите пари на варненци да се върнат. Това е единственият шанс да бъде съживена икономиката в района. Този модел на граждански контрол ще се опитаме да предадем и на останалите градове. Така от едната страна ще бъдат виновниците, а от другата – ограбеният народ. Няма да има диалози, няма да има групички, ние не искаме да правим политика. Искаме политиците да се вземат в ръце, да свършат работата, да заработят институциите и да станем една нормална държава.

 - Вярвате ли, че гражданските протести наистина ще постигнат конкретни резултатност,  или енергията на улицат отново ще бъде употребена от политиците?

- Нека да разделим нещата на две. От една страна, сме свидетели на исторически момент, защото младите хора се организираха и излязоха на национален протест, те разбиха мита за нихилизма и примиренчеството на българина. Това е нещо голямо, което заслужава адмирации, не можем да не сме доволни от това. От друга страна, обаче, къде са онези граждански сдружения, онези хора, които платиха с лекарските си професии, адвокатската си кариера, чийто бизнес беше разбит, които аз добре познавам. Тези, които се обединихме още преди години, водени единствено от гражданската позиция да променим нещо към добро. Но същите тези хора днес ги няма в гражданските организации, които излъчиха свои представители по време на протестите, които искат да оправят България.  Виждате ли как се подменят нещата, как се започва всичко от начало, като се забравят хората, които от години се борят за това, което искат сега протестиращите, които досега не са направили нищо. Второ, тези капитали, които бяха заграбени, те диктуват по всякакъв начин и се месят в протестите. Сред недоволните има провокатори и това са тези момчета с камъните, те едва ли си мирно протестиращи граждани. Те са внедрени от различните икономически и политически групировки, мафиотски и други съмнителни кръгове. В софийските протести определено има подставени лица, които се лансират като представители на обществото, а целта е нещата ще бъдат накланяни единствено към определени интереси. Освен това, има и медии, и телевизии, които работят в тази посока. Според мен няма добре организирано гражданско общество, то няма и ресурса, и опита, а водачите не са знаещи и можещи хора, с ясна визия, с ясни цели. Това е един обществен процес, на който трудно може да се влияе. Какво ще се случи, не се наемам да предвидя, трябва да се изчака.

- Като представител на обществена организация, която воюва с корупцията от много години, бяхте ли поканен за участие в консултациите, организирани от президента Росен Плевнелиев миналата седмица?

- Не, нито бях потърсен, нито бях поканен. Организациите, които вече 15 години се борят с корупцията в страната, които сме решили много неща, много сме платили заради тези недъзи в обществото. Но искам дебело да подчертая нещо, за което съм предупредил с открито писмо политиците и институциите още преди година и половина: Заблуда е, че търпението на българите ще бъде безконечно. Народът е доведен до ръба на отчаянието, икономиката продължава да се обезкръвява, заграбените парични средства се изнасят извън страната, хората обедняват, драстично намалява потреблението. И съвсем нормално е след всичко това народът да излезе на улицата. Но не толкова заради недоволството, а подтикнат от безизходицата, в която се намира и реалният глад. Ако държавници и политици, олигарси и мафиоти, съд, прокуратура продължават да си  играят на недосегаеми, несменяеми, ненаказуеми, следващата ескалация ще бъде непредсказуема и тя ще бъде насочена срещу институциите. Истината е, че у нас безработицата е над 30%, хората са гладни и най-страшното – че те не виждат перспектива. И ако този път се окуражат, че нещо може да се промени за по-добро, следващият път ще викат, ще трошат и ще грабят, и с право. 

- Оставката на Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ бягство от отговорност ли е, или спасяване на потъващия кораб?

- Бойко Борисов си направи сметката, че ако не подаде оставка, последствията ще бъдат непредвидими и много тежки. Протестите можеха да станат неконтролируеми, трудно щяха да бъдат овладени. Затова според мен той нямаше друг полезен ход.

- Трябва ли да приемем управлението на ГЕРБ за провал, въпреки, че обещаваха да се справят с мафията, корупцията и икономическата криза? 

- Когато ГЕРБ дойде на власт, нищо не промениха – запазиха престъпните схеми, запазиха изпълнителите, само промениха касиерите. Те са във всички институции, по цялата йерархия на властта– като тръгнем от кмет, съд, прокуратура, та стигнем до поредната ни “мила” партия. Я ми кажете един престъпник да е вкаран в затвора. Единственото, което направи правителството на ГЕРБ е, че се справи с „Килърите” и това, че тръгна делото “Октопод”. Но коя корупционна сделка беше преразгледана, беше ли министър Масларова осъдена за злоупотреби, беше ли вкаран в затвора Ахмед Доган за „Цанков камък”. Нищичко не беше пипнато. Смачкаха окончателно малкия и средния бизнес. Най-ужасното, според мен е, че беше унищожено и едва прохождащото гражданско общество. Пълна нечуваемост за проблемите на хората. Абсурдно е 32 граждански сдружения да пишат до министър-председателя и от там  - ни вест, ни кост. Управляваше се държавата "над нас е Господ, а след нас  – потоп". Правителството на Бойко Борисов е най-изразената форма на този порочен модел. Само, че не трябва да забравим да отчетем и това, че бостанът постоянно се обираше. Всички крадяха, крадяха и го обраха. Бойко Борисов наследи един обран бостан, но в същото време той вдигна нивото на корупцията до 300%. Това няма нищо общо с мистър 10% процента на Божков. Сега имаме мистър 300% Кирил Йорданов. 

Още от категорията:



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене