Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988589
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
27.02.2013 04:30 - Още един българин - баща на 5 деца се самозапали от отчаяние в общината в Раднево
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 784 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2013 04:36



Баща на 5 деца се самозапали от отчаяние в общината в Раднево


18:15
  |  26 февруари 2013 | Общество / Редактор Gergana Misheva / обновено преди 6 часа


53-годишен безработен мъж се самозапали от отчаяние в сградата на Община Раднево. Той е баща на 5 деца, живее в общинско жилище.



Виж 1 снимка Само за един месец това е третият самозапалил се мъж
Сн.: БГНЕС

Около 16 часа Венцислав Асенов Василев влязъл в сградата и заплашил, че ще се запали.
Секунди преди да посегне на живота си, казал на кмета Юлиан Илчев, че е отчаян от живота и от социалното си положение, съобщиха bTV и БГНЕС.
Портиерката в общината опитала да го разубеди, но 53-годишният баща, който държал запалка в ръка, й извикал "Искаш ли да се запаля?" и го направил, пише "Труд".
На помощ се притекъл охранителят в общината Йовчо Димов. Той се опитал да потуши пламъците, които бързо обхванали мъжа, разказа кметът на града д-р Юлиан Илчев.

На място веднага са пристигнали екипи на полицията и пожарната.
Василев е в много тежко състояние с над 70% изгаряния, настанен е в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

Мъжът е безработен, участва като общ работник към програма "Временна заетост". Жена му също няма работа.
За последно от общината включили Василев в проект за времена заетост през есента на миналата година, но след това той отново останал без работа.

Само за един месец това е третият самозапалил се мъж.
Варненецът Пламен Горанов
се самозапали на 20 февруари пред сградата на общината, малко преди да започне масовият граждански протест срещу монополите. Когато се самозапали, носеше плакат "Оставка на Киро и всички общинари до 20 февруари 17 ч".
Състоянието на 36-годишния мъж е тежко, но стабилно. Той е с 80% изгаряния, продължава да е в медикаментозна кома, тече кампания за кръводаряване.

На 18 февруари вечерта 26-годишен мъж с психично заболяване се
заля с бензин и се самозапали на пешеходна пътека във Велико Търново.
Въпреки усилията на лекарите в "Спешна помощ" мъжът почина. На опитал се да го спаси мъж самозапалилият се успял да обясни само, че го направил, защото му е писнало от живота.


http://dnes.dir.bg


image 25 25 фев 2013, 21:04, 3705 прочитания Пламен Горанов - варненският Ян Палах Прокуратурата е завела следствено дело за самозапалването на варненеца пред входа на общината Спас Спасов image image

Пламен Горанов

  Още по темата

България - следващата Гърция?

На предсрочните избори най-добри резултати се очаква да получат мутиралите в социалдемократи социалисти, които се погрижиха за бившите си съпартийци

25 фев 2013

Хиляда протестиращи се молиха за Пламен Горанов във Варна

от Дневник,25 фев 2013

Шествието във Варна скандира "Оставка" под прозорците на кмета Кирил Йорданов

от Дневник,24 фев 2013

Плакатът на самозапалилия се Горанов за оставка на Кирил Йорданов е открит у общински служител

от Дневник,22 фев 2013

Самозапалването на Пламен Горанов във Варна - революция или нещастен случай

от Дневник,21 фев 2013

Мъж се самозапали пред община Варна

от Дневник,20 фев 2013 "За Пламен!". С този плакат в неделя 50 хил. протестиращи във Варна припомниха на съгражданите си за трагичната "революция" на 36-годишния алпинист Пламен Горанов.

Малко след 7.30 ч. сутринта в сряда на 20 февруари младият мъж се самозапали на стълбите пред парадния вход на кметството в града. Направи го, за да привлече вниманието на съгражданите си към протеста и към призива си за оставка на варненския кмет Кирил Йорданов. Оттогава досега той се намира в критично състояние в клиниката по изгаряния на Военноморска болница във Варна с над 80% изгаряния по цялото тяло.

Няколко дни преди това Пламен споделил със свои приятели, че от протестите нищо няма да излезе. "По-добре да се запаля", казал той. Никой обаче не обърнал внимание на думите му. В нощта преди да предприеме самоубийствената си форма на протест Пламен, изразил разочарованието си от ефекта на шествията и съобщил, че на следващия ден заминава да се катери в Анталия (Турция).

Кметът: Преживявам го и аз

Още в деня на трагедията обаче стана ясно, че докато е горял, Горанов е извикал "Киро, Киро, днес трябваше да съм в Анталия...". Веднага след това се появи информацията, че до себе си той е държал плакат с призив за оставката на Кирил Йорданов, който е изчезнал веднага след като на мястото са пристигнали граждани, оказали първа помощ.

Едва в понеделник, шест дни по-късно, на специално свикана пресконференция Йорданов заяви, че става дума за "трагичен, драматичен случай, разиграл се на стълбите пред общината". "Преживявам го и аз!", каза кметът на Варна и съобщи, че е поискал изпращането на националния консултант по изгаряния, за да помага на екипа, който се грижи за Пламен.

Прокуратурата: не е нещастен случай

Миналия петък говорителят на Варненската районна прокуратура Десислава Йотова съобщи, че разследващите са разбрали от медиите за съществуването на плакат с призив за оставката на Кирил Йорданов до самозапалилия се Пламен. "Първоначално при огледа и разпита на свидетели – охранителна полиция и общински служители, той не беше открит. Последният от свидетелите обаче, разпитан в късния следобед на 20 февруари, е казал, че подобен плакат е бил намерен. Веднага след това при проверка на място плакатът е бил открит у друг служител на общината и е бил иззет. Надписът на плаката гласи следното: "Оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари, 2013 г.". Нямам информация дали служителят, прибрал плаката, е бил сред разпитваните през деня", каза Йотова.

По думите й "категорично няма никакви основания да се мисли, че става дума за нещастен случай", а анализът на кръвните проби, взети от Горанов веднага след инцидента, не е показал наличие на алкохол или наркотични вещества.

Ден по-късно обаче същата прокуратура разпространи изявление, според което публикуваният в "Дневник" текст "съдържа некоректно интерпретирано изказване на говорителя на Районна прокуратура – Варна, прокурор Десислава Йотова". Самата Йотова в понеделник заяви, че няма претенции към съдържанието на текста и неговата достоверност, а срещу изваждането в заглавието, че плакатът с искане за оставката на Йорданов е бил "прибран" от негов служител. На въпрос знае ли кой е служителят варненският кмет отговори кратко: "Не!".

"Склоняване към самоубийство"

Заведено е следствено дело за самозапалването на Пламен Горанов за "склоняване към самоубийство", защото искаме да изясним конкретните мотиви за подобно действие. Според нас едно искане на оставка не е достатъчно за предприемането на такива радикални действия", казаха от варненската прокуратура.

http://www.capital.bg


Дер Щандарт: България има своя Ян Палах image   Това е вторият случай в рамките на само два дни, след което Бойко Борисов подаде оставка. Българинът Пламен Горанов се самозапали. Сега той е сравняван с Ян Палах в Прага /1969/ и тунизиецът Мохамед Буазизи. Това се казва в статия на водещия австрийски вестник "Дер Щандарт".

Горанов е отишъл до кметството във Варна с две туби бензин и един ултиматум: "Оставка на Кирил Йорданов и всички съветници до 5 часа на 20 февруари". Пламен Горанов изля пет литра бензин върху себе си и се запали като факла пред кметството. Вчера 36-годишният мъж все още беше в тежко състояние с 80% изгаряния.
Кметът Йорданов все още не се е оттеглил, за разлика от правителството в София, което е на другия край на страната. Около час и половина , след като Горанов се самозапали, Бойко Борисов обяви оставката си в парламента. Това е второто самозапалване в рамките на няколко дни в България, където протестите срещу високите цени на тока и бедността достигнаха своята кулминация.
Българските медии съобщават, че първата жертва, която се самозапали във Велико Търново, е бил психически нестабилен човек. Но Пламен Горанов имаше политически искания, както Мохамед Буазизи и Ян Палах. Първият със своя акт доведе до революцията в Тунис през 2011, а вторият е символична фигура в борбата за свободата на Чехословакия от комунизма през 1969 /"Дер Щандарт" припомня, че впоследствие комунистическата пропаганда се опита да изкара Палах луд/.
Страницата на Горанов във Фейсбук може да подскаже на неговите приятели, медиите и полицията, кое го е подтикнало към този отчаян акт. Последните публикации на Горанов са свързани с кмета Йорданов, който управлява града от 1999 насам. Макар да се води безпартиен, той се ползва с подкрепата на партията на Борисов ГЕРБ. Черноморският град е прочут и с това, че там е разположена централата на могъщата групировка ТИМ /Тихомир Митев, Иво Георгиев и Марин Митев/. За своите опоненти безпартийният кмет на Варна е свързан с ТИМ, пише "Дер Щандарт".











"Дер Щандарт"



http://www.klassa.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. samvoin - Vasilka Vasileva Съпротива ...
27.02.2013 06:37
Vasilka Vasileva
Съпротива
ТВ-кръвното на Борисов е топ-новината, а не самозапалилият се трети българин за по-малко от месец.

Единствено Канал 3 съобщи в ефир за трагичния инцидент в Раднево.
В сайтовете и на четирите национални телевизии бТВ, Нова ТВ, ТВ 7, както и на обществената БНТ, а и на други, водещата новина е високото кръвно налягане на Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Тази новина продължава да е водеща един час, след като в страната 53-годишен мъж се самозапали от отчаяние в сградата на Община Раднево. Мъжът е в изключително тежко състояние, с над 70 на сто изгаряния. Относно кръвното налягане на екс-премиера, директорът на болница „Лозенец” Любомир Спасов съобщи, че най-късно до утре Борисов ще бъде изписан от медицинското заведение.

Самозапалилият се днес е баща на пет деца. Жена му също е била безработна. Това е третият самозапалил се за по-малко от месец в България.
цитирай
2. samvoin - Alyosha Ignatov БЪДЕЩЕТО НЕ СЕ ...
27.02.2013 06:37
Alyosha Ignatov
БЪДЕЩЕТО НЕ СЕ СЪСТОЯ!
Вярвайте ми пиша тези редове с дълбока горест в сърцето.
Ние Българите сме на път, за кой ли път, да бъдем излъгани от една и съща шайка разбойници обявили себе си за елит.
Отново чакаме някой да ни сервира свободата на маса - леко задушена, с мирис на канела и тлъстичко гарнирана с обещания.
Тъкмо им бяхме взели страха и отново "конкретни действия", но само на думи. Конкретно имаме през ден някой самозапалил се ОТ ПРЕКРАСНИЯ ЖИВОТ!
Никой ли не вижда, че сме жертва на най-долнопробен държавен бандитизъм. Това заедно с мутренския феодализъм са характеристиките на строя в който се гърчим.
Прощавайте, герои за нас загинали! Прощавайте, деца наши не вкусили земната благодат!!
цитирай
Търсене