Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.02.2013 17:36 - Самозапалване… И паралелната реалност, в която живеят журналистите
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1209 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 21.02.2013 17:37


Иван Бакалов  

image Полицаи оглеждат мястото пред общината, където протестно се самозапали 36-годишен мъж. На тротоара се виждат овъглени останки от дрехите му. Снимка: Булфото

Дянков се завръща на бойния си пост, чета радостна новина. Оставката е върната, пак е приятел с премиера. Той е простил “онова, което МИ причини с помощите за земеделците”… И Дянков обявява още, че ще се бори за втори мандат.
В същия момент чета друга една новина – 36-годишен мъж се самозапали протестно пред община Варна.
Вторият.
В рамките на 48 часа двама млади хора се самозапалиха. Първо един в Търново, после този във Варна. Първият – демонстративно, на пешеходна пътека в града. Успял да каже, че му е омръзнал този живот. Вторият е още жив, макар да се е полял с повече бензин. Държал и плакат против кмета, пред това участвал в протестите.

Не знам друга държава да са се самозапалили протестно двама души за 48 часа и медиите да блеят в някакъв унес и да разсукват някаква неясна тревога защо Борисов си отива. А финансовият министър бодро да обяснява как комунистите довели страната до не знам колко си катастрофи и той нямало да позволи. Какво няма да позволи? Той до какво доведе страната? Може би живее в някакъв друг свят?

На кой свят, по дяволите, живеят говорещите глави от телевизора?
Не чуват ли, че хора се самозапалват? Някой замисля ли се какво е това?

 

Да се изгориш публично не е просто самоубийство

Това е ритуално самоубийство, най-крещяща форма на протест. При всеки подобен акт по света е имало катаклизми. Тук медиите го слагат в графата битов инцидент, криминална хроника - гръмнал бойлер, убил човек.
Не. По-лошо. И цветановата полиция, и борисовите медии се занимават с (фашистка ли да я нарека, комунистическа ли) пропаганда.
За изгорелия в Търново съобщиха, че бил болен от шизофрения. Хем бил шизофреник, хем доскоро работел, ама получил депресия и напуснал работа. В държавата на Бойко Борисов не могат да се самозапалват хора. Само луд, нали?

За изгорелия във Варна, който е алпинист и фотограф, има собствена фирма, някакъв полицейски шеф пак се опита да каже, че бил луд – нещо бил самотен, не общувал с родителите си. Ама понеже не можаха да го изкарат луд, съобщиха, че е хващан с наркотици. Ами защо не е в затвора, като е хващан? Или това е просто типичната полицейска фашистка пропаганда?

Но четеш тия новини в графата за дребни инциденти и някак умът ти не го побира. В Южен Виетнам навремето се самозапалиха будистки монаси и това помете правителството. В Чехия един студент се самозапали и стана знаме на свободата.
В България се самозапалват хора, полицията ги изкарва луди, медиите ги слагат в криминалната хроника и повече не им обръщат внимание.

Пускаш телевизора –

 

говорещата глава Цветанка Ризова

с почти разплакан глас пита някакви поканени в студиото лидери на протеста „Ама защо искате оставка на правителството?” - как е възможно - на доброто правителство, на добрия Бойко Борисов?
Сякаш поетическият идеал на Цветанка – Бойко Борисов - пада. Нейният свят се срутва. Тя къде е живяла досега? Докато сладко чурулика с политици, сякаш не е чула за самозапалени, не е чула за бедност и безизходица.

image Цветанка Ризова. Снимка: Булфото

По телевизионни студия бълбукат обичайните приказки, какво мислела тази парламентарна група, какво мислела онази. Андрей Райчев пак говори за прехода, за лявото и дясното…
Мустакатият партньор на Цветанка - Цонев, спечелил си навремето прякора Пъпеша, усмихнато обяснява на другия ден, че в сайта на бТВ гласували почти 20 000 души и 70% от тях били против оставка на правителството. Имало подкрепа… Телевизия, която си спечели славата на обслужваща властта, очаква в сайта й да влизат хора, които са против Борисов… Цветанка храбро атакува гости в студиото, като адвокатка на Борисов, сякаш е в съдебна зала.

Потичат едни безкрайни репортажи от някакви агитки, които обикалят София, тук-там чупят по нещо. И репортерка интервюира избрани млади хора. „Не искаме Бойко да си отива”, казват тези, наречени от бТВ „протестиращите”. След час друг репортер на бТВ на друго място из София интервюира кой знае защо съвсем същите, един от които пак казва „Ако си отиде Бойко, ще настъпи катастрофа”.
Новинарите не виждат ли, че тя вече е настъпила? Но не защото Бойко си отива. А защото с активната помощ на медиите ни управлява 3 и половина години.

Не чуваха ли през това време, не виждахте ли каква масова бедност и безпаричие настъпва? Докато пускат ден и нощ от екрана и по вестниците да текат хвалбите на Дянков за финансова стабилност.
На ви сега стабилност.

 

Какво трябва да стане, за да се събудят?

Журналистите сякаш живеят в паралелна реалност. Те наистина се учудват какво се случва. Ани Цолова и партньорът й водиха от студио вечерен блок с включвания от протести из София, пуснаха зрители по телефона и най-искрено започнаха да се учудват на гнева на някои от тях. А не е да не са чували, че не ги обичат. Дори онзи ден протестиращи нарязаха гумите на репортерската кола на бТВ…

image Първата страница на вестник “Всеки ден” (от групата на Пеевски) представя Бойко Борисов като водач на протестите.

Двама се самозапалиха… Няма изход. Новините бодряшки, а безизходицата пълна.
Но няма кой да реагира на самозапалването. Язък им за отчаяния жест. Не е важно… Може би тази липса на реакция е поради типичната за България липса на емпатия. Болест особено силно изразена при журналистите. Те, които трябва да са най-чувствителни, най-критични…

И хоп, изскача още една новина от правителствената пресслужба, старателно пусната от всички медии – Генералният секретар на ООН говорил по телефона с премиера Борисов. Поздравил го за доброто управление. И накрая –

Бан Ки-мун изразил надежда,

че България отново ще бъде ръководена от премиера Борисов.
Туш…

Това съобщава правителствената пресслужба и медиите обилно го разпространяват. Няма да се намери кой да пита пресслужбата на ООН дали генералният секретар наистина си е позволил такова изказване – да оказва политическа подкрепа. ООН-то е с Бойко…
По телевизиите въртят по десет пъти изказването на Борисов в парламента, с което обидено си подава оставката. Как не иска да гледа петна от кръв по новия Му асфалт. Как полицаите му били като братя…

Да не разваляме хубавата мелодрама с някой самозапалил се. И с нередактирани и нефилтрирани изказвания пред камера.

Сега ще има митинг в подкрепа на Борисов. Медиите ще съобщят как световната прогресивна общественост застава зад него.
И той ще каже като Шварценегер: I’ll be back!





Етикет: медии, журналисти, политика, българите, Бойко Б.

http://e-vestnik.bg



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. kabuli - Приятелю,
21.02.2013 20:23
бях свидетел на самозапалването на този човек. Човече, това е велика постъпка на неразгадан протест. А човекът искаше оставката на кмета ни, който е толкова кмет на Варна, колкото аз съм Бойко Борисов. И думите, които чух от него, въпреки овъгленото му тяло бяха : "ЖИВЕЕ МИ СЕ! нЕ МИ СЕ УМИРА!" Това е по-силно и от Шекспировия "Хамлет".
цитирай
2. samvoin - бях свидетел на самозапалването на ...
21.02.2013 20:39
kabuli написа:
бях свидетел на самозапалването на този човек. Човече, това е велика постъпка на неразгадан протест. А човекът искаше оставката на кмета ни, който е толкова кмет на Варна, колкото аз съм Бойко Борисов. И думите, които чух от него, въпреки овъгленото му тяло бяха : "ЖИВЕЕ МИ СЕ! нЕ МИ СЕ УМИРА!" Това е по-силно и от Шекспировия "Хамлет".
Навремето, когато съветските и "нашенско" - съветските танкове са сгазили "Пражката пролет", един чех се е самозапалил срещу системата и бе обявен не само за чешки, а и за "световен герой".
Сега обаче, надали някой ще признае този човек за герой или мъченик на системата и затова да се подобри живота на нас - живите и на нашите поколения, да живеят в свободна и просперираща страна?!...
Дали поне времето, ще го оцени някога - него и безименните герои като него?
цитирай
3. stoineff - Е това е коментар!
21.02.2013 23:33
Въобще, тия овци дето ги стрижат. По "телевизора казаха" ... 50 % от българите си заслужават Бойко да си ги управлява и да им говори от телевизора... Леличките дето бачкат като администрация, а стават иваче само за шивачки ги разбирам .. те са захапали кокала повече и от министрите.. ама има и млади хора дето му верват на тоя :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041505
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци