Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.02.2013 18:43 - Не кради! Вода и ток направиха чужденци милионери!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1068 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В началото на Пътя към Ада бяха Симеон Борисов, Трайчо Трайков и Сиемон Дянков!

imageДочакахме българинът да се разгневи! Получили си сметките за електроенергия и парно, хората от над 15 града излязоха по улиците, изгориха фактурите си и поискаха държавата да се върне ЕРП-тата и постави контрол над „Топлофикациите!

imageКак се случи така, че няколко месеца преди изборите, абонати на трите ЕРП-та получиха по-високи сметки, с увеличение между два до три ПЪТИ?!

Защо и как се стигна дотам 40 на сто от сметките да са за изразходван ток, а 60 на сто за други разходи?!

Как хора с по 190 лева пенсии ще платят сметки от по 600-700 лева за ток?

Как ще платят тези космически сметки безработните, семействата с малки деца?

Да си купят храна и лекарства, или да платят тока си – в студа и снега, хора от цяла България стояха отчаяни с фактурите си, прозрели докъде ни докараха политиците от СДС, НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ!

imageС всяка една изминала година, всяко едно правителство след това на Симеон Сакскобургготски дават възможност с ползването на вода и ток монополисти да грабят българските граждани данъкоплатци с непрекъснато повишаване на цените!

Преди време Симеон Дянков призна, че си плащал ток и вода от заплатата, но ние питаме: кой е топлинният счетоводител на къщите в Бояна, как се нарича и кога отчита електроенергията, ако изобщо се отчита!

А как се отопляват тези къщи, обитавани от премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков – колко плащат за отопление двамата, ако изобщо плащат за парно?

imageВ деня на национални протести, близкият до Иво Прокопиев чрез съпругата си, президент на страната Росен Плевнелиев заяви – никаква национализация, енергийна ефективност!

Ситият на гладния не вярва е казал народният мъдрец. Да имаш пет къщи, да живееш на държавна сметка и едновременно с това – удома си – колко ли ни излиза тази „раздвоеност” на държавния глава на, нас – данъкоплатците?!

Когато проверяваха откъде и как се е сдобил с апартаменти вътрешният министър Цветан Цветанов, депутатът Антон Кутев съобщи от парламентарната трибуна, че „борецът” срещу организираната престъпност имал в брой от 44 000 до 66 000 лева?!

Е, няма да го мислим Цветанов например – училия за даскал по физическо многодетен баща, дали му стигат парите...

Дали е прав Делян Добрев като ни казва, че министрите в България не вземали най-високите заплати?

imageА Плевнелиев не е ли чул, че българската практика  за енергийна ефективност е: сваляш радиаторите, загасваш уредите, излизаш на улицата, защото според министър Делян Добрев присъствието в къщи вдигало потреблението на ток?!

По време на протестите за скъпия ток, граждани замеряха със снежни топки министър Делян Добрев.

На другата сутрин той даде показателно интервю, от което стана ясно, че повтаря заучени фрази, нищо не разбира и е постигнал... разсрочено плащане на два-три пъти по-високите сметки за ток!

 



Изтегли

imageДали има значение, че ще платиш сметка разсрочено, сред като първоначално трябва да извадиш три-четирицифрени суми, за да си платиш декемврийската сметка и чак тогава ще получиш правото да подадеш молба да ти разсрочат парите, които едва ли ще са по-малки от трицифрени?!

Това си заслужава да се прочете!

В предишния парламент, на 27 юни 2008 година, депутатът Минчо Христов направи питане в дните за парламентарен контрол по темата за цените на електроенергията и водата.

Отговорът дойде от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Арогантността на Калфин ме кара да запитам днес – защо неговата партия сега, в 2013 година изведнъж се сети за национализира монополите?

 



Изтегли

Съществува Директива № 32 от 2006 г. на Европейския съюз, която има задължителен характер за България. Там е записано, че сметките се изготвят от електроразпределителните дружества въз основа на реалното енергийно потребление?!

Реалното, а не прогнозното!

Едно от големите нарушения на Закона от министър Симеон Дянков в мандата на ГЕРБ е свързано с продажбата на държавния дял в трите ЕРП-та

imageТой приватизираше, приватизираше и приватизираше, подобно на Иван Костов – за жълти стотинки ценни държавни активи. Най-скъпите и доходоносни държавни предприятия бяха продадени на безценица и парите от тях не отидоха в Сребърния фонд, както го изисква Законът, а за запълване на дупките в Бюджета! Няма постъпления от данъци, акцизи, работещи предприятия в една работеща икономика,

21 януари 2011 година. Парламентарен контрол. На питане на депутат Корнелия Нинова отговаря Симеон Дянков. От отговора му става ясно, че той разпродава държавата, и в тази масова разпродажба на тезгяха са държавните дялове на ЕПР-тата, както и ВМЗ Сопот!? Преди две години Дянков е заложил бомбите скъп ток и това, 3 200 оръжейници да бъдат изхвърлени на улицата, а те избухнаха в началото на 2013 година, няколко месеца преди изборите!

21 януари 2011 година. Едва ли помни някой днес как Дянков обяви в парламента, че до края на годината би трябвало да приключи приватизацията на "Булгартабак холдинг", "Вазовски машиностроителни заводи" - Сопот, строителните предприятия "Монтажи" и "Промишлено строителство холдинг", свободните зони в Бургас и Свиленград, както и остатъчните държавни дялове в електроразпределителните дружества (ЕРП). Това стана ясно от думите на финансовия министър Дянков по време на парламентарния контрол в петък.

 



Изтегли

Според казаното от финансовия министър тези дружества са били заложени в Плана на Агенцията за приватизация и след приватизационен контрол за 2011 г.

От приватизацията на Дянков държавата понесе огромни щети: в стотици милиони, а Сребърният фонд не бе запълнен с парите от продажбата на гореспоменатите предприятия!

Няма държава, която би търпяла министър да си прави каквото му скимне и да убие икономиката, да остави държавата в положение на бананова република и това да остане без последствия!

Как токът стана скъп – действие последно

От около две години една от най-обсъжданите теми на капиталовия пазар беше продажбата на остатъчните дялове от ЕРП-тата. Първоначално заявеното намерение на правителството беше да ги направи публични компании и да продаде държавните акции през фондовата борса.

В интервю за в. "Дневник", икономическият министър Трайчо Трайков посочи, че продажбата на пакета с акции на E.ОН се е забавила заради смяната на ръководството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и спорът на ЕРП-тата с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за цената на тока.

Към 23 януари 2011 година – от мандата на ГЕРБ, данните за измислените начини за пълнене на фискалния резерв които намерих бяха:

Остатъчни пакети от ЕР-та

Държавни дялове: 33 на сто в Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ

Състояние: чака се избор на посредник за продажбата на акциите в Е.ОН, за останалите не е ясно

Оценка на дела: не е известна

ВМЗ - Сопот

Държавен дял: 100 на сто.

Състояние: чака се приемане на Стратегия за раздържавяване

Оценка на дела: не е известна

Как се раздържавяваха държавните предприятия -парламента

КОРНЕЛИЯ НИНОВА (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги!

... Има няколко противоречия. В петък миналата седмица имах питане към господин Дянков за политиката на правителството за приватизация. Той изложи пред нас списък от предприятия, които влизат в плана за приватизация на Министерския съвет за 2011 г.

Нито едно от предприятията, които днес изваждаме от списъка и за които гласуваме, не фигурираше в списъка на Министерския съвет. Следователно тук има някакво противоречие – Министерският съвет има едни планове, а ние в парламента гласуваме нещо друго.

Второ противоречие: в Закона за държавния бюджет са предвидени приходи от приватизация за 2011 г. в размер на 450 млн. лв., а в плана на Агенцията за приватизация за 2011 г. са предвидени приходи от 250 млн. лв. Кое е вярно и къде е истината?! Значи, че знаем точно кои предприятия ще се приватизират и не знаем точно какви приходи очакваме и за точно колко пари ще ги продава държавата!

И третият аргумент, според мен изключително важен, моля да му обърнете внимание, е следният: с такива решения нарушаваме Закона за Сребърния фонд. Там изрично е записано, че всички приходи от приватизация отиват в Сребърния фонд и служат за гарантиране на пенсионната система. В Закона за бюджета за 2011 г. вие сте приели и записали, че всички приходи от приватизация ще отидат за запълване на дефицита, на дупката в бюджета. Това е пряко нарушение на Закона за Сребърния фонд и не прави чест на парламента, ако допуска точно законодателният орган на България да нарушава други закони на България. Благодаря ви.”

За два месеца в средата на 2011 година, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви старта на процедурата по продажба на държавния дял на Е.он, ЧЕЗ и ЕВН. Веднага след това бяха обявени конкурсите за инвестиционен посредник.

Министърът на енергетика Трайчо Трайков се опита бързо и евтино да разпродаде дяловете на държавата в електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.он и ЕВН през Българска фондова борса. Очакванията му бяха от сделката в бюджета да влязат около 400 млн. лв. Изчисленията показваха, че сумата трябва да е поне със 700 млн. лв. повече!

Ще припомня, че Симеон Сакскобургготски продаде 67 на сто от всички доставчици на ток на ЧЕЗ, Е.он и ЕВН, тройната коалиция доразви идеята енергоразпределението тотално да се предаде в частни ръце.

На 20 август 2007 г. в интервю за вестник "Стандарт" министърът от БСП Петър Димитров обясни, че "най-простият вариант е държавата да се освободи от тази собственост" (ЕРП-тата - бел. ред.), като продаде дяловете си въпреки че месеци по-рано, сваленият от Сергей Станишев негов предшественик - Румен Овчаров, заявява, че държавата не бива да се лишава от контрола над тази важна дейност и акциите в трите ЕРП-та трябва да станат собственост на създаващия се тогава Български енергиен холдинг. И така до 5 април 2011 г., когато Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обявява конкурс за избор на инвестиционен посредник за продажбата на 33% от "Е. он България Продажби" АД и 33% от "Е.он България Мрежи" АД.

Нищо случайно няма под слънцето!

"Борсовата приватизация ще се случи през пролетта, като цъфнат дърветата", заяви през януари 2011 г. вицепремиерът Симеон Дянков.

"Работи се по привличането на стратегически инвеститор в БФБ-София. Следващата стъпка е листване на държавни дружества, а оттам атрактивността на БФБ да се повиши", обясни и Асен Ягодин, шеф на борда на директорите на БФБ-София през март.

И действително на 30 март АПСК обяви, че ще продаде дяловете от Е.он на БФБ, а веднага след това и конкурс за избор на инвестиционен посредник за предлагането на два пакета акции. Това са 33 на сто от капитала на "Е. он България Продажби" АД и на "Е.он България Мрежи" АД.

"Методът, по който ще се приватизират акциите на дружествата е публично предлагане на "Българската фондова борса" АД. Акциите ще се листват на "Приватизационен пазар" на "БФБ - София", бе записано в съобщението на АПСК.

Интерес заявиха 14 кандидати. До крайния срок 27 май т. г. оферти подадоха 9:  "Булброкърс" ЕАД, "Райфайзенбанк (България)" ЕАД, "Централна кооперативна банка" АД, "Бенч Марк Финанс" АД, "Първа финансова брокерска къща" ООД,"Юг маркет" АД, "Капман" АД, "Обединена българска банка" АД, "Елана Трейдинг" АД. Документи купуват, но оферти не подават "УниКредит Булбанк", "Юробанк EFG България", "Карол", "Ню Юръп Корпорит Адвайзъри" и "Евро Финанс".

Две имена правят впечатление в групата на участващите и на неиграещите. Първо, присъствието на "Булброкърс" на Иво Прокопиев...

Когато министър Трайчо Трайков за пръв път заговори, че ще приватизира дела на държавата в Е.он, той обяви, че това се прави, за да се изпробва дали методът е работещ.

На 4 май Агенцията за приватизация "взе решение за метода на продажбата на 33 на сто от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД и продажбата на 33 на сто от капитала на "ЕВН България Електроснабдяване" АД," - през БФБ. На същата дата АПСК през борсата да продаде и "33 на сто от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, и продажбата на 33 на сто от капитала на "ЧЕЗ Електро България" АД.

Тринадесет дни по-късно - на 17 май, Агенцията за приватизация обяви конкурс за избор на инвестиционен посредник за продажбата на миноритарните пакети на ЧЕЗ и ЕВН. За първата се явиха десет кандидата, за втората - девет. Играчите са същите - "Булброкърс" ЕАД, "Капман" АД; "Първа финансова брокерска къща" ООД, "Обединена българска банка" АД,"Райфайзенбанк (България)" ЕАД, "Бенч Марк Финанс" АД, "Централна кооперативна банка" АД,  "Елана Трейдинг" АД, "Юг Маркет" АД, "Уникредит Булбанк" АД.

Трайков опита да продаде и мрежата за високо напрежение

На 30 май в медиите излиза съобщение, от което би трябвало да светнат всички червени лампи на български държавници - Електроенергийния системен оператор. На практика това е кръвоносната система на българската икономика. ЕСО притежава кабелите високо и средно напрежение. Точно за това дружество никой дори и не смее да помисли, че може да се приватизира.

"Сред компаниите, които може да се пуснат частично за приватизация през борсата, е "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО), който стопанисва мрежата високо напрежение. До края на годината дружеството трябва да излезе от активите на НЕК и да стане самостоятелно", съобщава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред електронното издание "Медияпул". Това става след тежка среща със синдикатите. В нея участват тежката артилерия на правителството на ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков.

Поне 1,080 млрд. лв. трябваше да получи държавата от продажбата на трите електроразпределителни дружества. Това показваха сметките, които лесно могат да бъдат направени от балансите на ЕРП-тата към края на 2009 г.

Собственият капитал на ЧЕЗ е 710,685 млн. лв. От тях 33 на сто - делът на принципала, е 234,5 млн. лв.

ЕВН притежава капитал 538,227 млн. лв. Държавата държи от тях 177,6 млн. лв. Капиталът на Е.он е 339,315 млн. лв. Правителството държи 111,79 млн. лв. Общият размер са собствения капитал на дружествата е 1,588 млрд. лв., а 33 на сто правят 524 млн. лв.

Към тази сметка трябва да се прибавят и дълготрайните материални активи (ДМА). В ЧЕЗ те са 557,746 млн. лв. Следователно държавата притежава 184 млн. лв. ЕВН разполага с 646,493 млн. лв. ДМА. А принципалът - 213 млн. лв. Дълготрайните активи на Е.он са 368,801 млн. лв. От тях 33 на сто правят 121,7 млн. Общият размер на ДМА в електроразпределителните дружества бе 1,573 млн. лв. Собственост на държавата бяха 519 млн. лв.

Трябва обаче да бъде направена една корекция, която става неизбежна, като се има предвид как бяха приватизирани 67 на сто от ЕРП-та - те бяха продадени по балансова стойност. Разпределителните дружества трябваше да се приватизират по нетната им стойност, но тъй като кабинетът на НДСВ инвестира точно преди раздържавяването им около 280 млн. лв. и не остави никакви кратко - и дългосрочни задължения на дружествата, затова специалистите твърдят, че са продадени 620 млн., т. е. по балансова стойност, поясниха запознати.

Съгласно Националния счетоводен стандарт 13, нетната стойност на активите бе равна на балансовата стойност минус краткосрочните задължения. Ако се изчислят 33-те процента от балансовата стойност на трите дружества към 2009 г., ще стане ясно, че държавата държи 566 млн. лв. Към тях трябва да се прибави  делът й от собствения капитал на ЕРП-та. В резултат на тази проста аритметика става ясно, че акциите на принципала не трябва да се продават за по-малко 1,080 млрд. лв.

Енергийният министър Трайчо Трайков обаче никога не бе правил прогноза за повече от 400 млн. лв. Така за пореден път държавата хариза една толкова важна, стратегическа собственост за едва 37 на сто от стойността й. Разликата от близо 700 млн. лв. се очакваше да влезе право в джобовете на новите собственици на акциите на държавата!

В бюджетната прогноза за приходите от приватизация бяха заложени около 300 млн. лв., съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като Министерският съвет одобри проекта на Закона за националния бюджет през 2012 г. И така бе поставено началото на Големия грабеж!

При продаден държавен дял се случи очакваното: новата ситуация развърза ръцете на монополистите и цените за електроенергия за населението и икономиката хвръкнаха нагоре неудържими! И това ще продължава и за напред.

Tags: Related Articles

 

http://lubamanolova.info



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. samvoin - Някои пропуснати документи, които ...
15.02.2013 18:44
Някои пропуснати документи, които не се копираха - тук:

http://lubamanolova.info/razledvania/2013/2713-ne-kradi-voda-i-tok-napraviha-chuzhdentsi-milioneri
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10041784
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци