Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989382
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
10.02.2013 23:14 - В 15 града протестираха срещу високи сметки на ток и парно. "ЕВН вън!" обедини България
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 927 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.02.2013 23:18


11:23  |  10 февруари 2013 | Общество / Редактор Elica / обновено преди 3 часа Виж 9 снимки Хиляди софиянци бяха на протеста срещу монополистите
Сн.: БГНЕС В 15 града страната днес протестираха срещу високите сметки за ток и парно от началото на годината. Акцията стартира в социалната мрежа Facebook, а митингите са под мотото „Да запалим монополите”.  Протестите започнаха от 11.00 ч. има в София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич и Кърджали.

Над 5000 софиянци блокираха днес Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София. Наред с многото национални трибагреници, протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като: "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет". Напрежението ескалира, когато енергийният министър слезе при гражданите. Те започнаха да скандират: "Оставка" и да обстрелват него и журналистите със снежни топки. После Делян Добрев изрази съжалението си, че до диалог не се е стигнало.

„Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Късно вечерта в неделя министрите Делян Добрев и Симеон Дянков се срещнаха с шефовете на електроразпределителни дружества. След това Добрев обяви, че се осъществяват проверки, които ще продължат 10 дни. Всички сигнали за високи сметки, ще бъдат проверени, без допълнително възнаграждение, обяви той. Добрев успя и да
договори разсрочено плащане на високите сметки.

Над 1000 пловдивчани излязоха на протест и се подписаха под искането за граждански договор между EVN и абонатите, който да се спазва и от двете страни. Те скандират „Вън на крадеца ЕVN” и „Всеки ден ще е така до победата”.  Оказа се, че 2 автомобила на компанията са горели тази нощ в Пловдив. От електроразпределителното дружество са предоставили видеозаписи на полицията. Според EVN случилото се е проява на вандализъм.

 Хиляди варненци излязоха на протест, недоволни от високите сметки за ток. За кратко време те блокираха кръстовището пред общината в морската столица и запалиха сметките си в знак на протест.

Сблъсъци между протестиращи варненци и полицията възникнаха пред сградата на централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България.
След като за кратко блокираха Аспарухов мост, протестиращите се насочиха към сградата на централата на ул. „Девня”. Там започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца бяха счупени. Арестуван е бил един човек, който по-късно е бил пуснат.

"На протеста във Варна е имало лице с газово оръжие и то е било превантивно изведено от протеста”, съобщи министър Цветанов, цитиран от bTV.

Около три хиляди благоевградчани се включиха днес в протеста срещу големите сметки за ток и настояха за изгонване на електроразпределителните дружества от България. С плакати и скандирания "Вън ЧЕЗ от България", "Мафия", "Всеки ден ще е така до победата" протестиращите настояха за проверка на всички договори на електроразпределителните дружества, за които считат, че ощетяват и ограбват гражданите. Те заявиха, че очакват и подкрепа от държавата. Инициаторите на протеста обявиха, че ще започнат събирането на подписка за референдум за изгонването на електроразпределителните дружества от страната.

Без силови действия полицията се намеси днес, когато протестиращи заради големите сметки за електричество силистренци, попречиха на автомобили на Енерго-Про да напуснат двора на  фирмата в Силистра. Нямаше прояви на агресия и от страна на протестиращите граждани, но автомобилите не бяха пропуснати, въпреки че пристигнаха няколко полицейски екипа като превантивна мярка, ако обстановката се усложи, съобщи БТА.

В Монтана разгневени граждани замериха с яйца сградата и охраната на ЧЕЗ – Електроразределение. Около стотина души се събраха днес по обяд пред офиса на монополната фирма, за да изразят протеста си срещу необяснимо високите, по общо мнение, сметки за ток. Множеството хора бе добре охранявано от полицията и жандармерията, но представители на монополното дружество така и не се появиха.
Недоволството си протестиращите изразиха първо като показно изгориха изпратените им фактури със сметки си за ток и след това замериха с яйца сградата на фирмата.

В Лом около 400 души се подписаха в подписка за разтрогване на договора, с които е продадена електроразпределителната мрежа на чешкия инвеститор.

Националният протест срещу своеволията на ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката и „Да запалим монополите” са част от призивите във Faceboook. Исканията са свързани с национализация на енергоразпределителните дружества; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията произведена от АЕЦ Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

Исканията, свързани с Топлофикация, са за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите; уредите да отчитат в МВт/ч и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

През последната седмица имаше много оплаквания срещу сметките за ток, изпратени от ЧЕЗ, в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха на публични места сметките и обявиха, че няма да ги платят.

В столицата някои от абонатите на „Топлофикация” получиха фактурите си за декември със значително увеличение на разхода, като при някои увеличението беше със 100% спрямо декември 2011-а.


Вижте снимки от протестите

Анкета: Според Вас, основателни ли са протестите срещу монополите?


http://dnes.dir.bg



"ЕВН вън!" обедини България Петнадесет града се включиха в протеста 10 фев 2013 13:42 737   image

Протестиращи срещу сметките на тока в Пловдив. Снимка: Булфото

1 2 3 4 5
Петнадесет града в България излязоха на протест срещу високите сметки за електроенергия и частния монопол, организиран в социалната мрежа Facebook.

В столицата недоволните се срещнаха с министър Делян Добрев, който не успя да ги укроти. Вместо това хората го замеряха със снежни топки.

Повече от 2000 пловдивчани излязоха на протестно шествие срещу високите сметки за ток, получени от австрийската компания EVN. Те тръгнаха от Централна поща и стигнаха до централата на дружеството. По време на шествието протестиращите скандираха: "ЕВН вън", "Австрийци-фашисти" и издигнаха плакат с надпис: "Енергийни Вампири Не търпим", предаде кореспондент на Dnes.bg в града.

Нова вълна на протест, този път срещу Топлофикация 10 фев 2013 09:26 327

В същото време от полицията съобщиха, че умишлено са запалени два автомобила на компанията тази нощ. Те са били паркирани до централата на дружеството.В интернет се появи и клипче с горящите автомобили.

„ЕVN България изразява острото си възмущение и осъжда вандалския акт”, се казва в съобщение на EVN до медиите. В него се подчертава, че двата автомобила се намирали в непосредствена близост до сградата на дружеството и на метри от двора на близката детска градина.

От компанията съобщават, че инцидентът е станал час и половина след полунощ. Записи на видеокамерите са заснели маскирани лица, които подпалват колите. Те са предоставени на органите на полицията.

Във Варна над хиляда души хвърляха яйца и камъни срещу сградата на "Енерго-про".

Стотина души протестираха и пред сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про" в Русе, предаде БТА. Издигнат беше и плакат с надпис "Енерго-Про". Вън. Опасно за нас”. Хората се обявиха срещу чуждестранните частни компании, които продават български ток, и скандираха "Паразити". "Говорим, агитираме се по Facebook, че трябва да се съберем и да променим всичко това, разбираме се да бъдем много хора, а в крайна сметка повечето не идват", каза 63-годишният Венко Андреев. През декември мъжът е платил 130 лева за електроенергия, а януарската му сметка е 343 лева. "Отоплявам се с два климатика. Казват, че е по-дълъг периодът на засичане, но 200 лева отгоре са много", посочи Андреев.

В Кюстендил и в Дупница също протестираха срещу високите сметки за електричество. На централния площад "Велбъжд" в Кюстендил се събраха около 200 души. Над 800 подписи са събрани в подписка срещу монопола на ЧЕЗ в града през последните пет дни на протести.

Около 500 души участваха в протестно шествие в Дупница от офиса на ЧЕЗ в града до централния прощад "Свобода", каза Георги Иванов, един от организаторите на протеста. Той посочи, че презследващата седмица в града започва и набирането на подписи.

Недоволните протестират срещу отнемането на основното им право, гарантирано от демокрацията - правото на избор. Оставят ни без алтенатива, в ръцете на монополиста ЧЕЗ, които сам създава правила. Монополистът инкасира изразходваната от нас електроенергия чрез инсталирани собствени електромери, без да ни
известява кога и защо подменя старите. Не счита за необходимо да ни информира кога и къде са били еталонирани тези измервателни устройства и защо не са преминали задължителни изпитания и контрол в Националната служба по метрология, заявихаучастниците в протеста.

Протестиращите посочиха, че е безумие да се товарят сметките с повече от 100 процента за обслужващи дейности - достъп, пренос, недоказан консумиран процент "зелена енергия"."Очакваме да получим необходимото разбиране от страна на политици и правителство, като национализират и изкупят обратно дяловете на доказано некоректните електроразпределителни дружества", бе заявено още на протеста. Недоволните настояват и за отстраняването от "държавната хранилка" на ДКЕВР, като на нейно място да бъде граждански комитет от компетентни и некорумпирани личности.Протестите ще продължат до осъществяване на исканията, казаха още организаторите.

Във Велико Търново над 200 души протестираха срещу високите сметки за ток пред касите на "Енерго-про". Те излязоха с плакати и призиви за оставката на министърът на финансите Симеон Дянков и за разпускането на ДКЕВР. Те настояваха за прозрачност при формирането на месечните сметки и разсекретяване на клаузите в приватизационните договори на електроразпределителните дружества.

Около три хиляди благоевградчани се включиха днес в протеста срещу големите сметки за ток и настояха за изгонване на електроразпределителните дружества от България.

Протестът започна пред центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в областния град и продължи с шествие през централната градска част и митинг отново пред офиса на електроразпределителното дружество на бул."Св. Св. Кирил и Методий".

image
Протестиращи срещу сметките на тока в София. Снимка: Булфото


image
image
Протестиращи срещу сметките на тока в София. Снимка: Булфото


image

Подпалиха две коли на EVN в Пловдив. Снимка Dnes.bg

http://www.dnes.bg



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене