Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
07.02.2013 14:26 - В памет на Капитан Петко войвода
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1890 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 07.02.2013 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пауза: брой 64 / 1 - 7 февруари, 2013 В памет на Капитан Петко войвода
image На 7 февруари (20 февруари по старт стил) 1900 г. умира Петко Киряков – Капитан Петко войвода – една от най-ярките личности в историята на национално-освободителното движение в Тракия, най-популярният тракийски бунтовник, революционер и войвода, за когото народът е запазил незаличими спомени и възпял в песните и легендите.

Биография
Роден, през 1844 г. в с. Доганхисар, Дедеагачко, през 1861 г. съставя чета, с която броди из Беломорска Тракия и Родопите и защитава местното население.

Едва 17- годишен той проумява идеята за свободата, като започва да се бори срещу гнета и беззаконието на турците спрямо всички поробени народи в османската империя и се посвещава на освобождението на Тракия.

Той не дели по народност хората, които населяват Тракия – българи, гърци, турци, арменци, евреи – всеки който се чувства по някакъв начин ощетен в рамките на империята, Петко винаги му е оказвал помощ. Затова в неговите чети има и българи, и гърци, и арменци.

Пребродил цяла Тракия и Македония, бил в Гърция, Крит, Италия, Франция, Египет и Русия, той придобива широки познания и светоглед.

Взима участие в гвардията на италианския революционер Гарибалди. Той го поставя начело на отряд на 30 души гарибалдийци.

Активно участва и в борбите на гръцкия народ за национално освобождение.

През 1868 година участва в критското въстание, където му е дадено званието капитан.

За втория път получава това звание след края на руско-турската война от заслуги към руската армия.

За живота му във Варна
В края на руско-турската война, Петко войвода е поканен лично от главнокомандващия руската армия - ген.Скобелев да гостува в Русия. Там император Александър II му дава още веднъж званието капитан за участието във войната и го награждава с Орден за храброст „Георгиевски кръст” и имение в Киевска губерния от 16 000 хектара.

След около година престой в губернията той я продал и се върнал в България. Но когато стъпил на българска земя не му позволили да продължи към целта му - Източна Румелия за това остава за малко уж във Варна.

С една част от парите от продаденото имение край Киев си купува къща, а останалата част раздава на бедните варненци без значение от вярата им.
Самият той се определя като "заточеник във Варна".

През 1891 година Петко Войвода е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов, за което е арестуван година по-късно. Хвърлен е и е изтезаван сто и четиридесет дни във
варненската тъмница "Ичкале" (подземията на старите римски терми), след което е интегриран в Трявна. През май 1894 година, след падането на Стамболов, той се завръща в морската столица.

Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година от рак на стомаха. Погребват го в старите варненски гробища. В сърцето на народа обаче капитан Петко останал завинаги.

В знак на признателност е издигнат паметник в негова чест. Той се намира пред Дома на тракийското дружество в градинката на бул.”Владислав Варненчик”

Легенда за Петко войвода
Капитан Петко войвода станал много прочут и се разчуло между хората, че куршум го не лови. Така било още от раждането му – куршум не го лови.
Веднъж турците се гласили да нападнат едно село, но селяните научили и пратили човек при Петко войвода.
Капитан Петко рекъл на човека:
- Върви си сега и кажи на хората си, че трябва да направите един чувал на човек и да го вържете на камбанарията. Да прилича на човек! После ще зазидате прозорчетата на камбанарията, да остане само много тесен процеп на прозорчето точно под чувала.
Отишъл човекът бързо в селото и всичко направили, както заръчал войводата.
После Капитан Петко отишъл в селото и се качил на камбанарията. Той бил много точен стрелец. Седял до процепа и чакал да се зададат турците. Когато се задали, стрелял и улучил един от тях.
Те погледнали да видят откъде се гръмнало. Почнали да стрелят по чувала, защото го взели за човек. Гърмели, гърмели и накрая решили, че са свършили работа. Искали да знаят кой е стрелял по тях.
Казали им, че това бил Капитан Петко войвода, а селото било неговото – той тъй бил заръчал на селяните.
Тъкмо да тръгнат по къщите да грабят, от камбанарията пак се гръмнало и един турчин се проснал на земята. Всички пак почнали да гърмят по чувала. Това станало на три пъти, но никой не видял тесния процеп, от който гърмял войводата.
Уплашили се турците и си тръгнали. Повярвали, че куршум не лови Капитан Петко войвода и повече не дошли в това село.

http://www.moreto.net



Копирано от: zvezdichka


                                  "Къде, си, Капитане,
                                                    във новия надежден век?
 
                                                    Всели на всекиму да бъде

                                                    Достоен българин – човек!”


Има едно място, което пази спомени и паметта за този велик българин.

 
image

 

Селцето, в което има специално място, отредено на този Родолюбец е село Пелевун (или както е новото му име Плевун), в което има музей, съдържащ етнографска сбирка и фото-експозиция за живота и дейността на капитан Петко войвода.  
 

image


image

 

И името на Петко Войвода е тясно свързано с църквата „Св.Пантелеймон” в село Пелевун. Разказаха ми следната история: По принцип малоазиатските българи се заселват в селото в периода от 1912 до 1914 г. , а преди това в селото са живели гърци. Гърците са имали поверие, че ако на празника на Константин и Елена занесеш парите си в черквата, ти се умножава богатството. Турците са знаели за това поверие и заедно с англичанина Сенклер са искали да ги ограбят. Но гърците се притеснявали и затова се оплакали на капитан Петко войвода, който е бил в Ивайловград и дошъл в Пелевун заедно с 4 казака и няколко четника. Вечерта едно овчарче викало по улиците: „Турците обикалят селото”. И капитан Петко войвода изпратил 4-те казака в Ивайловград да повикат помощ. Тримата били убити, единия бил ранен и пеша продължил към Ивайловград. Капитан Петко войвода останал само със четниците. Вечерта хората били събрани в църквата. Капитан Петко войвода е искал да ги изведе, но попа е решил да проведе литургията. В това време се завързва сражение. Башибозука стрелял отвънка, а хората били затворени в църквата. Турците запалили натрупания дървен материал за строежа на училище. В това време капитан Петко войвода вдигнал бяло знаме за примирие. Тогава (1878г.) центъра на селото бил с големи черници и турците седнали под тях. Капитана е изчакал да изтече примирието и е наблюдавал на кого първо ще поднесат кафето значи той е най-главния и го убил, след което настанала суматоха сред турците. В това време дошла и помощта от Ивайловград и подгонили турците и така спасили пелевунчани.

 
image

 

И днес много ясно личат следите от куршумите върху мазилката на църквата.

 
image

image

image

 

В знак на признателност му е издигнат паметник, паметна плоча, чешма.

image

 

image


image

 

Прилагам и информация от нета:

Роден е в родопското село Доган Хисар на 18 декември 1844 година.

image

(Село Доган Хисар /Соколова крепост/ е разположено в малка котловина на 23 км. северно от Дедеагач, близо до старите български села Дервент, Домуздере, Сачанли, Тахтаджик и Голям Дервент.)

Едва 17- годишен той се посвещава на освобождението на Тракия. Смъртта на брат му и на негови роднини преобръщат живота му. Неговият живот се разделя на два революционни периода. Първият е хайдушкото движение. Той е свързан повече с личностни отношения. Заляга на лични отмъщения, когато някой бей или турски чиновник унижи някои българи. Но още от ранния си период той проумява идеята за свобода, като започва да се бори срещу гнетта и беззаконието на турците спрямо всички поробени народи в османската империя.

image

Той не дели българи, арменци ,сърби. Всеки, който се чувства по някакъв начин ощетен в рамките на империята, Петко винаги му е оказвал помощ. Това назряване на идеи се оформят чрез дългите пътувания, които е осъществил. Той е пребродил цяла Тракия и Македония, Гърция, Крит. Бил е в Италия, във Франция, в Египет и в Русия. Взел е участие в гвардията на италианския революционер Гарибалди. Той го поставя начело на отряд на 30 души гарибалтийци.

image

 

Участва в борбите на гръцкия народ за национално освобождение. Участва в критското въстание през 1868 година, където му е дадено званието капитан.

 

image


image

Вторият път, когато получава това звание е от заслуги към руската армия по време на руско-турската война.

image

 

По време на Стамболов той изпада в немилост. Има непристойни обвинения срещу него. Попада в затвора.

image

Интерниран е в Трявна. Умира в нищета, но винаги е обичал българския народ.

Ето и народната памет, която е обезсмъртила личността на Петко Войвода в хайдушката песен:

ВЪВ ЕДНО ЦАРСТВО ДВА ЦАРЯ

Том ІІІ: Хайдушки и исторически песни

Де се е чуло, видяло,
във едно царство два царя,
два царя, два господаря.
В Стамбула Султан царува,
в Мароня Петко войвода
и неговата дружина.
Султана хабер проводи
на паши и на везири
дано си Петко помамят,
във Стамбул да го изпратят,
при царя служба да служи.
Петко е хитър гидия,
войвода се лесно не мами...
Царят му писмо проводи:
- Аферим, Петко, машалла,
ти имаш глава разумна,
елами, Петко, в сараи,
везирин ща те направя,
на везирите баш-везир...
Капитан Петко войвода
Султану писмо отвърна:
- Не ща везирин да ставам,
не ща в сараи да седа.
Стига ми мене царството,
дето ме тачи народа,
еснафи и сиромаси,
вдовици и клети сираци...



 

 

Башклисе, Димодишко (Петко войвода (1844-1900). Сборник от статии, документи и материали. /Отгов. ред. Ан. Примовски. С., 1954, с. 325).

 

Прилагам и други снимки, които снимах в музея между които се вижда устава на Българо-Родопската дружина "Защита", благодарствени писма на родопското население до войводата и други материали в печата и от живота на Петко Киряков:

image


image

image

image


image

image

image


image


image

image

image

 












Гласувай:
4


Вълнообразно


1. tota - Един достоен син на майка България!!
08.02.2013 00:32
ПОКЛОН ДО ЗЕМИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042691
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци