Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989165
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
05.02.2013 03:12 - Нова наредба клати опасно цените на тока
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2013 03:13


Юлиана Бончева
image
СНИМКА: БГНЕС Жители на Гоце Делчев демонстративно изгориха последните си фактури и обявиха, че няма да плащат повече за непонятни услуги. Хората се ядосваха, че с графата "невъзстановими загуби“ доставчикът на ток си покрива кражбите и неплатените сметки с пари на коректните абонати.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува проект на ключова наредба, който "обещава" притеснително чести промени в цените на тока. Според новите правила за регулиране на цените на електрическата енергия ДКЕВР ще може да коригира тарифи по всяко време на годината, а не както е сега - веднъж годишно на 1 юли. Това означава, че на бизнеса, а и на битовите потребители ще стане по-трудно да планират и да управляват разходите и бюджетите си. Наредбата засяга всички фази - производство, достъп, присъединяване, разпределение, и всички видове ел. енергия - включително от биомаса и когенерации. ДКЕВР събира предложения и коментари до 14 февруари.

Появата на проекта съвпадна с безпрецедентен протест, на който жители на гр. Гоце Делчев изгориха сметките си за ток, защото са прекалено високи и напълно неразбираеми. Хората плащат за непонятни услуги, които дори и служителите на местния офис на ЧЕЗ не могат да обяснят, съобщи "Булфото". А ако наредбата бъде приета, сметките може да станат още по-сложни и непрозрачни. Авторите от ДКЕВР предлагат доста обтекаеми текстове и сложните фактури за ток може да продължат да се пълнят с нови редове за неразбираеми такси и неясни добавки.

Според проектонаредбата предприятията от ел. енергетиката ще имат право да въвеждат почасови и сезонни цени - например зимни и летни. А енергийният регулатор ще разрешава промени в тарифите и 5 пъти в годината, ако значително поскъпне някой от ценообразуващите фактори - нефт, газ, горива, заплати, инфлация и др.

Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия е една от четирите забавени, заради които Европейската комисия обяви, че ще сезира Съда на ЕС. Срамът за България доведе до оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. На заседанието на кабинета в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще търси за титуляр "безспорна личност", а в петък по БНТ допълни, че иска да повери горещия стол на жена. Веднага се заговори за две претендентки - Анжела Тонева, която и в момента е член на ДКЕВР, и Евгения Харитонова, която доскоро бе в енергийния регулатор, но миналия май министър Делян Добрев я направи свой заместник.

http://www.segabg.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене