Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989498
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
01.02.2013 02:17 - Северна Корея играе новата стара политическа карта
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
0




Тагове: Коментари, ядрена безопасност, По света, ядрени изследвания , КНДР, ядрени оръжия, Политика
Алексей Ляхов, Константин Гарибов 24.01.2013, 17:03
image image image image
image
© Колаж: «Гласът на Русия»  
Пхенян обяви плановете си да направи ново ядрено изпитание. В изявленията на Държавния комитет на отбраната на Северна Корея, оглавяван то Ким Чен Ун, се казва, че то е насочено срещу САЩ. Пхенян също така потвърди, че ще продължи изстрелването на спътници и ракети за далечно действие. Изявлението за подготовката на ново ядрено изпитание беше отговора на Пхенян на разширяването на санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Във вторник (22 януари) той прие резолюция, осъждаща неотдавнашното изстреляване на ракети от страна на Северна Корея. В същото време беше разширен списъкът на организациите и лицата в Северна Корея, попадащи под въведените по-рано икономически санкции. Те бяха наложени през 2006 и 2009 година в отговор на превеждането на ядрени изпитания от страна на Пхенян. Санкциите практически спират външните финансови канали на севернокорейските компании, които работят в ракетно-ядрената област.

Първата реакция на Пхенян на новата резолюция на Съвета за сигурност беше изявлението, че възнамерява да увеличи военния си потенциал и да развива ядрената си програма. Северна Корея, в същото време, се отказа от участие в шестстранните преговори по ликвидирането на ядрените оръжия на корейския полуостров. Преговорите с участието на САЩ, Китай, Русия, Япония и двете Кореи се водят вече 10 години.

Спроед експерта-изтоковед Вячеслав Амиров, Пхенян преследва минимум 3 цели с острата си реакция:

- Вътрешна - да покаже решимост, сплотеност на ръководството. Втората задача е да привлече внимание към себе си. Пхенян се нуждае от външна помощ, но никак не може да я получи. Тоест, това е опит да получи помощ, в замяна на отказ от обявените намерения. Освен това, това е определено послание към новото ръководство на Южна Корея. Нейният президент ще встъпи в длъжност в края на февруари. Пхенян със своите изявления би искал да окаже психологически натиск на съседите си, на новото ръководство на Южна Корея.

В същото време, международната общност е категорично против разширяването на клуба на ядрените държави. На това обърна внимание директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсев. Той отбеляза два аспекта в решението на Пхенян за провеждането на изпитания на ядрени устройства:

- От военна гледна точка, няма нужда от провеждането на трето ядрено изпитание, тъй като, доколкото е известно, Северна Корея не разполага с готов ядрен боен заряд. Но от политическа гледна точка провеждането на ядрено изпитание е отговор на натиска, който се оказва на Северна Корея най много от страна на САЩ, Япония и Южна Корея.

Вчера Министерството на външните работи на Русия призова Пхенян да се откаже от ядреното оръжие и всички ракетно-ядрени програми. А също така да се върне към Договора за неразпространение на ядреното оръжие и да се присъедини към Договора за всеобща забрана на ядрените изпитания.

http://bulgarian.ruvr.ru



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене