Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.01.2013 11:45 - Райково: защо едно родопско село носи името на Слънцето?
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2854 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2013 11:47


Автор: prarodinata



Посвещавам на паметта на райковските мъченици, които не предадоха Вярата и Рода си, и на юначните родопчани, отмъстили сурово за жестоката смърт на своите братя.


Райко ле, ясно Слънчице,
ти хвъркаш, Райко, високо
и гледаш, Райко, широко!


       Райково е единственото село (понастоящем квартал на Смолян) в България, което носи това име. Официалната версия за произхода на името го свързва с Райко –  брат (в различните източници побратим, братовчед или племенник) на легендарния Момчил войвода.
        За разлика от тази хипотеза, която не е подкрепена с никакви надеждни доказателства, предположението, че Райково е кръстено не на друг, а именно на Слънцето (народът ни традиционно нарича Слънцето Райко*), може да бъде потвърдено доста по-убедително. Скорошните открития, които ще представя по-долу, разказват за най-древната история на селото, превърнало се в стожер на българщината и християнството за Средните Родопи в най-мрачните години на насилственото помохамеданчване (за великия подвиг на райковци ще разкажа в следващата публикация).

Слънцето от параклиса "Св. Иван"

Св. Иван се намира в местността "Бралото" или "Топилана", в близост до легендарната Чешитска махала на Долно Райково. Представлява малък параклис, вграден в скала, която е била почитана и преди приемането на християнството заради близостта си с водата от извора. Днес едната част от тази вода се отвежда в Устово за питейни нужди, а другата част пълни бетонните корита, в които долнорайковци перат халищата, чергите и одеалата си.

 image

image
 Параклисът Св. Иван. Вляво се вижда скална ниша/скит, която най-вероятно е била използвана за поставяне на дарове във времената, когато българите са изповядвали старата си Вяра.

       За надписа, който ще видите по-долу, не се знае почти нищо. По думите на долнорайковския свещеник надписът върху скалата св. Иван е доста по-дълъг, но с цел да бъде съхранен, по-голямата част от него е била замазана при скорошното възстановяване на параклиса. С какво е интересен този надпис? Преди всичко със слънцето, което е разположено над кръста и надписа.
       image   image

image
 
image
Слънцето
 
image Надписът

        Що се отнася до надписа, макар и твърде ерозирал, за да бъде надеждно разчетен, прави впечатление разграфяването на полето за писане на хоризонтални редове като "каменна тетрадка". Същите редове видяхме и по някои от древните Скрижали, съхранени в параклиси и църкви из Смолянско (Плочата от Гела и тази от Солища:
prarodinata.blog.bg/history/2012/06/05/dylgoochakvanite-plochi-izpisani-na-kirilica-ot-vremeto-na-t.964033).
        Независимо дали слънцето е издълбано в свещената скала преди или след приемането на християнството (сигурно е само, че е издълбано там преди кръста, тъй като е доста по-ерозирало от него), не бихме могли да подминем факта, че в едно село, носещо подобно име, откриваме такова изображение. Ако някой все пак смята, че се касае за съвпадение, препоръчвам му да посети връх Кралев камък, който пази второто доказателство, че Райково носи името на Слънето, и да се убеди с очите си.
 
Кралев камък – спомен за древното Райково

image
Кралев камен е отбелязан на картата с името "Могилата". С малко черно кръгче съм очертал и Бралото, където се намира свещената скала "Св. Иван".  
        Когато се отправих към Кралев камък, очаквах там да има древно светилище, но ни най-малко не съм смятал, че ще намеря окончателното доказателство за произхода на името на близкото село Райково. Още по-малко съм предполагал, че ще открия древното Райково – мястото, от което са слезли предците на днешните райковци.
        Кралев камък е разчленен скалист масив, от който се откриват прекрасни панорами към близки и далечни върхове в южна и източна посока.

image

image

image

Още първата скала от масива е украсена с ... трапецовидна ниша, която обаче, за разлика от своите прочути посестрими от източните Родопи е хоризонтална и само една. Дали нишата просто маркира входа на комплекса или има и друго значение, засега не се наемам да кажа. Ако някой е срещал другаде хоризонтална трапецовидна ниша, ще съм му благодарен да сподели информацията с читателите на този блог.
 
image
 
image  
        Продължавайки изкачването си към върха на масива, забелязах останки от множество каменни кръгове (най-вероятно се касае за каменни черквички-грамади като описаните тук:
www.voininatangra.org/modules/xfsection/article.php ) и зидове. Керамиката от желязната епоха, която открих, само затвърди впечатлението ми, че мястото не е просто светилище, а голямо селище, съществувало вероятно до късната Античност. Ни най-малко не предполагах, че в този горещ летен ден предстоеше да науча и името на това селище...
 
image  
image
  image     image
image
      
       На върха е поставена плоча на Кральо войвода, намерил смъртта си на това място в битка с турците (върхът днес носи неговото име). Това съвсем не е единственият случай, в който български хайдутин е използвал древните ни свещени места за убежище. Наред с обичайните предимства на местоположението им – изолирани и предлагащи добра панорама за наблюдение – убеден съм, че родовата памет на героичните ни хайдути ги е карала да избират именно подобни места за центрове на съпротива. Там те са чувствали закрилата на предците си. А Кралев камък, освен с подвига на Кральо войвода, е свързан и с още един героичен момент от историята на Родопа, за който ще стане дума в следващата пубикация.
 
image
       Стъпката (известна в българския фолклор като "Кралимаркова стъпка") е харатерен елемент за огромен брой светилища из българското землище.

image   image
Но всичко, видяно дотук, бледнееше пред огромната изненада, която ме очакваше:

image   image   image   image
       Соларните (слънчеви) кръгове се срещат най-много в Сакар и източните Родопи (по-долу ще покажа някои от тях за сравнение). Известно е и светилище на Слънцето в Стара планина, района на Трявна. Никак не бях очаквал да ги намеря тук, в средните Родопи и то точно до селото, носещо името на Слънцето. Този ден древното Райково беше особено щедро към мен. Кръговете по-горе са отчупени, а на мен ми беше писано да видя и цяло, непокътнато Слънце, изсечено на самотна, малка и труднодостъпна скала от южната страна на масива. Сякаш Провидението ме отведе до място, което иначе не бих забелязал и на което надали бих рискувал да се кача...
       Предците ни, древните поклонници на светлината и Слънцето, бяха изсекли там своя обичан Райко, дал името на родното им селище:
 
image   image
image
      
       Става очевидно, че в по-стари времена Кралев камен е бил наричан именно Райково или Райков камък. Това име приляга напълно на високата, обляна в слънце скала, обитавана от древни времена от дедите ни – поклонници на Слънцето и греещия Ден. На въпроса ми за произхода на наименованието райковци са ми отговаряли или, че произлиза от Райко – брата/братовчеда на Момчил юнак – или, че идва от Райко, Слънцето. Когато ги попитам обаче защо селото носи името на Слънцето, след като е в тясна котловина и на практика е едно от най-усойните села, които познавам, местните хора повдигат рамене и се предават...
       Но и на най-упоритите загадки им идва времето: по неизвестни засега причини населението на селището при Кралев камен се измества три километра на север и основава ново, което разбира се нарича със същото обичано име (макар новото място да не се радва в такава степен на топлите лъчи на Райко). На същия принцип от древното селище в местността Св. Илия над селото най-вероятно е заселено
и съседното Чокманово.

      Слънчевите кръгове от древното Райково/Кралев камък са идентични с тези от Сакар (светилищата на Слънцето при с. Срем и Палеокастро):
 
image

image
  image   image От незапомнени праисторически времена кръгът с точка в средата символизира Слънцето, а и Абсолюта.

image   image   image
image

... с тези от светилището при с. Татул, изт. Родоп
и:
image
  image   image   image
  ... и със слънцата от светилището "Сечен камък" в района на гр. Трявна, Стара планина:
 
image

image

Изглед към Кралев камен от м. Варадил:

image

image

image
         * Българите единствени от всички славяни наричат Слънцето Райко. Никак не е трудно да се досетим откъде древните египтяни са заимствали името на своя нов бог на слънцето Ра. Няма друг народ, който да използва повече това прозвище на Слънцето от българите: Рай, Райко, Райчо, Райна, Рая. Няма народ, който да се обръща с такава нежност и обич към Слънцето в своите песни и който да го почита като живо същество, комуто освен свръхестетвени сили, са присъщи и човешки емоции, страсти и дори слабости. И най-накрая, няма друг народ, който да е ходил на сватбата на Слънцето :)
www.promacedonia.org/iv_stozher/iv_stozher_11.htm

image

Следва продължение...







Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038690
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци