Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988941
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
31.01.2013 03:22 - Момчилова крепост
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1420 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2013 03:23


Автор: ivoso

image
с. Градът Смолянско – Момчилова Крепост /Крепост Подвис/. Легенда свързва крепостта с полумитичната фигура на Момчил войвода който защитавал Родопите от нашествието на османските турци в края на 14 век.
image

Намира се в местността Градището, от където специалистите смятат, че е дошло името на селото. Археолозите откриват много данни, потвърждаващи легендата. Разкрита е част от крепостната стена, намерени са много предмети не само от Средновековието, а и от доста по-ранни епохи.
image
Специалистите смятат, че на върха е имало древно тракийско светилище. Светилището е функционирало от края на петото хилядолетие преди Христа, т.е. късната каменно-медна епоха, най-ранната керамика, която е открита се отнася към 4200 години преди новата ера.
image
Момчилова крепост има два периода на обитаване. Издигната е по времето на император Юстиниан I (527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол, Родопска, Старопланинска, Дунавска.
image
В крепостите, изградени с цел защита от варварски набези от север, са разположени византийски военни гарнизони. След сравнително кратко съществуване крепостта е опожарена от славяните. Възстановена е около XI в. През 1343 г. е предадена във владение на родопския властелин Момчил от византийския император Йоан Кантакузин и е спомената под името Повисд в неговата „История”.
image
Действащо укрепително съоръжение до османското нашествие в края на XIV в., когато отново е опожарена и не е възстановявана. Момчил – независим родопски владетел, по произход българин, намесил се през първата половина на XIV век в междуособиците за византийския престол.
image
Императрица Ана Савойска го удостоява с титлата деспот. Обявен е за севастократор от император Йоан Кантакузин и получава във владение две крепости в Родопите – Повисд и Св. Ирина (с неустановено местонахождение). Разширява „царството” си като превзема крепостта Ксанти и я прави своя резиденция. Сам повежда борбата срещу османските нашественици и печели битката при Абдера (днес Гърция). Загинал в сражение с османците на 7 юли 1345 г. при крепостта Перитор, на брега на Бяло море.
image
Възпят в епоса на българи, сърби и херцоговинци като Момчил юнак – поборник срещу османските нашественици. Интересът към обекта се заражда още в началото на научните проучвания на Родопите, в края на XIX век. През 1966 г. е обявен за археологически паметник на културата с национално значение.
image
Археологическите проучвания започват през 1986 г. с научен ръководител проф. Маргарита Ваклинова, организирани от Историческия музей в Смолян. По проект на Община Смолян „Момчилова крепост - мит и реалност” през 2007 г. разкопките продължават и се извършват дейности по социализация на крепостта.
image
Най-добре запазени са останките от северната стена и порта. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. Находките от обекта са изложени в експозицията на Регионален исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.
image
Момчилова крепост е с изходна точка гр. Смолян, поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фотоизложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр.
image
То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към вр. Голям Перелик, кулата "Снежанка на Пампорово, националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх Свобода. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта "Калето" в местност Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта "Козник" - южно от гр. Рудозем.
image
След като се насладите на панорамата, върнете се при беседката и тръгнете по изградената естакада, следваща трасето на изсечения в южното подножие скален път, опасващ крепостта по нея се стига и до стената за алпийско катерене. На разположение на туристите от началото на м. април до края на м. октомври в приемният център в подножието на крепостта са екскурзоводите. Целогодишно работи и информационният център за обекта, разположен на втория етаж в сградата на кметството в село Градът. В центърът можете да получите информационни материали и да разгледате витрините с находки от археологическите проучвания на обекта.
В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343г. възстановява крепостта, след което епизодично я обитава две години.
image
На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия,той си спечелил врагове и от двете страни, намира спасение при сръбския княз Стефан Душан където е назначен за стратиот.След няколко години по молба на жителите на крепостта Повиздос, той е назначен за управител на Меропа от обявилия се за император Йоан Кантакузин. Уплашен от Момчил законния управител на Византия Анна Савоойска му предлага да го направи деспот, като подплати титлата със съответното количество злато,в замяна на неговата вярност.
image
По това време дворецът на Момчил бил в Ксанти, но крепостта Подвис играе важно стратегическо място в плановете на Момчил в защита на територията от север. Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него.
image

Богата история свързана с крепостта, нейната реставрацията наред с красивата местност я правят популярна туристическата забележителност. За 2010 година, района е посетен от над 11 000 туристи в това число и доста чужденци.

 image

 

Информация за местата които обикалям вземам от различни източници, но предимно събирам от сайтове и в повечето случай не е един, а няколко затова благодаря на всички които публикуват в мрежата, нали там всичко е безплатно и места като това трябва да се популяризират. Предполагам, че хората писали в нета са доволни когато труда им се разпостранява. Всички снимки са мой авторски. Разрешавам на всички които решат да публикуват мой снимки и текст с не комерсиална цел, да ги използват, това може само да ме радва.






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене