Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.01.2013 02:47 - ВНИМАНИЕ! Защо Калин Георгиев заминава "спешно" за Израел? Какви последици да очакваме?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1138 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 06.01.2013 04:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Калин Георгиев заминава спешно за Израел

4 Януари, 2013

|

автор: frognews.bg

|

12 Коментари

|

2570

image Калин Георгиев Главният комисар на МВР Калин Георгиев е изпратен спешно в Израел от Бойко Борисов.

Дни преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента премиерът е изпратил Калин Георгиев в Израел, за да докладва лично на колегите си събраната от България информация за атентата в Сарафово, както и да стикова събраните данни и доказателства дотук в разследването от двете страни.

Главен комисар Калин Георгиев заминава на 7 януари и ще е за три дни в Израел, съобщава „Стандарт”. Визитата му е заявена ден преди старта на коледните празници у нас. Заедно с него ще пътуват и двама директори на спецслужби.

Георгиев ще се върне с цялата информация, която да докладва на премиера седмица преди насроченото за 17 януари заседание на КСНС. Официалната тема на заседанието е: "Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военнополитическата обстановка в Близкия изток." Сред обсъжданите точки ще са ситуацията в Сирия и атентатът в Сарафово, за който Плевнелиев вече обяви, че чака подробности. Докладчици ще са МВР шефът Цветан Цветанов и външният министър Николай Младенов.

По всяка вероятност след завръщането на Георгиев ще е ясна и развръзката на разследването за атентата в Сарафово, което се води от българските служби.  (?!)

Полицай номер 1 ще се срещне с шефовете на спецслужби, както и с директор от израелските тайни служби МОСАД. Според Израел атентатът е извършен от "Хизбулла". България още официално не е обявила виновника. Америка, за разлика от Европа, отдавна смята "Хизбулла" за терористична организация. Ако бъде признато, че групировката е извършила атентат в страна от ЕС, е много вероятно съюзът също да я включи в черния списък.

Нито един от участниците в бомбения атентат на летище Сарафово не е идентифициран до момента, съобщи високопоставен източник от МВР. Няма и конкретно лице, което да е обявено за издирване, както твърди шефката на бургаската следствена служба Станелия Караджова. Разпространената от нея информация бе опровергана и от вътрешния министър Цветан Цветанов пред БНТ. Той не веднъж е уточнявал, че името Рауф Уилям Рико е фалшиво и евентуалният помагач се е подвизавал в страната ни с фалшиви документи за самоличност.

Срещу Станелия Караджова е започнало вътрешно разследване, разпоредено от Върховната прокуратура. Още в четвъртък сутринта Караджова е била привикана да дава обяснения в кабинета на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. "Не знам защо е говорила тези неща. Вече я извиках да даде обяснения за интервюто и за фактите, изложени в него", каза той. Но не каза дали ще бъде уволнена. Според запознати обаче Караджова няма как да е решила да говори пред медиите без зелена светлина от висшестоящ.

Атентатът скара и бургаски и софийски доктори. Лекарите от бургаската болница нададоха вой срещу колегите си от София и ги обвиниха, че се опитват да откраднат славата им. Драмата започна заради телевизионно интервю на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски, в което той говори за спасяването на ранените след взрива. Разказът му вбеси бургаските лекари и те излязоха с остра декларация срещу него.

Преди седмици и.д. главният прокурор Бойко Найденов обяви, че ще се проведе и възстановка на атентата, за да се хвърли повече светлина около случилото се на 18 юли 2012 г. Вчера обаче той отказа коментар по случая. Не се потвърдиха слуховете, че възстановката вече тайно се е състояла.




САЩ призова ЕС да признае Хизбула за терористична организация Конгресът подкрепя разследването на атентата в Бургас (?!) 5 яну 2013 13:43 69  
image Атентатът в Бургас Снимка: архив, Булфото

Конгресът на САЩ прие на 1 януари резолюция, с която към правителствата в Европа като цяло и към страните от ЕС се отправя призив ливанската шиитска фундаменталистка групировка Хизбула да бъде призната за терористична организация. Текстът на декларацията бе публикуван на сайта на Конгреса на САЩ.

Според декларацията тази мярка е необходима, за да не може Хизбула да използва територията на европейски държави за събиране на средства, за набиране на членове, за финансиране, оказване на логистична подкрепа , за обучение и пропаганда. Към европейските правителства се отправя и призив на Хизбула срещу Хизбула да бъдат наложени санкции заради материалната помощ, която ливанската групировка оказва на сирийския режим в усилията му да потуши бунта в страната.

В декларацията на конгреса се изказва подкрепа за българското правителство в разследването на терористичния акт от 18 юли на летището в Сарафово. Изразява се и надеждата, че разследването ще завърши с успех и че извършителите ще бъдат изправени пред съда.

Към президента на САЩ се отправя призив да окаже необходимата дипломатическо и разузнавателно съдействие и помощ в правоприлагането във връзка с разследването на терористичния акт в Сарафово.

Един от аргументите към текста на декларацията се изтъква, че "на 18 юли 2012 г. атентатор самоубиец нападна автобус и уби петима израелски туристи и един българин на летище Сарафово в Бургас". Изтъква се, че според Джон Бренан, помощник на президента на САЩ по въпросите на вътрешната сигурност и борбата с тероризма, нападението в Бургас "почерка, присъщ на терористичните актове, извършени от Хизбула".

Декларацията потвърждава подкрепата, оказвана от САЩ на България като член на НАТО и се призовават САЩ, НАТО и ЕС да действат заедно с България за опазване на нейната територия и граждани от заплахата от тероризъм.

В заключение Конгресът призовава президента на САЩ да предостави на европейските си съюзници публична информация за терористичната дейност на Хизбула, за опитите на групировката да подкопае демокрацията в Ливан и заради помощта, оказвана не на президента на Сирия Башар ал Асад в кампанията му на насилие срещу народа на Сирия.

Сред аргументите за приемане на тази декларация се посочва, че през 1997 г. Държавният департамент на САЩ е включил Хизбула в списъка на терористичните организации. От 2001 г. САЩ третират Хизбула като "глобална терористична организация", замесена в множество терористични актове 30-те години след нейното създаване с прякото участие на Корпуса революционни гвардейци на Ислямска република Иран. "Преди нападението на Ал Каида на 11 септември 2001 г. Хизбула носи отговорност за смъртта на повече американски граждани в сравнение с всяка друга терористична организация", се казва в аргументите към декларацията на Конгреса на САЩ.

(БТА)


http://www.dnes.bg




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. gslavova - има ли връзка
06.01.2013 10:34
с екстремната визита в САЩ на Бойко Борисов при Обама? Тогава май пак името на Хизбуллах се споменаваше, ама размазано нещо, между похвалите за бързото разследване на атентата.
Американците май са си твърдо решени да нападнат Сирия и от 9 кладенеца вода ще донесат, за да си свършат тази си задачка. Въпроса е нас с какво плащане ще ни ''обуят'' покрай техните сирийски намерения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051621
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци