Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
06.01.2013 02:41 - МВР: Следовател Караджова разпространява невярна информация. Разследват я
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Нито един от участниците в бомбения атентат на летище Бургас не е идентифициран до момента, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Няма и конкретно лице, което да е обявено за издирване, както твърди шефката на бургаската следствена служба Станелия Караджова. Разпространената от нея информация бе опровергана и от вътрешния министър Цветан Цветанов пред БНТ. Той не веднъж е уточнявал, че името Рауф Уилям Рико е фалшиво и евентуалният помагач се е подвизавал в страната ни с фалшиви документи за самоличност. "Твърденията на следователката не са верни", заяви за "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов. "Няма да коментирам нищо по темата, това е въпрос на национална сигурност. Възмутен съм, че човек от системата може да прави подобни изказвания", каза още той. Самата Караджова се отметна от твърденията си в интервю за "Стандарт". Срещу нея е започнало вътрешно разследване, разпоредено от Върховната прокуратура. Самият и.д. главен прокурор Бойко Найденов отказа пред "Стандарт" да коментира случая.

Още в четвъртък сутринта Караджова е била привикана да дава обяснения в кабинета на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. "Не знам защо е говорила тези неща. Вече я извиках да даде обяснения за интервюто и за фактите, изложени в него", каза той. Но не каза дали ще бъде уволнена. Според запознати обаче Караджова няма как да е решила да говори пред медиите без зелена светлина от висшестоящ.
 
Срещу завеждащия Окръжен следствен отдел в Бургас Станелия Караджова е започнала проверка, разпоредена от Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Тя е свързана с изнесените данни от разследването на атентата в Бургас. Преди ден тя обяви, че вече е ясно кой е един от предполагаемите двама съучастници на терориста, взривил бомбата. По думите на Караджова единият от помагачите се е подвизавал с името Ралх Улиям Рико. Коментарът по темата, свързан с терористичния акт на Бургаското летище, е опасен за разследването, коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той и двама директори на спецслужби заминават на 7 януари за Израел. По всяка вероятност след завръщането на Георгиев ще е ясна и развръзката на разследването за атентата в Сарафово, което се води от българските служби. Основната задача на полицай номер 1 ще е да докладва лично на колегите си събраната от България информация за атентата в Сарафово, както и да стикова събраните данни и доказателства дотук в разследването от двете страни.  

Георгиев ще се върне с цялата информация, която да докладва на премиера седмица преди насроченото за 17 януари заседание на КСНС. Основна тема в дневния ред на заседанието ще е кризата в Близкия изток. Сред обсъжданите точки ще са ситуацията в Сирия, атентатът в Сарафово, за който Плевнелиев вече обяви, че чака подробности. Официалната тема на заседанието е: "Рискове и заплахи за националната сигурност, произтичащи от военнополитическата обстановка в Близкия изток." Докладчици ще са МВР шефът Цветан Цветанов и външният министър Николай Младенов.

В Израел предстоят предсрочни парламентарни избори на 22 януари. Дотогава правителството на Бенямин Нетаняху е в оставка. Полицай номер 1 ще се срещне с шефовете на спецслужби, както и с директор от израелските тайни служби МОСАД. Не е ясно дали Георгиев ще разговаря с министъра на обществената сигурност Ицхак Аронович. Среща на четири очи с него имаше вътрешният министър Цветан Цветанов при изнесеното заседание на правителството на 11 септември м.г. Атентатът в Сарафово обсъдиха и американския президент Барак Обама и премиера Бойко Борисов в Белия дом преди месец. Според Израел атентатът е извършен от "Хизбулла". България още официално не е обявила виновника. Америка, за разлика от Европа, отдавна смята "Хизбулла" за терористична организация. Ако бъде признато, че групировката е извършила атентат в страна от ЕС, е много вероятно съюзът също да я включи в черния списък.

Преди седмици и.д. главният прокурор Бойко Найденов обяви, че ще се проведе и възстановка на атентата, за да се хвърли повече светлина около случилото се на 18 юли 2012 г. Вчера обаче той отказа коментар по случая. Не се потвърдиха слуховете, че възстановката вече тайно се е състояла.

http://www.burgasnews.com



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10051506
Постинги: 7921
Коментари: 3556
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци