Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991595
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
30.12.2012 08:55 - Годината, в която цъфнаха шишарките - обзор на 2012-а
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: legna

Годината, в която цъфнаха шишарките - обзор на 2012-а автор(и): Труд, image

ТОНИ ФИЛИПОВ, д-р

 

Мислех да кажа налъмите, но си дадох сметка, че в живота навлязоха десетина поколения, които не са виждали налъми и няма да разберат метафората. В смисъл, че в момента няма да я разберат, за след втория мандат не съм единодушен. Както и да е, искам да кажа, че това е една загубена година, спокойно можеше да минем и без нея. Например напиваш се на 31 декември 2011 г. и като изтрезнееш, булката ти разказва какво е станало през 2012 г. Което няма да отнеме много време... Те 2010, 2011, 2012 бяха гаче под индиго пуснати... За съжаление обаче рекламации не се приемат. Времето каквото отнесе, назад не го връща...

 

Иначе това беше една от най-добре обговорените години. Някои го наричат окрякване, но е малко грубо и повседневно... Основният рефрен на премиера, неговото рондо, така да се каже, беше, че България е за пример в ЕС. Да, за пример, един много добър лош пример... И тия работи ги дрънкаше и из Европа. Хубаво, че не знае езици и при един опитен преводач...

 

В обговарянето взе активно участие и Цецерон. Цецерон имаше силна година. Израсна като оратор, започна да усеща насладата на говоренето, да се опиянява, даже на моменти да изпуска фразата из контрол: "По повод всичко това, което чувам като политическо говорене, и за входирането на бъдещ проектозакон за възстановяване на щетите при извънредните ситуации - към настоящия момент това интегриране и реакцията на МВР е много по-адекватна. Всяко едно действие е свързано и с взаимодействие на компетентните органи."

 

Повтарям: "Всяко едно действие е свързано и с взаимодействие на компетентните органи."
И президентът даде своя дан в

 

лексикона
на глупостта

 

"Добре дошли, другарки и другари от Полша... Извинете, от Чехословакия... Извинете, от Чехия..."

 

Даже имаше един случай, когато на Роската чак в Украйна му се смееха. Когато каза, че "Господ е българин" и ни обича, и ще ни помогне. Което беше едно нелогично твърдение, щото рядко някой българин, особено пък такъв, дето се е издигнал, обича другите българи, камо ли пък да им помага... Та тогава един хохол в украинската рада иронизира Росен: "Съжалявам, че нашият президент Янукович не сътвори подобен шедьовър. Не бихме се удивили, ако той беше казал, че Бог е от Донецка област. Но и президентът на България се справи! Може само да се завижда на българите."

 

Пък яйцето, дето го занесе на папата... Кич та дрънка... Но най-неприятното от всичко е, че президентът, колкото и да се пъчи, беше и си остана екстензия на личността и волята на премиера. Колчем стане дума за него и пред очите ми са онези неповторими кадри как Борисов му дърпа ухото в ефир...

 

По отношение на обговарянето на успехите на правителството най-интересен и нестандартен беше като че ли Вежди. Но на него ще се спрем малко по-късно във връзка с културните успехи на кабинета.

 

И депутатското войнство участваше в обговарянето на годината. Но за това ми е каф да говоря. Някой казваше какво би станало, ако глупостта и простотията напуснат парламента и отидат на друго място. На това друго място ще е парламентът. (Може и аз да съм го казал и да съм забравил...) По-мизерно представителство не сме имали. "България се е освободила от турско робство преди 500 години..." Слава Богу, че Коцев, единият от двамата титани, които споделиха това историческо откритие, напусна парламента. Ама другият, Николай Рашев, остана... Сигурно ще си кажете, че преувеличаваме, но и на Четвърти километър няма събрани накуп толкова хора с ментална ретардация...

 

Социално-демографски измерения на 2012.

Учени от Центъра за демографска политика (ЦДП) твърдят, че вече сме под 7 млн. и намаляваме с по 80 хил. годишно. И не е нужно да си Иван Костов, в смисъл да си завършил висша математика, за да сметнеш, че след 87.5 години последният българин или ще умре, или ще напусне страната. Щото това са двете направления, в които пътуваме - навън и надолу.

От ЦДП очаквали в най-скоро време по първо направление да се изходира завинаги 2-милионният емигрант. По второ направление е даже още по-оживено - 110 - 115 хил. годишно. И вероятно ще става още п. Учените от ЦДП твърдят, че сме минали пет места напред в класацията по смъртност. Проф. Алтънков, преподавател в UCLA, вика: "Тези, които остават, обикновено са втора класа. Предприемчивото излиза - това, което ни е необходимо, за да може да се развива обществото ни..."

 

И по-добре. Поне според някои. Журналистката Катя Лещанска сподели, че висш функционер от ГЕРБ разказал, как пиарите обяснявали на Бойко, че не трябва да казва "нам си к"во, защото нямало да се хареса на умните хора у нас. Пък той отговорил: "Е, какво ме интересуват умните, те са толкова малко, на мен другите са ми важни"...
Та според ЦДП тия с гънките се изнасят. И тук остават тия с бръчките. Да ме прощават моите приятели пенсиите.

Всъщност изтичането на мозъци не е нещо ново. През септември излезе една статистика, че сме на 127-о място в тази дисциплина сред 142 държави. Класацията е наобратно, в смисъл, че колкото по-назад си, толкова повече мозък ти е изтекъл. От Албания и от Босна и Херцеговина изтичал по-малко. Може би поначало да имат по-малко, знам ли... Но е факт, 15 места ни делят от едно трагично лидерство.

 

Та ако се запазят демографските тенденции, ще сме изчезнали като народ до края на века. Което не знам дали ще бъде голяма загуба за човешкия генофонд. Разбира се, отделни фрагменти на българската популация имат своята генетична стойност. Например пенсиите. Няма друга ПОРОДА, която да даяни като тях на глад, на студ, на суша и киша, да кара по десет сезона с един балтон... Глупости говоря, десет друг път. Имаше един такъв действителен случай. Ученик среща учителката си по литература: Здравейте, г-жо Петрова! Ама как ме позна след 20 години?! По палтото, г-жа Петрова...

 

Политически аспекти на демографското състояние.
В началото на годината изчислихме, че за периода 2000-2011 г. по второ направление са отпътували 1 338 938 души. Това в огромната си част са активни избиратели, които са отнесли със себе си електоралния си опит. И на тяхно място в избирателния корпус са влезли нови, необременени от обещания хора.

 

От 2009 до 2013 г. електоралният корпус ще бъде подменен с около 450 хил., което създава възможност БСП да се върне на власт, но не веднага, както си въобразяват. Смятам, че имат шанс пак да ни излъжат някъде към 2017 г. През 2013 г. друг ще ни излъже... Не знам кой, но все ще се намери. Райчев вика, че Борисов може и да си мисли да ни повтаря, но това са илюзии. В момента, вика, всеки трети харесва Борисов все още, понася го, но не значи, че ще гласува за него.

 

Всеки втори не го понася

 

Как мразя да съм втори... Едно време, през втората половина на миналия век, жените все така казваха: "Скъпи, ти си ми вторият..." Сегашните даже не си правят и труда да излъжат... Извинете, отплеснах се. Исках да кажа, че Райчев не е прав. Прогнозите му са малко като прогнозите на Баба Меца за дренките. Забелязахте ли, че говори без цифри. Щото няма. Нещо не му се възлагат изследвания напоследък. И той се е размечтал за времето, когато от ФНИ му дадоха 1 млн. уж да направи електронна база от резултатите от изследванията си. Каквато той несъмнено имаше.

 

Ленторязането като индикатор за успехите.

Правителството имаше своите успехи през изминалата година, поне ако се съди по отрязаните ленти. Метражът е внушителен. Ние водим точна сметка. Например до 1 февруари 2011 г., когато ряза лентата в един реновиран старчески дом, премиерът беше отрязал 621 м. лента. На 16 май, когато сряза лентата на нов частен голф клуб в Правец, метражът беше 671 м. През януари 2012 г. мина километъра. Към момента вече сме на миля - 1609 метра. Между нас казано обаче, лентоманията на премиера започна да става обезпокоителна. По едно време се чу даже, че възнамерявал да реже лентата надълго, щото напреки бързо свършвало. Но, слава Богу, слухове са били.

 

Но иначе пада яко рязане. За рождения ден на премиера Краси Велчев му подари нови ножици, щото старите се захабили...
В някои области правителството не постигна успехи, но затова си имаше обективни причини. Неуспехите се дължаха основно на личността и правителството на др. Станишев. Затова ние сме казали, че правителството на Борисов ще остане в историята със Станишев. Някои наблюдатели остават с впечатление, че премиерът очаква опозицията да му помага. Което е неразумно, щото опозицията по определение е политическа партия, която следи правителството да не сбърка нещо, докато спъва действията му.

 

Икономически успехи.
Оказа се, че коланът няма последна дупка. Всяка е предпоследна и може още да се стяга. Правителството се оказа много силно в поддържането на макрорамката, но некрорамката... Пардон, обърках се, щото един читател така нарече микрорамката... Голям парадокс: колкото по-добре сме горе, толкова по-зле е долу. Друг парадокс: контрабандата расте, но и приходите в хазната растат. А де?!

А иначе годината, както напомнихме наскоро на премиера, беше определена за ликвидиране на контрабандата. Цигарената специално трябваше да бъде ликвидирана още напролет.
На 14 май министър Добрев каза: "Има икономически ръст, но не може да се усет." Но като станел 3%, щял да се усети. Което не знам защо ни напомни за милорд и милейди в спалнята:
-Милорд, вътре ли сте?
-Да, милейди.
-Тогава: Ох!
Обаче май и догодина

 

ще викаме "Ох" безпричинно...

 

От МВФ рекоха, че ръстът ще е къде 0.8%, а от БНБ бяха даже и по-скромни - 0.7%. Самият Дянков редуцира тритях процента до 1.4.
Като го споменахме. Оня ден рече за забраната за тютюнопушенето: "Аз бих определил забраната за тютюнопушене като една от най-големите реформи в целия мандат и за всички сфери."
Знаете ли какво ми казаха? Цецо карал Бойко да забранят пушенето и във фейсбук. Обаче Бойко не се съгласил. "Да не прекаляваме!", рекъл му. Не знам дали е верно. Нищо чудно, като имаме предвид как Танов си звъня на ЕГН-то...

 

Образование и наука.
Мисля, че за дереджето на тия дейности няма какво да се убеждаваме. Дето викаше Апостола Левски, "лайна с говна". Само един пример от научната сфера. През август президентът беше планирал да посети Института по органична химия, но визитата се провали, защото учените точно тогава икономисваха ток. "Труд": "В БАН откриха безплатен ток."

За разлика от индобългарите, които ползват и не плащат, учените открили друга възможност: не ползват и не плащат. Като им свършат парите, излизат масово в неплатен отпуск. По тази причина станал и конфузът с президента. Пък в Института по математика и информатика за икономия спрели топлата вода. Ами да, що им е топла вода?! Няма да се подмиват на работното място, я!

 

Пък през юни шефът на комисията по образование в НС Огнян Стоичков съобщи какви бисери имало в проекта за Закон за предучилищното и училищното образование.
"Оценяването е процес на поставяне на оценки."
"Профилираните гимназии осъществяват и профилирана подготовка."

"С изключение на вечерните училища всички останали училища са дневни... Вечерни училища са тези, в които се организира обучение във вечерна форма..."
Като се запознахме лично с проекта, установихме и други интересни работи:
"Ученик е физическо лице, което е записано за обучение в училище за завършване на клас."
Физическо! Вероятно, за да се различава от юридическото! И другите видове лица.
Утеха: Както са казали още древните, учим за живота, не за училището. А животът у нас, ако и да е един от най-сложните, иначе е един от най-простите.

 

Ред слама, ред култура.
Изключителна година за културата. Само дето стана малко по радойралински. Всеки разговор за културата неусетно преминава в разговор за културата на министъра. Примерите не са един и два. През март Веждито каза: "Искам да направя чудовищен концерт в Болшой театър с най-големите ни гласове - от Пендачанска до Гена Димитрова..."

 

И верно го направи през дните на България в Москва. Ние обаче не успяхме да проследим дали отиде Гена Димитрова. Но разбрахме, че Пендачанска била много притеснена от перспективата да пее с Гена, Бог да прости, че я споменаваме... На 11 юни се навършиха 7 г., откак ни напусна.

Някои от крилатите фрази на министъра:
"Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенс е създал човека..."
Това твърдение, ако е вярно, обръща историята с хастара навън. Щото излиза, че човекът не е резултат нито на "интелигентния дизайн", нито е произлязъл от маймуната. Човекът е самопроизлязъл. (Макар че в конкретния случай подозираме, че имаме работа с екземпляр, който не е напълно произлязъл...)

 

"Ние, основното само, да, много е важно - трябва да ядем три пъти на ден. Но ние ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме. Така че вижте, и Библията почва по един странен начин. Той почва с дух и материя. На едно тяло двете ръце - духът е неговата идентичност, неговата култура, материята е неговата икономика и те вървят паралелно. Ние какво правим сега? Да лекуваме едната ръка, че държи лъжицата да лапаме с нея, другата по-нататък при по-добри времена?"

 

И изобщо, дет" викат в крайните квартали , "Култура, бе, да му е.. майката!".
После на някакво събитие с чужди гости, забравих вече какво, Веждито, застанал сред официални лица под герба, се изцепи: "Мите, Митовски, къде си, бе? Ела бе, д....ба."

При това положение съвсем като действителен случай звучи вицът за един, дето се обадил по телефона:

-Ало, ВиК ли е?
-Какво ВиК бе, да ти е.. п...... м...... недокла.... да ти е..! Тук е министерството на културата бе, да та е.. в простака!
Най-точно определение на изказа на Вежди даде видният журналист Бареков: "Вие, рече на Веждито, като че ли сте създаден да раждате образни словесни парадигми в българската политика." Ле-ле-й...

 

Пък на церемонията по откриване на обновената сграда на Сатиричния театър Вежди сподели, че Калин Сърменов го нарекъл смешник преди време. Пък той му рекъл: "Не, аз не съм смешник! Аз съм голям смешник!" И това пред стотици гости. Но нито един не опровергал. Излязло така, сякаш всички са съгласни с него.

Забелязали ли сте, че когато един човек върши една работа с майсторлък, отстрани изглежда много лесно. Точно така, наблюдавайки Вежди, земеделецът Найденов рече: "Понякога ми се иска да съм министър на културата и да си говорим за духовни неща..." А когато земеделският и културният министър са взаимозаменяеми, единият от тях е смешник. В същност може и двамата...

 

Разбира се, културата пожъна и някои успехи. Ако не се лъжа, тази година Вежди успя да заведе премиера за втори път на театър. Не се учудвайте, че знаем точно. Ние следим културния живот на премиера, което, предвид интензивността му, не ни затруднява особено. И след театъра Вежди се похвали: "Явно на премиера театърът все повече започва да му харесва... Забелязвам у него една приятна възбуда към театъра. След спектакъла си казахме, че скоро ще идем и на опера."

 

От всяка дума на Вежди лъха самородна простоватост! И непосредственост. Хич не се усеща, че направи премиера за смях. "Започва да му харесва"... Сякаш говори за пъпчив тийнейджър, а не за човек, чиято социализация би трябвало отдавна вече да е приключила.
"Ще идем и на опера..."

 

Хитър е като листна въшка

 

Вежди и верно успя да го заведе... Е, не точно... Като начало само до пред операта... Рекъл му: "Шефе, има лента за рязане в Русе..." И нашият, като чуе лента, хич и не пита повече...

 

Опозицията за премиера и кабинета:
Иван Костов: "Той е чудовищно неграмотен."
Георги Първанов: "Бойко Борисов не показа данни на силен управленец. Самото управление е слабо, неефективно и обяснението не е само в лошия кадрови подбор. Няма идеи. Не повече от 5% от антикризисните мерки на кабинета са изпълнени. По-нечувствително социално правителство не сме имали."
Не съм съгласен само за връзката идеи-кадри. Идеите ги раждат хората, кадрите, не се секат из каваците. Но иначе Гоце е прав. (Дано не ни изсъхне ръката, с която го написахме...)
Д-р Филипов: "По-просто нещо на по-високо място никога не сме имали."
 

 

Заключение:
Всяко време, пишеше незабравимият Фридрих Енгелс, си ражда героите. И те са такива, каквито са му нужни, а не такива, каквито на нас би ни се искало да са. (Цитирам по памет.) Може би задачата на нашето време е да научи байчо, че не трябва да избира управниците си по свой образ и подобие. И затова ни е пратило точно тези герои. Може би...





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене