Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9991235
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
22.12.2012 04:02 - Египет,пелазги и малко лезги лингвистика
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1220 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: syrmaepon

- това може да е интересно за d3bep

 

 

И тъй както стана вече ясно,болестта ми се засилва :) и ровенето из кавказките дебри продължава,реших тук да напиша няколко реда за лезги лингвистиката.За сведение на българските търсачи на пелазго-египетските връзки / и има ли тя общо със нас / търсенето приключи.Със сигурност мога да обявя – всички мисловни пътешествия минават през Кавказ или по-точно през нахо-дагестанските езици.За потвърждение ще приведа тук само малка част от прочетеното в Древние лезгины. История. Топонимия. Племена. География расселения (Р.Р. Бабаев)

Ето някои предполагаеми паралели между лезгинския език и египетски топоними.Първото предложение е за самото име Египет,близко до лезгинското Егъипад – неизвестна страна.Арменския учен Капанянц съобщава за село Египатруш,където руш на лезгински означава дъщеря,девойка. Град Аварис, (съвр. арабско име Тел ед-Даб`а) е древна столица на династията на хиксосите в историята на Египет.На лезгински думата авари означава биволче,което може би в бъдеще ,ще се превърне в келгамиш – бивол – символ на необузданата сила.Още съществува лезгинска дума аваран,означаваща – добър,качествен,издръжлив,благоустроен.

Пелусий. е крепостен град с живописна история, който в миналото е играел ролята на пазител на египетската източна граница. Названието Пелусий може би е имало първоначална форма Пеласар,Беласар.Тук пел означава хълм,ас – може би име на племе,ар окончание за множествено число в лезгинския език.Също Бел е име на почитано божество от народите на Предна и Мала Азия и на пеласгите


Езерото Тана се намира в Етиопия и от него започва да тече река Сини Нил,а също има и река в Кения със същото название.В лезгинската митология съществува бог Тан – бог на езерата и реките.Топоними с подобно име съществуват много,достатъчно е да споменем Дон,град Тан във Франция на река Ил,град Тано,
река Тана в Норвегия



езеро Тана
image

 

Куш е название на част от долината на р.Нил,където се намира град Асуан,от първия праг на реката до сливането със Сини Нил.Древните египтяни наричали тази област Етиопия.На лезгински куш означава пресечена,скалиста  местност,територия с много хълмове,хребет.В Лезгистан и досега има места ,чието име съдържа думата куш,например Кушун пел – връх на хълма.Също куш се съдържа и в името Хиндокуш

 

 р.Сини Нил

image

 

Античните и средновековните историци утвърждават,че на територията на Кавказка Албания живеят 28 племена близки по език и култура - кахи, нахи, ахцахи, мики, фили, кури, леги, гели, лакци, маскути, каси,гаргари,ери,цахи,ути и др.

В някои древноегипетски надписи,публикувани в Христоматия по история на Древния изток 1963г под редакцията на Струве и Редер, се споменава имена на лезгински племена,като например лакци и страната Лак.

"Описание на победите на царя на Горния и Долния Египет ,син на Ра,Рамсес – Мериамон,одарен с живот и вечност,които той удържа в страната на хетите,Нахарин,страната Ирчу,....в страната Мес,Керкеш и в страните Лек,Керкемиш,Кеди,..... "

"Погледнал негово величество край себе си и забелязал,че го обкръжили 2500 колесници на неговия път,заедно с бойците на хетския враг и много чуждоземни страни,които били заедно с тях от Ирчу,Мес,Керкеш,Ирун,Кеджуден,Хереб,Икреч,Кадеш и Лек"


И накрая Кайро.

 

Кайро по арабски звучи като ал –Кахира.От  лезгински Гаhир (или Гаhур) (Гаh+ир) би могло да се преведе като река на скръбта или тъгата.Известно е,че египтяните за да омилостивят бог Нил ежегодно му принасяли жертва – хвърляли най-красивата девойка в реката

image

 

Но дали е така ? Кайро мълчи...

 (Поне в следствие на неговото "мълчание" или "крясъци", не убиват днес и не асимилират българи и не са били убивани българи, в "обозримото" за нас минало...)






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене