Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9990597
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
14.12.2012 04:23 - Предание за Рельо юнак и неговите три внука - Руен, Хорватин и Българин - "Веда Словена"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.12.2012 04:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: grigorsimov

Едно време имало един Крал много прочут по земята, казвал се е Рельо, което ще рече - бележит, знаменит. Той бил внук на слънцето и затова все на небето е живял, докато не му омръзнало. И един ден, размисляйки, къде да отиде на земята, намислил да слезе доле, да види, какво има по Земята. Но понеже без разрешение на Слънцето, не е можело да го направи, затова молил Слънцето и искал да го изпрати да се разшета по Земята. Слънцето чуло молбата му и му разрешило да се шета по Земята, и ако ще цялата да я обиколи, само да не иде при Скрития Крал. Рельо обещал, че няма да иде. Слънцето, зарадвано, че няма да иде при Скрития Крал, му дало крила та да лети по облаците. Рельо си сложил крилата, полетял, стигнал на Земятаи за един час и за един месец я обходил цялата, но никъде нищо не му харесало, защото на Слънцето му било по-добре. Та се върнал Рельо пак на небето, и точко когато искал да влезе в слъчевите сараи, при него дошла Утринната Звезда и му казала - е, Рельо, изходи цялата Земя, но нищо не видя. Ако беше отишъл при Скрития Крал, тогава щеше да видиш какво има по земята, и вече нямаше да се върнеш на небето, а щеше да залюбиш моята внучка Юдинка девойка, и щеше да си Първ Крал на земята, и като тебе друг нямаше да има.

– Но как да ида Звездо, когато Слънцето ми заръча да не ида при Скрития Крал.

– Какво ще ти направи Слънцето, когато, ако отидеш на Земята, ти няма повече да се върнеш н Слънцето.

И отиде Рельо пак на Земята, но докато отиде при Скрития Крал, Слънцето разбрало, че Звездата му е казала за Юдинка девойка, и че е отишъл да я залюби; та изпратил слугата си да каже на Скрития Крал, да затвори Юдинка девойка в Зандана, та да не я намери Рельо и да я залюби. Слугата отишъл при Скрития Клал и всичко му казал. И Кралят, още веднага, преди да дойде Рельо, затворил Юдинка девойка в Зандана и я заключил с хиляда ключа. Девойката плакала и викала в Зандана, но нито баща и я съжалил, нито майка и. Когато дошел Рельо, обиколил всичките кралски сараи, търсил Юдинка девойка, но не можал да я намери. Тогава отишъл при Скрития Крал и го питал:

– Кажи ми Кралю, къде затвори дъщеря си, да я видя само и нищо няма да и направя, защото и звездите на небето я хвалят, че била много гиздава.

Скрития Крал се разсърдил и му казал:

– Отивай си от тука! Ти ли си дошъл да залюбиш дъщеря ми!

– Докато не я залюбя, не си отивам, отговорил Рельо. Тогава скочил Краля на крака и грабна боздугана да го убие. Уплашил се Рельо и литнал да иде на небето, но още преди да прелети над железната врата, чул къде плаче Юдинка девойка. И като погледнал през една дупка, какво да види: Девойката седяла в Зандана и си скубела косите, а от нея слънце греело и осветявало Зандана, както грее месечината на Земята. Щом я видял Рельо, харесала му, но не можел да я залюби, защото Занданът бил заключен с хиляда ключа. И той се харесал на девойката, и тя му се молила, да намери начин, да отключи Зандана и да я залюби. Той се помъчил, но не можал и литнал та отишъл на небето при слънцето. Слънцето го питало и укорявало, защо се е забавил толкова, и защо е ходил при Скрития Крал. И накрая, като се разсърдило Слънцето, изгонило го от сарая си и искало да си земе и крилете, които му бе дало, но майка му се примолила и му ги оставил.

След като бил изгонен от Слънцето, Рельо се спрял на едно място на небето и започнал да плаче. Както плакал, дочула го Звезда Зорница, отишла при него, да види защо плаче, и го питала:

– Кажи ми Рельо защо плачеш? Не намери ли Юдинка девойка?

– Защо ме Звездо питаш. От Бога да си го намериш, защо ме изпрати при Скрития Крал да ида, та сега не само не можах да залюбя Юдинка девойка, но и Слънцето ми се ядоса, защо съм отишъл в онази земя, и ме изгони от сарая си. И сега какво да правя?

И пак го пита Звездата:

– Но като отиде при Скрития Крал, защо не залюби Юдинка девойка? Нима не ти хареса?

– Ех, Звездо, хареса ми, но как да я залюбя, като баща и я затворил в Зандана с хиляда ключа?

– Ако ти е харесала, не се безпокой, аз ще ти кажа, как да отключиш Зандана, само поседи малко тука. Това казала звездата и отишла в сарая та изпратила слугинята си, на Звездното езеро (тогава на небето имало едно езеро, и понеже в онова време хората имали обичай, които имали 4 - 5 дъщери, едната подарявали (посвещавали) на Бога да му прислужва три години, и пак се връщала на земята, а едни от тях не искали да се женят, и не се връщали на Земята). Та да отиде на това езеро и като се окъпе, когато излиза от езерото, да набее една билка, която отключва ключалки. Слугинята отишла на езерото, но пак слънцето се досетило и за да не се намери тази билка, игреяло много налютено, та за един час езерото пресъхнало и нито една тревичка не останала, та слугинката пак се върнала при звездата и й казала, какво е направило слънцето, и как пресушило езерото. Звездата веднага отишла да се жали на Бога и още от далече започнала да вика:

– Защо Боже си заповядал на слънцето толкова да се ядоса, та изгряло на небето, като люта змия, та за един час пресушило нашето езеро? Сега къде да се къпя? Ако не се окъпя, как ще изгрея на небето, да светя. Бог, като чул, се зачудил, защо слънцето толкова да се е налютило, без да вземе разрешение от него, и изпратило неговия Дефа (ангел) да извика слънцето, да дойде при него, та да го пита, защо така е постъпило. Но слънцето не искало да отиде и още по-люто греело. Тогава Бог се ядосал и заповядал на Облачния Бог да пусне облаците да покрият небето, да засенчат и Слънцето, та росата да го напълни, и Звездата да може да се окъпе. Облачният Бог веднага отключил Зандана и пуснал облаците та покрили небето, засенили и Слънцето, и тогава заросили роса та напълнили езерото с вода. Тогава Звездата отишла, окъпала се и набрала билка, която отключва заключалки, и веднага се върнала тамо, където бил Рельо, дала ми билата и му казала:
– Вземи тали билка и иди пак при Скрития Крал, но недей пред него да излизаш, но право да идеш при Юдинка девойка в Зандана, и допри тази билка до хилядата ключалки, те веднага ще се отключат, и ти изведи Юдинка девойка та я води където щеш, да я любиш. Рельо пак питал звездата:

– Но като я изведа от Зандана, къде да ида, защото, както знаеш, Слънцето вече ме изгони от двореца си, та и да отида, пак ще ме изгони, а ако остана при Скрития Крал, така или иначе, няма да се съгласи, защото, нали съм юнак, ще се мъчи да ме погуби, и мене и щерка си.

– Не иди нито при слънцето, нито при Скрития Крал да седиш, казала му Звездата, защото и двамата ще ви погуби. Но знаеш ли какво да правиш: Една сутрин много рано да излезеш от Зандана с Юдинка девойка, когато аз изгрявам на небето, та където ида аз, и ти след мене да вървиш, и където се спра, тамо и ти да спреш и ще видиш какво ще стане. Ще излезе на край морето един старец с бела брада, който ще държи в ръцете си златен кавал. Той като те види ще те пита, какво искаш: кавала ли или да ти построи дворец да живееш с жена си, но ти му поискай кавала и той ще ти го даде. Та засвири с кавала, а този кавал много гласовито свири и ще се чува по цялата земя, и всички юнаци, които са по земята, момци и девойки, ще дойдат на тази земя и ще я заселят, та ще направят и градове и села и ти ще бъдеш Първи Крал на тази земя. Ще завладееш и друга земя, и ще погубиш всички Крале.

Това му казала Звездата и си отишла в сарая.

Рельо, като взел билките, слязъл доле на Земята и отишъл право в сарая на Скрития Крал, и щом допрял билките до хилядата ключалки на зандана, те се отключили и се раздробили, като да са със секира насечени, та влязъл вътре и залюбил Юдинка девойка, и чакали, кога ще се зазори и ще изгрее звездата, та да тръгнат след нея и на което место тя ги отведе, там да застанат. Звездата изгряла рано, рано и те тръгнали все след нея да вървят, та изминали три недели място. Тогава звездата се спряла, та и тях оставила на едно поле, което било много плодовито, но било пусто, защото още не било заселена от хора. Три дена седели на полето и нищо не видели, нито човек, нито пиле. Чак на четвъртия ден видели един дедо с бела брада, че излиза от морето и държи в ръцете си златен кавал. Като видял Рельо юнак, той го попитал, какво иска: кавала ли, или да му изгради дворец на полето, да живее в него с жена си? Рельо му поискал кавала, и дедото му го дал, но му заповядал, жена му да седи на друго място, а той на друго, и само три пъти в годината да иде при жена си, да се любат. Така да правят и всички, кито те щели да родят. Рельо обещал че щя направи, каквото му е заповядал, но дедото не му повярвал, а повел Юдинка девойка и я отвел на друго место, после взел от морето с шепа малко вода и я изсипал на сред полето и духнал три пъти в тази вода, и потекла голяма река, която река започнали да наричат Дунав, защото само от духането произлязла. И така Рельо останал от едната страна на реката, а Юдинка невеста, от другата страна, след което старецът изчезнал.

Тогава Рельо засвирил с кавала, и понеже кавала много силно свирел, чувал се по цялата земя, и всички юнаци, които били по земята, момци и девойки, дошли на онази земя и я заселили, направили градове и села, – с този обичай, жените да са отделно, на друго място, а мъжете на друго, и само три пъти в годината се събирали. Затова и станали две Кралства, едното се наричало Реленита Земя, а другото Юдинска Земя, по името на Юдинка, което значи - гиздава. Рельо, завладял и много други кралства и станал Първи (главен) Крал на Земята. мъжете се занимавали само с войни, а жените съз занаятите, защото Юдинка ги научила на всички занаяти, а тя ги знаела от своята майка. Жените орели и полето. И тази земя се препълнила толкова, че нямало вече място къде да живеят хората. Много пъти, много юнаци излизали от там и се заселвали на друга земя. От там са излезли и нашите деди, и дошли на тая земя. Реля имал три внука Бележити, единият се казвал Руен юнак, другия Хорватин, третия Блъгарин. Тези трима повели по една ордия момци и девойки, излезли от Юдината земя и се заселили край Черно море, заробили всички Крале, които били тамо и завзели земята, та я разделили на три кралства. Така се заселила тази земя.... – Повече не знам, защото само това ми е казвал дедо ми, когато го питах, как се е създала тази земя и кой ни е довел нас тука.

 

Източник: Научният Архив на БАН

- архив на Стефан Веркович

.......................................................................

 

Григор Симов:

Това предание преведох от хърватски (Веркович е хърватин!), защото за сега това ми попадна. А ако открия оригиналния текст, ще го препиша и публикувам отново, понеже при преводите, от български диалект, на хърватски и от хърватски на български, неизбежно се променят много оригинални диалектни и древни думи.

Съжалявам, че за сега не мога, заедно с моите преписи, да публикувам и сканираните оригинални документи, поради големия им обем, в мегабайти. Но се надявам този проблем да се разреши по някакъв начин, та всеки заинтересован да може да ползва оригиналните ръкописни документи.






Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене