Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988905
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
11.12.2012 15:53 - Думи без смисъл
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
0



Превърна ли се политиката в празнословие? (Парламентаризма е бил винаги такова + паразитизъм!) Мария Папазова, 8 дек 2012 21:09 378
image Снимки: БТА

Ако следите новините, то несъмнено оставате с впечатлението, че любимото занимание на премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Сергей Станишев е да си говорят през медиите.

Единият е на единия край на България, другият – на другия, но това изобщо не им пречи да си водят постоянен спор, без дори да им се налага да вдигат телефона. Те успяват да си разменят доста успешно реплики дори докато се намират в различни държави. Имат идеално комуникационно средство – медиите.

"Най-бедни сме в ЕС заради 100 г. управление на БКП", заяви след срещата на върха в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„100 години управлявала БСП – според него това е причината да не може да договори повече пари от Европейския съюз. Да му направим кратък курс по модерна българска история”, предложи Станишев от София. Макар и от хиляди километри политически опоненти успяват да си кажат, каквото имат.

Двамата обаче са се превърнали в такива майстори на дебатите от различни точки на света, че дори могат да си водят спор пред цяла България, докато и двамата се намират в... Букурещ. Не на едно и също място в града, разбира се.

През октомври и Станишев, и Борисов бяха в румънската столица за среща с европейските си партньори – ЕНП и ПЕС. Дори и тогава двамата не успяха да избягат от личните си нападки.

Тази седмица в диалога през медиите между ГЕРБ и БСП се намесиха и представители на ЕНП от Брюксел и зам.-председателят на ПГ на управляващите Димитър Главчев. Те най-вероятно трябваше да заместят Борисов, който беше в Щатите.

Явно само океанът е способен да спре задочния спор на двамата политически лидери. Дори тогава обаче приказките не спират, защото винаги се намира някой секундант, който да защити честта на любимата партия в словесния дуел.

В споровете между опозиция и управляващи принципно няма нищо лошо. При една нормална политическа система в дебатите би трябвало да се ражда истината.

В нашия случай обаче две основни политически фигури и най-вероятни претенденти за спечелването на изборите през 2013 година водят разговор, подходящ по-скоро за кварталното кафене, а на моменти дори за Женския пазар. Вече не чуваме аргументи, не обсъждаме проблеми, а натрапваме грешки на предишно и настоящо управление, без обаче да се предложи конструктивно решение на проблема.

Ако празното словоблудство обаче беше прихванало само Борисов и Станишев, политическата ситуация нямаше толкова да прилича на все по-шумното и фалшиво надпяване на два хора – БСП и ГЕРБ. Двете партии обаче така са надигнали глас, че никой не чува нищо за реалните проблеми.

Дебатите за бюджета се превърнаха в спор “пияна ли е опозицията или не“, а заседанието беше прекратено за 15-тина минути заради безредици в залата.

Подобен цирк се разигра на дебатите около реферндума за ядрената енергетика, където се размениха обиди на ниво “вие, от Монтана“.

Както гласи онзи стар виц: "Нивото е толкова ниско, че можеш само да се спънеш в него".

До изборите остава малко повече от половин година. Дотогава тонът ще се изостри. Квалификациите ще станат по-тежки, ваденето на кирливи ризи – ежедневно. А някъде в целия този популизъм никой няма да чуе нищо за политическите програми, за приоритети.

Защото и БСП, и ГЕРБ вече години декларират единствената си цел – да не оставят опонента си да победи, основно заради егото на председателите си.

http://www.dnes.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене