Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.11.2012 04:48 - Православните агенти на Държавна сигурност
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 870 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.11.2012 04:48


Повечето от живите днес митрополити не са били принуждавани да бъдат агенти на Държавна сигурност, се разбира от досиетата на кандидатите за патриарх. И Дометиан и Симеон казвали, че са разочаровани от вярата и духовността и благодарят на службите, че са им върнали смисъла.

От 14 живи днес митрополити 11 са били агенти на Държавна сигурност. Досиетата им бяха обект на дискусия между репортерките на bTV Рада Домусчиева, Миролюба Бенатова и Генка Шикерова в сутрешния блок „Тази сутрин”.

„Принуда да ме правят агент не е имало, аз съм имал свои разбирания, виждания, така както пише в Библията, всяка власт е от Бога, ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа”, признава Калиник. „За никого не съм донасял нещо лошо, напротив, бях възпрепятстван да ръкополагам някои свещеници, но аз поради своя обет и служение като владика на своя глава направих съответните свещеници.”

Девет от митрополитите са донасяли на Шесто управление. Само за трима в архивите липсват документи за съпричастност към службите. Това са Николай Пловдивски, доростолският митрополит Амвросий и ловчанският Гавриил.

От тези, които отговарят на изискванията за възраст и стаж за патриарх, само Гавриил изглежда далеч от българската политическа полиция и разузнаването.

„Всичко беше направено така, че ако не те одобрят, те ти пречат във всичко. Искаха да ми покажат, че без тях аз не мога нищо. Не да ти предложат, а да те счупят… да ти покажат, че без тях не можеш и имаш нужда от тяхната всемогъща помощ”, спомня си Гавриил.

Личните и работните дела на митрополитите в по-голямата им част са унищожени. Особено папките, събирали донесенията към Шесто управление на Държавна сигурност. Според комисията по досиетата към него са работили варненският Кирил с псевдоним Владислав, врачанският Калиник – Велко, сливенският Йоаникий като Кирилевич, старозагорският Галактион е Мишо, видинският Дометиан – Добрев, Игнатий Плевенски – Пенев и търновският Григорий – известен за държавна сигурност като агент Ваньо.

И така, митрополит Йоаникий Сливенски казва, че не знаел, че има досие и е със спокойна съвест. Кирил пък казва, че се е покаял отдавна. „Не е вярно, това са уйдурми,” според Йоаникий.

От работата в Шесто са оцелели само папки на Дометиан и на русенския Неофит, като в документите на Неофит е записано изрично, че е бил силно привързан към църквата и не е бил активен в помощ на службите. Няма лични донесение, не е взимал и пари, не е и повишен заради държавна сигурност.

Какво другите са донасяли на Шесто управление вече никой не може да разбере, защото делата им са унищожени още през 1990 г. Останали са някои дела и псевдоними към разузнаването, ползвани, когато митрополитите са били на работа в чужбина. Такива имат Кирил, Натанаил, Игнатий, Симеон и Йосиф.

Според наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил Варненски няма значение кой от архиереите от Светия синод има досие и кой не: „За нас всички са архиереи, ръкоположени са по канонически начин. С всички изисквания на каноните и устава, те са архиереи на Българската православна църква.”

И според Гавраиил „в момента не можем да искаме оставка на 11 души. Това е невъзможно. Ако бяха двама-трима… Синодът трябва да остане единен и да се реши това нещо така, че да има полза, но да не рушим Църквата.

http://frognews.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


1. zaw12929 - не ти харесвам постинга... така ли ще върнем хората в храмовете
30.11.2012 16:46
Като не знаеш да се кръстиш, защо се занимаваш с нещо, което не ти е работа,
Защо сме безидейни, мързеливи да мислим, а все търсим кого да клъвнем

Да се руши и да се създава!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10049616
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6351
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци