Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988100
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
19.11.2012 05:04 - Беларус поразява с много неща!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1429 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: krizata


Преди всичко със своята красота! За българското око, всичко по тези места е по славянски изящно и великолепно!

Едно от последните ми ярки впечатления, преди напускането на тази прекрасна страна, бе от една безумно готина блондинка, която обикаляше автобусите на автогарата, за да проверява билетите на качилите се пътници – както тя самата обясни, за да не би случайно някой да се обърка и да потегли с неправилното транспортно средство!

Тази красавица, която у нас би била „прилапана“ веднага поне от някоя средноголяма мутра, чинно изпълняваше задълженията си, подробно обяснявайки на заблудените пасажери къде и как са разположени многобройните перони на свръхмодерната минска автогара!

По време на завързалия се разговор, когато девойчето разбра, че съм от България, изведнъж в гласа й се появиха особени нотки и тя с носталгия отрони: „Ех, какво прекрасно слънце има у вас!“ Очевидно беше, че не само нашенската природа я е впечатлила, но по този въпрос не се реших да я разпитвам по-подробно!

Споделих с нея, че за нас, българите, ценовите равнища при тях са поразяващо ниски (за 50 километровия маршрут – автогара–летище се бръкнах само с 2 лв.) и че те живеят в истински потребителски рай! Тя ме изгледа странно, а след това, явно съобразявайки, че е в ролята на държавен служител, изкоментира, че беларусите са случили с президент, на когото  му пука за народа си!

Оказа се, че нискоквалифицираната кондукторка, трудеща се на половин работен ден, взима чиста заплата от около 200 наши лева (осигуровките и данъците са за сметка на държавата), което, обърнато в пълен дневен надник е горе-долу същото, с което може да се зарадва и един неин български колега!

Въобще, въпросът за заплатите при тях е твърде чувствителен! Един шофьор на микробус към местен научно-изследователски институт с горест ми сподели, че чистата му заплата била само около 750 лв. (след удръжките), което сравнено даже с условията, при които се трудят учените в нашата академия на науките, си е направо подигравка, по отношение на родните ни вундеркинди.

Докато бях в Минск, по телевизията обявиха за поредната индексация от около 15% на бюджетните заплати от другия месец, което ме накара да си помисля какво ли би станало, ако само за мандат при тях беше дошъл да коли и беси сатрап като нашия Дянкоff.

У мен отдавна се е оформила подлата мисъл, че колкото и да е добре нахранен народът, той все е недоволен от управниците си: да си спомним ситите години при бай Тошо, когато непрекъснато мърморехме, че не ни дават да си купуваме марлборо или уиски, или пък, заради това, че в Мототехника се продавали само от чешките Шкоди!

Да се върнем и към неотдавнашната история с либийците, които буквално тънеха в изобилие и разкош! И въпреки това, част от тях се подведоха по обещанията, че с демокрацията ще дойдат алкохолът и свободното посещение в бордеи, та взеха, че опропастиха цялата си държава! Сега, само година след Кадафи, хората си скубят косите, но уви, прецакването е свършен факт!

Но да видим пак Беларус! Като сравнявах цените на най-необходимото там, с нашата катастрофална реалност, не преставах да им се чудя – как е възможно, при такива социални придобивки, да се намират хора, гледащи с криво око на живота около себе си!

Например, при тях дизелът е малко над левче за литър, а бензинът - с мъничко по-скъп. Билет за градския транспорт в нови местни автобуси и тролейбуси е три пъти по-евтин от нашенското возене в раздрънканите трошки. Разходите за ток и отопление са направо символични. Храните сами си ги произвеждат и затова всичко е на много тънки цени, а по телефона можеш да говориш с часове до България, без да ти се свидят сметките! Тук не говорим за пороци като пушенето (10 пъти по-евтини цигари) и пиенето, защото и без това не съм от върлите им фенове!

И всичко това – при съпоставими доходи с нашенските възнаграждения и практически при липса на безработни в държавата им!

Като ги питаш от какво се оплакват, ми сочат Москва, където заплатите започвали от хиляда долара или пък Швейцария, където живеели като бели хора! Е, пропускат да отбележат, че московчани пият кафе за 5 евро, но това за тях са подробности от пейзажа, на които не си струва да се обръща особено внимание!

Въобще, атмосферата в Беларус ми напомня нашенските реалности, опреди малко повече от две десетилетия, когато битово бяхме твърде задоволени, но ни се искаше да се возим поне на мерцедеси и да правим по две-три екскурзии до Париж и Ню-Йорк годишно!

Днес, когато потенциалните възможности са налице, голяма част от моите сънародници не само, че не могат да подкарат нормално возило, но често си задават въпроса как „да нахранят децата си, като са сглупили де се обзаведат с тях“.

За българските възприятия тази северна страна е като извадена от картичките – чистотата е повсеместна, асфалтовите улици са идеално гладки, а по тях се движат основно нови немски и японски коли, които създават впечатление, сякаш си в добре регулиран, откъм трафик, западен град!

Задръствания, практически отсъстват, заради огромните три и четири лентови булеварди и добрия цялостен контрол на демографските тенденции в страната – там на хората не им се налага да се местят в големите агломерации, защото и в малките села се живее като в града в т.н. „агрогородки“.

Само да не останете с впечатление, че някой е оградил държавата им с бодлива тел и не дава пиле да прехвръкне! Някъде прочетох, че тази година увеличението на беларуските туристи по нашето черноморие е с около 60% и съм склонен да мисля, че тяхното количество е по-голямо от това на българите, позволяващи си лукса да отмарят по родните ни плажове!

Този шокиращ факт, обаче, не ни пречи да не преставаме да се фукаме, че сме били част от голямото европейско семейство.

Малко неприлично е да се говори за това, но по улиците на нашите градове става все по-трудно да видиш хубаво момиче, въпреки че българките са едни от най-красивите представителки на нежния пол в света!

Обяснението за тази смущаваща тенденция е очевидна за всички – в задължението ни да покриваме до дупка реперациите си към нашите метрополии, освен всичко друго, ние отдавна активно изнасяме най-ценното, което ражда българската земя – красивите нашенски жени! 

В момента нежна българска плът се експортира по всички възможни канали – във вид на проститутки; студентки, които „забравят“ да се върнат в Родината си след следването; огромното количество смесени бракове със западняци; осиновяванията зад граница; трафика на хора и безброй други канали!

Неслучайно французите не искат да взимат циганите ни, но пък досега не са се отказали от нито една хубава нашенска мома!

Тази отчайваща констатация ярко контрастира с приятната за окото картина, която се открива пред мъжките погледи, при разходка по улиците на Минск! Всяка втора девица, изпречила се насреща ти, може смело да участва в българските конкурси за красота, като прави впечатление добре поддържания вид на абсолютно всяка местна представителка на нежната част от човечеството!

От това пък, идва констатацията, че там не само, че не мизерстват, но и имат възможността да поддържат външния си вид, точно според тенденциите, идващи от парижката и миланската мода (естествено с облекло и козметика, излезли под производствени линии по лиценз на световни производители, но забележете: в собствената им страна)!

Неслучано бая нашенци се обзаведоха с по-една хубава девойка от тези краища, въпреки, че когато  „щастливките“ разберат на какво място са попаднали, горчиво проклинат съдбата си! Но нали знаете – веднъж влезло в клетка, птичето трудно може да литне в небето! Законите в ЕС добре са се погрижили и в това отношение!

Много съм ви споделял за това, по какъв начин  Беларус успя да съхрани стандарта на населението си, пък дори и да го повиши през последните десетилетия! Рецептата е пределно проста, но и бая трудна за реализиране: запазване на собственото достойнство пред безкрайните мераци на разни сатанисти все „да ни оправят“!

А повярвайте, такива мераклии има колкото щеш! За съжаление нас, българите, успяха добре да ни прикоткат със сладките си и омайни приказки  – за радост на перверзниците, които продължават да се оглеждат над полумъртвото тяло на нашето Отечество, в търсене на още и още плътски удоволствия, изцяло за наша сметка!

Да ни е сладко, земляци!






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене