Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988905
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
18.11.2012 04:16 - Клиентелизъм и "отворено" политическо мислене
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: kabuli

Съществуването на прослойка от населението, която винаги си облизва мазните пръсти, натопени в курбана на властта, е даденост, която е неотменима. Неотменима и стара, като самия живот.
Същността на тази прослойка е да живее от труда на хората, които не могат да бъдат определени като клиенти - т.е. не могат да бъдат като тях.
Външно те не се различават от другите, за разлика от вътрешно. Не става въпрос за анатомични разлики, а за душевни нагласи, които по даденост са деградирали - спаружели са се до изсушена слива, която е сърцевината на тяхното АЗ.
В Древен Рим на тази прослойка от блюдолизци, на които днес нашата журналистиката лепна имената  измекяри и ибрикчии, са били наричани клиенти. Не в този смисъл, в който използваме днес думата. За да ни стане ясно по-бързо какво значи "клиент", преминаваме към Уикипедия:

Клиент в
Древен Рим - човек, намиращ се в специфични взаимоотношения и под покровителството на даден патриций, наречен патрон. Клиентът можел да бъде свободен римски гражданин от плебейски произход, чужденец, освободен роб. Отношенията между клиента и патрона били основани върху верността (fides) и взаимните задължения (obligationes): клиентът често носел родовото име на своя патрон, участвал във всички религиозни празници на семейния му култ, нямал право да свидетелствува срещу него в съда, съпровождал го по време на война, поддържал го в политическия живот; от своя страна патронът бил длъжен да подпомага материално своите клиенти и по всякакъв начин да защитава техните интереси. Всяка сутрин клиентите се явявали пред своя патрон, за да поднесат поздравленията си (salutationes), а той им давал своя дар (sportula) – малка кошничка с продукти или ястия, впоследствие – и с пари. В Късната Република и през Императорската епоха богатите клиенти подпомагали материално патрона си. Клиентите били важна опора на политическата върхушка, често техният брой бил важно свидетелство за авторитета и обществената сила на патрона.
Е, то какво излиза! Че днешната ни така наречена "организирана престъпност" си е престъпност от чист клиентелистки тип, а че днешните ни мафиоти са потомци на родители, усърдни клиенти.

Клиентелизмът е неотменима съставна част на всяка власт. Колко велики са управляващите ни в момента и колко гадни са те, когато вече не са управляващи зависи от клиентите. Тон на това извратено мислене дават именно те, натопили мазните си пръсти в курбана на властта.  Днес те ни набиват в главите колко велик е Генерала и колко гадни са всички преди него, и колко по-добър е бил Сергей, за разлика от...

Друго общо в клиентелисткото мислене на ибрикчиите и измекярите е, че народът (ние) си е виновен за скапаното дередже, което не му дава право да обвинява нито Жан, нито Костов, нито Царя, нито Сергей, нито Бойко.
Да, ама клиентите "забравят", че народът е вкаран в параграф 22 от самата система на власт, която пък е стъпила на основата на Системата на гласуване.
Както и да гласуваме, факирите в цирка "Българска политика" са все едни и същи.
Народът "избира" политиците си.
Политиците си избират клиентите.
Нещо като кучета на каишка - от джобен формат, до огромни безмозъчни булдози, винаги готови да изядат някого, в името на спокойствието на патрона си и на своето клиентско самочувствие.





Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене