Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988431
Постинги: 7845
Коментари: 3423
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
18.11.2012 04:05 - Как и кога попаднала чешката монета от X век в г.Казан(Или посланическата мисия на Черноризец Храбър във Волжка България)
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
3



Автор: atil

На практика едно историческо изследване със съответните резултати, което също намери място в приложенията към том 3 от сборника с исторически летописи "Джагфар Тарихи".
Всъщност това е обещаният превод на български.
Текста го има и на руски тук:

http://atil.blog.bg/history/2011/12/08/poslannicheskata-misiia-na-chernorizec-hrabyr-ili.863611


Неотдавна присъствах на срещата, която имаше известният археолог Ф.Ш.Хузин с обществеността на г.Казан. Там ученият разказа и за сензационната находка от разкопките в Казанския Кремъл - намерената чешка монета от X в. По редица признаци, уточни Ф.Ш.Хузин, тя може да се отнесе към времето на чешкия крал Вацлав(924-935 или 936 г.). За съжаление, забеляза учения, татарските специалисти-историци не могат да обяснят засега, кога и по какъв начин такава рядка монета за самата Чехия е попаднала на територията на г.Казан.

image

Само че, някои достигнали до нас исторически сведения хвърлят лъч от светлина върху мрака около тази тайна.
И то не къде да е а в съобщението на булгарския летописец от XIII в. Гази- Баба, дошло до нас в състава на сборника с исторически летописи на Бахши Имана " Джагфар тарихи" от 1680 г.(една част е издадена, а другата чака своя издател).
Гази Баба пише( в скобите давам необходимите пояснения):
"Опитвайки се да смегчи лошото впечатление, което направил на Тимара(булгарския цар) с неизпълнението на обещанията си Булимер( киевският княз Владимир) пропуснал към Булгария голямото улаг-булгарско(дунавско-българско) посолство на бия(господина) Маркара Макидана(Македонски). Този бий бил син на Багила и сестрата на бурджанския(дунавско-българския) бек Шамил(Самуил).
Маркар-бий тръгнал за Булгария заедно с годеницата на емира Ибрахим(булгарски принц, брат на Тимара) - дъщеря на бурджанския бек( дунавско-българския княз) Шамил(Самуил), Джан-бика...По пътя в града Ази Улаг(Яш) към посолството се присъединил маджарския бий Саин, син на бия Хасана. Този бий Хасан заедно с двама други бия Балак и Бахта, а също и търговеца Саин, заминал през 970 г. от Булгария в Маджар(Унгария), където намерил радушен прием.
Работата е там, че Балак и Бахта били синове на Джакина(сина на основателя на унгарската държава Арбата-Арпада  и внук на булгарския цар Алмъш Джафар), когото помнели  добре и почти като  като  светия в Маджар...А Хасан бил женен за дъщерята на търговеца Саин...и кръстил сина си на неговото име. Саин поискал да види родината на баща си, и след като получил разрешение от маджарския канар(владетел), с леко сърце тръгнал за Булгария...

Маркар-бий бил необичайно величествен човек и се държал с голямо достойнство, както подобавало на един потомък на Телеса Бюргана(чичото на Курбата-"Кубрат"). По пътя той преодолял много препятствия и опасности и затова нашите...го нарекли Барис, което означава "Храбър".
Той...предал молбата на бек Шамил за помощ на Улаг-Българ(Дунавска България) против Рум(Константинопол). А този град, укрепен с няколко реда стени, стоял като омагьосан...Нашите кам-бояни(шамани) го наричали "Истамбул"..."


В отговор мумина(почетна титла на Тимара и другите булгарски царе, ознаваща "вожд"), казал да предадат на Шамила, че ще окаже необходмата помощ и даже представил на посланика четиримата баджанакски(печенежки) бия, на които вече бил дал заповед за поход против урумците(византийците)...
Към Саин-бия мумин(т.е. Тимар) бил не по-малко милостив, и след като този...приел истинната вяра, му подарил участък земя на р.Арсу(днешната р.Казанка)...По молба на мумина улугбек(губернатор) Маргбаши, когото наричали и Мар, съпроводил посланика Маркара и Саин-бия до участъка на Хасановия син. А това било направено защото по това време в тази тюба(област) имало вълнения и сблъсъци между субашите избягали от Кашан и арите.
В архива се запазило едно прошение от дружинник на Маргбаши, който претендирал за спорен участък земя на р.Арсу...В това прошение се казвало, че техния предтеча Хаким загинал заедно със самия Маркар, защитавайки неговия керван, и бил погребан до него в същия този участък...Нарочно или случайно те явно са объркали Маркар-бия с друго лице, вероятно с Маргбаши, тъй като посланика Маркар благополучно се върнал в Улуг-Българ...а гроба на Маргбаши действително се намирал в този участък...Може това объркване да се е получило защото арите считали Маркара за магьосник и говорел за него така: той загина в бой с дракона Барадж, когато искал да разруши светилището(Явно Черноризец Храбър се е занимавал и с мисионерска дейност и е кръстил българи там...).

Сардарите(пълководците) на първата войска, пратена на помощ в Дунавска България, били посрещнати край Бащу(Киев) от самия Булимер...С помоща на различни примамки и уговорки този улубий(киевският княз) уговорил сардарите да приемат...християнската вяра и да премина на служба при него...Булимер тогава бил съюзник на Рум и пратил наетите баджанаци(печенеги) против бека Шамила(Самуил). Казват, че тази вероломна постъпка на Владимир така оскърбила Тимара, че той в гнева си започнал война против Бащу...

Ние нямаме сериозни основания да не се доверим на сведенията на Гази Баба. Булгарският летописец не пише къде се е намирал участъка на бия Саин, но от другите източници знаем, че той се разполагал на територията на днешен Казан. Така Иван Глазатый - автор на знаменитата руска летописна повест "Казанская история"(1565г.) директно пише, като се базира на булгарските летописи, че до построяването през XII в. на града Казан, неговата територия се наричала "Юртом Саиновым" - т.е. "владение" - юрт на Саин.("Казанская история" М.Л.1954 г.,с.48)
Няма причини да се съмняваме и в това, че Маргбаши бил погребан в участъка на Саин. Как е починал - бил убит от бунтовниците или умрял от стествена смърт(той вече бил доста стар) - това е вече друг въпрос.
И така Маргбаши починал и несъмненно бил погребан от своите спътници - Маркар и Саин. Струва ми се, че археолозите са разкопали именно мястото където е бил гробът на Маргбаши - за това свидетелства чешката монета.

image
Същата тази монета, по която дори определят възрастта на града...

Да се слагат монети в гроба на починалия е стар древен доислямски обичай при българите. Той се съхранил за известно време и след приемането на мюсюлманството(В Дунавска България е жив и до днес...). Но струва ми се булгарите са възприели този обичай от своите фино-угорски предци. Казанския археолог Е.П.Казаков отбелязва, че във фино-угорските гробища по марийското Поволжие се срещат монети сечени в булгарските градове през втората половина на X в.(Е.П.Казаков. Культура ранней Волжской Булгарии. М.,1992г.,с.233).

Но кой все пак е могъл да сложи чешката монета в гроба на улугбека? Най-вероятно Саин-бий. Едно, че той е син на булгарския бий, но е пристигнал и от Унгария - страната на Арпадовите булгари и фино-угрите, съседна на Чехия. В края на IX - средата на X в. набезите на унгарските булгари и угрите заляли Европа. Унгарските конници минавали през Чехия и грабели по цялата и територия. Тогава очевидно въпросната монета попаднала в ръцете на унгарците като плячка. Заедно със Саина се оказала на територията на Волжка България, а след това положена от него в гроба на улугбека Маргбаши.
Кремълският хълм по-рано се наричал Богъл-тау. Тази дума се осмисляла в XV - XVI в., като "Копна гора". Само че, думата "Богыл" се явява по-скоро развалена форма на българското "баил" - "багыл" - "велможа-княз". Това название могло да се закрепи за хълма защото там е пребивавал(в имението на Саин) посланика на Дунавска България - Маркар - син на бия Багыла(Баила).
Всъщност, сравнението на известието от Гази Баба с данните от руските летописи, позволява да зключим, че Маркар Макидан(Македонски) се явява не някой друг, а знаменития дуновско-български философ Марк Македонянин. Никоновската летопис, съхранила доста уникални сведения за Волжка България, съобщава, че приз 990 г. киевският княз Владимир I изпратил във Волжка България философа Марка Македонянина с мисионерски цели(ПСРЛ.Т.IX.М, 1965,с.58-59).
За същото това посолство писали известните историци от XVIII-XX в. В.Н.Татищев("История Российская с самых древнейших времен"), Н.М.Карамзин("История государства российского"), М.Д.Полубояринова("Русь и Волжская Болгария в X-XV вв." М.1993) и др.
В същата тази 990 г., както отблязва летописеца, Марк Македонянин се върнал в Киев. Така ако се вярва поне на датирането на руския летописец, чешката монета попаднала на Багыл(Баил)-тау, т.е. днешния "Кремлевский холм" през 990 г.
Към това ще добавя само това, че до нас е дошла част от книгата на на Марк Македонянина "Сказание о писменах"(виж Божидар Димитров, "Българите цивилизатори на славянския свят"-София,1993 г.), която той подписал със своя литературен псевдоним- "Черноризец Храбър".

image





Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене