Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.11.2012 05:51 - Казвах ви! "Гарван - гарвану, око не вади"!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
0



Николай Цонев абсолютно оправдан   29.10.2012 20:42; Светлана Йорданова, Ана Михова; 1407; 1; image

Бившият военен министър Николай Цонев, главният екссекретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров бяха оправдани вчера по дело за 20 000 евро подкуп. Софийският градски съд реши, че тримата нямат вина за рушвета.
Подсъдимите не скриха радостта си и още в съдебната зала бурно се запрегръщаха с адвокатите си. Решението на съда не е окончателно. Предстои делото да се гледа на още две инстанции. Миналата сряда прокуратурата поиска 7 г. затвор за Цонев и Попов и 6 г. - за Сантиров като техен помагач.

Според обвинението на 1 април 2010 г. те са дали рушвета на следователя от Националната следствена служба Петьо Петров, който е основен свидетел по делото. Банкнотите от по 200 евро, сложени в бял плик, били предадени от Тенчо Попов в кантората на жена му на бул. "Патриарх Евтимий", твърди прокуратурата. Целта била да се провали разследване срещу Цонев за проект за разширяването на комуникационната система на армията на стойност 119 млн. лв., известен като "Странджа 2". Връзката между Тенчо Попов и следователя била направена от съдията Петър Сантиров, който бил приятел с Петьо Петров. Двамата се срещали няколко пъти в кафенета в кв. "Гоце Делчев" и в Съдебната палата. По време на срещите било договорено Тенчо Попов да се свърже със следователя и от името на Цонев да му предаде 50 000 евро, твърди прокуратурата. Предаването на първата част от сумата станало на 1 април 2010 г. в кантората на жената на Попов.

Арестът на тримата през 2010 г. предизвика скандал заради думите на тогавашния наблюдаващ прокурор по делото Роман Василев при задържането на Цонев във Военна болница: "Обвинен сте в престъпление корупционно. Тъй като сте абсолютен престъпник, като към всеки престъпник – долу на земята". Вчера прокурорът Роман Василев не бе открит за коментар.

"Присъдата още не е влязла в сила. Истината ще излезе наяве", лаконичен бе оправданият съдия Петър Сантиров.

Далеч по-слововоохотлив бе Николай Цонев. "Процесът беше политически. Имаше за цел да обслужи конюнктурни интереси и мечтите на сегашните управляващи", каза той. Според Цонев поръчката дошла от изпълнителната власт и била осъществена от прокуратурата.

"Сегашната изпълнителна власт имаше желание да осъди министър от бившата, за да покаже, че се бори с престъпността", добави Цонев и се закани: "Когато делото приключи и на последна инстанция, ще заведа иск срещу прокуратурата."
"Аз съм просто свидетел, не мога да коментирам", каза пък следователят Петьо Петров. Той не се притеснява, че срещу него може да бъде заведен иск за лъжесвидетелстване.
"Истината се знае от всички, но има една поговорка: Не е важно какво знаеш, а какво можеш за докажеш", коментира той.

Миналата седмица пред съда финансистът Тенчо Попов обяви, че всъщност е дал на Петров плик със стари, неденоминирани левове от колекцията си Петров пък час и половина обикалял с парите из София.

"Радвам се за неговата колекция. Всеки би искал да притежава такава колекция, каквато ми беше предадена. Пожелавам на всеки българин да я има", добави следователят.

Съдебният състав с председател Иван Коев отмени забраната на Цонев, Попов и Сантиров да напускат страната. Мярката за неотклонение паричната гаранция от 15 000 лв. на Цонев бе променена в подписка. Отменени са и гаранциите от по 10 000 лв. на Сантиров и Попов. Те също остават с подписка.

При произнасянето на присъдата Коев не посочи мотиви за оправдателната присъда. Напоследък колегите му често го правят, макар и накратко. По закон мотивите трябва да са готови в едномесечен срок.

Според наблюдатели на процеса обаче вероятно една от причините за решението е съдът да не е приел специалните разузнавателни средства като годно доказателство. 

Прокурорът: Изненадан съм, ще внеса протест  

"Изключително съм изненадан от подобно решение по делото. В съда ние заявихме позицията си с колегата, че сме абсолютно убедени, че подсъдимите трябва да бъдат признати за виновни. Така че при всички положения ще протестираме това решение.
Проблемът е, че в момента трудно може да коментираме каквото и да било, без да има мотиви към присъдата", каза вчера Божидар Джамбазов, наблюдаващ прокурор по делото. Той реагира въздържано на предположенията, че съдът не е приел приложените специални разузнавателни средства като доказателство, тъй като използването на подслушвателните устройства е одобрено от съд в провинцията, а не в София. "Мисля, че няма проблеми с тези доказателства, но да не бързаме - нека да видим какви са мотивите на съда", каза прокурорът. 

Още: Фотограф осъди БНБ за монета с Дечко УзуновОправдаха жената, нарязала знамето на ЕССемейство осъди паяците, вдигнали съпругата с колатаНаркобосът Ицо Байков забегна в чужбина
http://www.24chasa.bg




05.11.2012 Окръжен съд – Добрич, оправда бивш директор на дивечовъдна станция по повдигнатите му две обвинения

Автор: kapralova

Окръжен съд – Добрич, призна за невиновен 50-годишния Тодор Г. Г. от гр. Шумен по повдигнатите му две обвинения. Той бе обвинен в това, че на 21.03.2006 г. в гр. Тервел като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Държавна дивечовъдна станция – гр. Тервел, е сключил договор за наем на земя – 1 390 дка, стопанисвани от ДДС – гр. Тервел, който договор е следвало да бъде сключен от началника на Националното управление по горите, с което е превишил правата си съгласно чл. 19 от Правилника за приложение на Закона за горите, с цел да набави за другиго - фирма от гр. Нови пазар облага, и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на общо 11 120 лв., представляващи неразплатена стойност по две фактури, всяка на стойност 5 560 лв., с издател ДДС – Тервел и получател новопазарската фирма. Второто обвинение е за това, че на 01.02.2007 г. в гр. Тервел, като длъжностно лице – директор на ДДС – гр. Тервел, чрез подписване на двустранен протокол за взаимно прихващане на насрещни задължения между ДДС-гр. Тервел и новозагорската фирма, е присвоил пари – 27 200 лв., като стойност за доставка на царевица на кочан с доставчик новозагорската фирма и получател ДДС – гр. Тервел, представляваща големи размери и поверени му да ги управлява. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок. Днес Окръжен съд – Добрич, изслуша двама свидетели и повторно разпита още двама свидетели и вещото лице, изготвило икономическата експертизи.  В последната си дума Тодор Г. обясни, че ръководството на Националното управление на горите му е наложило договора с фирмата, а в сътрудничеството с нея той е изпълнил целта да осигури в стопанството дивеч с ценни трофеи.   Той има висше образование, не е семеен, работи, не е осъждан.             05.11.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд    





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10038554
Постинги: 7893
Коментари: 3522
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци