Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.11.2012 04:37 - Подписваме новия договор с Газпром на 9 ноември. Какви ли нови "изненади" и "защита на интересите ни" ще има там? Случайна ли е датата?!
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
0



Подписваме новия договор с Газпром на 9 ноември Все още не е ясно какви ще бъдат цените на руския газ за България, както и дали ще отпаднат посредниците при доставките Препоръчай (3)

Новият договор с руската държавна компания „Газпром“ за доставката на природен газ за България се очаква да бъде подписан на 9 ноември. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Така ресорното му ведомство ще спази обещанието договорът с „Газпром“ да бъде подписан преди 15 ноември, след като от опозицията изразиха опасения за повтарянето на газовата криза отпреди няколко години.

На същата дата България трябва да подпише и за строежа на газопровода „Южен поток“. Окончателното решение за реализацията на проекта трябва да бъде парафирано от шефовете на руската "Газпром" Алексей Милер и на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Михаил Андонов, но в отсъствието на руския президент Владимир Путин, който отложи посещението си в България за началото на декември.

Наскоро премиерът Бойко Борисов съобщи, че се планира през 2013 г. да започне строителството и на двата конкурентни проектогазопровода - „Южен поток“ и „Набуко“.

Още по темата Газовата връзка между България и Турция – първият етап от „Набуко“? Консорциумът Шах Дениз ІІ иска да влезе в проектната компания за Набуко ДКЕВР: Цената на природния газ се понижава с 0,67% от октомври* Очаква се сериозно поскъпване на газа от 2013 г.

От думите на министър Добрев става ясно, че новият договор за газовите доставки ще бъде за период от 6 години и ще влезе в сила от 1 януари догодина. Все още не са известни обаче цените на доставките, както и дали ще отпаднат посредниците при доставките на руското синьо гориво.

Добрев лаконично е коментирал, че условията по новия договор "трябва да бъдат по-благоприятни".

Делян Добрев беше в Брюксел днес, за да обсъди с представители на Европейската комисия и други държави-членки от Европейския съюз строителството на газопроводите „Южен поток“ и „Набуко-запад“.

Участвалите в днешната среща енергийни министри на държавите от ЕС са подкрепили южния газов коридор за доставка на газ от Азербайджан през Турция, част от който е „Набуко“, както и на „Южен поток“.

На двустранна среща между Делян Добрев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер са били обсъдени проектогазопроводът "Набуко-запад" и Трансанадолският газопровод (ТАНАП). Двамата са разговаряли и за българската идея България да започне изграждането на Южния газов коридор по-рано (с газ от Азербайджан през Турция).

Първата част от този коридор се предвижда да свързва българо-турската граница с газопреносната ни система. На турска територия пък е предвидено изграждането на газопровод от границата с България до Мармара. „Тази идея има пълната подкрепа на Европейската комисия“, отбеляза министър Добрев.

Икономическият министър посочи, че в последните месеци Сърбия е изразила колебание за финансирането на газовата връзка с България. Подготвя се обаче меморандум, който ще бъде подписан скоро от София и Белград и който ще изразява политическата подкрепа за осъществяването на интерконектора. По думите му България има готовност да започне строителството на газовата връзка.

През май догодина се очаква да бъде завършена газовата връзка на България с Румъния, допълни министър Делян Добрев. Предвидено е в началото на 2014 г. да бъде готова връзката с Гърция, а за началото на 2015 г. е планирана връзката със Сърбия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

http://www.investor.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039333
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци