Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.11.2012 05:11 - КЪДЕТО НЕ ДОСТИГА ЛЪВСКА КОЖА, ПРИШИВАТ ЛИСИЧА !
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: bulgarinut57

хилядолетната „македонска” култура !!!

или

Където не достига лъвска кожа, пришиват лисича !

 

 

Като гърми големият тъпан, малкият се не чува !

 

 

докато умните се наумуват, лудите се налудуват !

 

 

Като се правиш на агне, вълкът ще те изяде !

 

 

 

Македонска изложба на ръкописи, организирана в Белгия, съдържа част от българското културно наследство, но не го признава и не споменава България !

Министерство на културата на Република Македония и Националната университетска библиотека „Св.Климент Охридски” в Скопие са организирали в Белгия изложбата „Славянски ръкописи от Македония от 13-и до 19-и век”.
     „Използвани са исторически артефакти за аргументация на тезата, че Македония е била в цялата хилядолетна история на човечеството нещо различно от всички други държави, особено от България, че има отделна македонска култура, език, нация и те съществуват, не както е истината - от началото на ХХ век, а през цялата човешка история”, каза разочаровано по този повод българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

         Той беше единственият български представител на откриването. „Дойдох с надеждата да видим тук европейско поведение и че ще можем да се похвалим с общо представяне на общата ни история, каквато е историята на България и на Македония”, коментира Ковачев пред български журналисти. И уточни, че изложбата съдържа част от българското културно наследство, което се намира в днешната Република Македония, държава, съществуваща от 1991 г.

Преди това такава държава не е съществувала на нашата планета”, напомни българският евродепутат и искрено разочарование от чутото от представителите на Скопие на откриването. 

Изложбата е подредена в Кралския музей Мариемон (musee-mariemont.be) край южното белгийско градче Морланве (Morlanwelz).
      Местните организатори, цитирани от кореспондента на БТА, отбелязват в анотацията, че днешните земи на Бившата  югославска  република Македония (БЮРМ) през вековете са били  кръстопът на цивилизациите на Западните Балкани. Допълват, че БЮРМ пази ценни свидетелства на славянски ръкописи, а най-стойностните оригинали се съхраняват в библиотеката на  Ватикана, във Виена, в Санкт Петербург, в Москва, в Одеса и в София.
        Домакините уточняват, че изложбата се вписва в почти вековната традиция на музея да представя старинна писменост. По техните думи изложбата създава представа за развитието на писмената култура на Балканите, датираща от хилядолетие и свидетелства за обособяването на единна Европа на културните различия.
       При откриването македонският министър на културата Елизабета Канческа Милевска не спомена София сред градовете, където се пазят най-ценните свидетелства за развитието на славянската писменост.

Тя заяви, че „изложбата показва развитието на цивилизацията на територията на Македония”.
     Това била  „историческата истина, която отбелязва хилядолетното развитие на македонската култура и писменост” - така каза Милевска пред няколкото десетки присъстващи - само македонски представители.
      „Тези ръкописи са нашият своеобразен национален принос към настоящия процес на глобализация и мултикултурализъм сред народите в Европа и света. През призмата на своето културно наследство Македония има дълбоки корени”, добави Милевска.
      Изложбата е подредена в подземно помещение в музея,  разположен в парк в околностите на малкото провинциално  белгийско градче. Ще бъде открита в продължение на две седмици.

 

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5194031

 






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10048039
Постинги: 7921
Коментари: 3553
Гласове: 6350
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Български исторически календар
4. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
5. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
6. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
7. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
8. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
9. Забравеният д-р Янко Янев
10. Планът "Еврия"
11. Сайт с български бойни знамена
12. Исторически видеоблог
13. "Изгубената България" - исторически сайт
14. Владо Черноземски
15. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
16. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
17. Реалността днес и която идва...
18. Военное обозрение
19. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
20. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
21. РПЦ Царская Империя
22. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
23. Исторически ревизионизъм
24. Вечния Църковен Календар на Светите Отци