Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9988772
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
27.10.2012 02:38 - ЛИЦЕМЕРНАТА ЗАЩИТА НА "БУНТОВНИТЕ ВЛАГАЛИЩА"
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: lyubomircholakov

КАКВО ЛИ ЩЕ СТАНЕ, АКО НЯКОЙ НАХЛУЕ ТАКА В УЕСТМИНСТЪРСКОТО АБАТСТВО?

Самюъл Дженкинс
, "The Guardian"

 


image

Лицемерието на Запада по повод на Pussy Riot изумява. Нашите английски съдилища вкарват хора в затвора за кражба на бутилка с вода или за оскърбителни изказвания в Туитър. Но имаме нахалството да критикуваме Русия!
Днес в Англия и Уелс осъждат на затвор човек, ако кучето му не се подчинява. Ако пък песът ухапе някого, присъдата на собственика е 2 години затвор. Министърът на околната среда и селското стопанство лорд Тейлър Хоулбийч се оплака през май, че заради опасни нападения на кучета са вкарани в затвора по-малко от 20 души. Съветът по присъдите веднага и послушно  препоръча на съдиите да увеличат наказанието на 2 години затвор, за да бъдел "подаден сигнал". Подобни настроение и чувства накараха магистратите  преди година в търсене на евтин популистки ефект да хвърлят зад решетките 1292 души, откраднали бутилки с вода и маратонки или пишеха в интернет призив за тогавашните младежки бунтове. Истеричните министри спешно прекъснаха отпуските си и заповядаха на "независимите" съдии да "подадат сигнал". Съдиите послушно разрушиха живота на стотици млади хора, като нанесоха с това огромна вреда на обществото и на допринесоха с нищо полезно за своите жертви. Месец по-рано лондонският съд вкара в затвора Чарли Гилмор, защото смъкна националното знаме от един паметник и хвърли кошче за боклук по полицаите. Съдията го осъди на година и половина затвор и така "подаде сигнал", който лиши младежа от шансове за университетско образование.
Как може британските политици, които явно влияят върху послушните съдии за присъдите, произнасяни от тях, да критикуват чужди държави с обвинения, че били постъпвали по същия начин?»
Слабо е да се каже, че акцията на Pussy Raiot възмути нормалните хора. Социологическият Левада-Центр проведе допитване до общественото мнение и изясни, че само 5% от анкетираните не смятат за необходимо да се наказват тези жени. 65% искат те да бъдат осъдени на затвор, а 29% - на принудителен труд. Артисти от цял свят могат колкото си искат да защитават "свободата на словото", но да представят кълченията на "Бунтовните влагалища" като славна борба за свобода на творчеството, е все едно да възхваляват Джони Ротън от Sex Pistols сякаш е Волтер на нашето време. Явно днес има не само прекалени присъди, но и е прекалени оправдания.
Това, че правителствата на Британия и САЩ се качват на висока трибуна и четат нравоучения относно присъдите в Русия е истинско лицемерие. Америка и Британия заклеймиха "несъразмерната" присъда на Pussy Riot - и това го върши същата тази Америка, където за престъпления във връзка с наркотици затварят за 20, 30 и 40 години; където
държат заподозрени в "тероризъм" безсрочно в единични килии, а на обикновени джебчии с "три страйка" (три пъти осъждани) дават доживотна присъда.
Миналата седмица американският военен съд объяви, че съобщенията на медиите за съдебния процес срещу Халид Шейх Мохамед в Гуантанамо ще бъдат цензурирани. Всякакви споменавания за изтезания в затвора над него бяха забранени, защото били можели да "нанесат вреда на националната сигурност. Да виждате тук съразмерни наказания и свобода на словото?
По времето на Тони Блеър и Гордън Браун английските специални служби цензурираха книги по история, търсейки в тях подстрекателства към тероризъм. Те издаваха заповеди за контрол, опростяваха съдебната прроцедура  и удължавах сроковете за задържане без разрешение на съда. Обявяваха неразрешените демонстрации за престъпление и оттогава настояват за съдебно преследване срещу ругатни и обиди в Туитър и Фейсбук. Предложението съдилищата да се самосезират при всяко съобщение в медиите за антиобществени действия се нарича "политизирано правосъдие". Колкото до твърдението на защитниците на "Бунтовните влагалища", че те никого не били нападнали "физически", може да се каже, че нито едно общество, още по-малко пък британското, не включва в законите си презумпция, че "думите не причиняват болка". Ако някоя рок-група нахлуе в Уестминстърското абатство и направо пред свещения олтар оскърби някое религиозно или етническо малцинство, министрите веднага ще завряскат за "строго наказание, а съдиите ще им се подчинят.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене