Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 9989232
Постинги: 7845
Коментари: 3424
Гласове: 6303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
Постинг
26.10.2012 04:09 - Некрополът край село Дрен: археолозите като шепа "саботиращи" спартанци
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор: mglishev

Всъщност изключителна новина - и поради научното си значение, и поради огромното и нагло безхаберие на правителството. Незаслужено (но не и изненадващо) омаловажена. Поредният пример за просташката битова диктатура на нискочелата полицейщина. Също доста срамно е, че не виждам реакциите на уж изключително патриотичните и запалени по Античността форумни и блогови любители. 



Интервю с ръководителя на археологическия екип: г-н Филип Михайлов;

Клип за откритието в БНТ

Интервю с Филип Михайлов вновинарския сайт Фокус;

Новината в радомирски новинарски сайт: "Злато под основите на магистрала Струма";

Новината в сайта на "Новинар";

Новината в пернишки информационен сайт: "Находките, саботирали строежа";

Новината в "Стандарт".

В линковете по-горе има снимки на обекта, на поне един от екипа археолози и на част от самите открити предмети. Не са отлично качество, но все е по-добре от нищо. 

Около 18 октомври, в последните дни преди новото законодателно безобразие да отмени съвсем естественото задължение на археологически екипи да правят проучвания преди големи обществени строежи, край Дрен, на около 60 км. югозападно от София, беше открит античен некропол, ползван вероятно между VIII и IV в. пр. Хр., тоест през дълъг период от желязната епоха - може би до походите на Филип и Александър. 

Археологическият екип, ръководен от Филип Михайлов преценява, че размерите и мястото на некропола го правят изключително важен от научна гледна точка. Не става дума само за златото, при все че находките, изглежда, наистина са впечатляващи. Става дума за голям брой погребани предмети от сребро и злато - нагръдници, фибули, обеци и пр. За момента предметите са изложени в Пернишкия РИМ.

Съвсем скоро преди находките благоустройственият министър Лиляна Павлова си позволи да каже, че неприключилата работа на археолозите "саботира" строежа на магистралата. Е, "саботажите" вече няма да се осъществяват. Можем спокойно да строим пътища (което само по себе си не е лошо, разбира се) и да погребваме под бетона безценни антични обекти. Некрополът от Дрен, както разбрахме, вече е погребан под тонове бетон. 

Ако трябва да дам примери с други страни, в момента във Великобритания текат дебати на специалисти и заинтересувани любители как по-добре да се съхранят костите на случайно открит рицар от XIII в., както и къде да бъдат погребани предполагаемите кости на Ричард III, които все още не са задоволително идентифицирани. В Исландия станаха пословични случаите с магистрала, чийто първоначален строителен план бе изменен (!), за да бъде заобиколено интересно скално образувание, сред което, по местно предание били живеели духове, както и с члена на Алтинга (исландския Парламент), който прие на съхранение в двора си голям брой скали, които нямаше как да бъдат запазени на оригиналното си място. 

Да припомня: 

- у нас Западната порта и центърът на антична Сердика практически бяха съсипани от новопостроената метростанция; 

- късноантичната базилика край Южния парк тъне в храсталаци, а бездомници са натъпкали дюшек в един от каменните саркофази;

- реакцията на (тогава столичния кмет) Борисов при откриването на сердикийския амфитеатър беше: "от тия археолози човек един хотел не може да построи" (в момента видимото от амфитеатъра е част от хотел Arena di Serdica);

- оловен печат на св. цар Петър I (927-969) беше продаден на аукцион в Щатите за скромната сума от около 1000 долара, но нито една наша културна институция не прояви интерес; 

- вече поредна година няма данни за половината от няколко хиляди монети, откраднати от Търновския РИМ; 

- разкопките на Карановската селищна могила на практика са закрити. При това - въпреки изключително впечатляващата изложба на находки от древните солници, некропол и селище в Софийския НАИМ;

- продължава престъпната безстопанственост над антична Рациария, град, който някога е можел да предложи находки, що-годе равностойни на тези в Помпей. Местното население свободно продава антични монети за древни суми, а металотърсачът е насъщен инструмент, даже повече от лопатата. 

Да продължавам ли? Списъкът с издевателства над археологическата наука и историческата култура е безкраен, при това в последните три години е по-безобразен от всякога. Археологията пречи на стоителството, тя саботира издигането на хотели и магистрали (да се надяваме, че поне магистралите ще се окачат качествено построени, защото вече се опарихме от некачествено строителство). Междувременно щатният или придворен "историк" Божо Димитрофф "открива" уж мощи от светци и съвсем, ама съвсем истински погребения на вампири. А министърът на културата, незабравимият наш Вежди Рашидов, се снима с Де Ниро и Траволта. Това не е просто безобразие, а пълен разпашой. 



Невероятна безотговорност. Магистралата е трябвало да заобиколи комплекса, за да бъде той изучен, а може би и направен достъпен за публика. Не се намират всеки ден култови места, натъпкани със скъпоценни предмети - а и стойността не се изчерпва със златото; то е само знак за значението на самото място. 

Не мога да си представя Гърция да бетонира Микена или Китай да построи магистрала върху Гробницата на Десетте хиляди теракотени воини. Но у нас вече безхаберието е не просто типично - то е самодоволна мода. Няма да се учудя, ако след време някой простак, близък до така наречения "елит" безнаказано си отвори, да кажем, частен клуб насред Казанлъшката гробница. 

И тогава всички стотици хиляди футболни патриоти, които уж изгарят от любов към България, ще си трайкат, та дори може и да идат да чуят някоя чалгица сред прясно замазаните стенописи. Нация от мишоци и проститутки, управлявана от нагли престъпници. Място, където нищо читаво не вирее. 

По-горният пример за Казанлъшката гробница никак не е случаен, нещо подобно вече се случи в София. Собственикът на някакъв хотел край Равадиново (на Черно море) преди няколко години безсрамно разруши и разграби приказния дървен замък в гората до руското посолство, отнасяйки оцелелите резби, за да украси хотела си. А някога този прелестен дворец е бил построен и подарен на софийското гражданство от своя автор, художника Рачо Ангелов. Безнаказана кражба и дори под протекцията на институциите. Ето малко снимки на замъка тук.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене