Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
25.10.2012 02:42 - Безобразието в Кърджали - неоосманизмът настъпва
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2012 02:43


Автор: megafon

Акад. ГЕОРГИ МАРКОВ, историк

ЗА МЕН не са изненада събитията в Кърджали - провалянето от ДПС на почетното звание на ген. Васил Делов, който преди 100 години освободи града, защото тези събития са отглас на неоосманизма в съседна Турция. Като казвам неоосманизъм, имам предвид, че преди 10 години войните на Османската империя не бяха чествани така, както сега се отбеляза в Турция Балканската война - с международен конгрес в Истанбул, екскурзия до Одрин, полагане на венци на паметника на коменданта Шукри паша и антибългарска изложба във форта "Айвазбаба".

Изселническите организации в Турция повлияха на ръководството на ДПС и то застана на позициите на неоосманизма на проф. Ахмед Давутоглу - сегашния външен министър на Турция. Той отрича освободителния характер на Балканската война, твърди се, че тя била нападателна и че Османската империя имала бъдеще. Това е гледната точка на сегашната турска политика и историография. И чрез изселническите организации това повлия на ДПС и се стигна до безобразието генерал Васил Делов да бъде отхвърлен като почетен гражданин на Кърджали.

А той не заслужава ли това? Дядо ми, който е бил в 28-и Стремски полк, който воюва в Хасковския отряд начело с тогава полковник Васил Делов, ми е разказвал, че боевете са били пред Кърджали и след тях турският гарнизон е опразнил с паническо бягство града. Така че Кърджали изобщо не е засегнат, а напротив - опазен. (Това го проверих после по документи). Ген. Делов е спечелил битката пред портите на града.
Балканската война не е срещу турците, а срещу Оманската империя. И това е важно. Османската войска е прилагала тактиката на опожарената земя, бягайки назад. Българската войска настъпва, обозът й е с волска тяга и разчитали много на местни ресурси - на хамбари и плевни за фураж. Но османската армия е опожарявала селата, но после приписва тези пожари на българската армия, плашат своите, че гяурите идват, ще мъстят и ще колят. Затова хиляди турци бягат с османската армия, после обаче голяма част се връща.

image  

 

В крайна сметка победила ли е България, или не в Балканската война? Според Лондонския договор за мир от 17 май 1913 г. османската империя се признава за победена и отстъпва на Балканския съюз начело с България всички земи западно от линията Мидия на Черно море до Енос на Бяло море.

Случилото се сега в Кърджали е отговор на несвършеното от българските правителства. Държавните институции трябва да вземат отношение, защото това е опит за фалшифициране на българската история, посегателство върху паметта на хилядите български войници. Дори една декларация трябва да се внесе в Народното събрание, защото това е опит за прокарване на неоосманизма в България.
Но се боя, че заради наближаващите избори пак ще има партийно-политически сметки за коалиция с ДПС и пак ще се пренебрегне националният интерес. А това е много сериозен въпрос - колкото исторически, толкова и политически.

И докато се занимаваме с научната конференция за Людмила Живкова, се прави нашествие на неоосманизма. Трябва нова политика към съседите, защото Турция не е онази на Мустафа Кемал, наречен Ататюрк. Той е много ясен и казва, че Република Турция няма нищо общо с османската империя, и изхвърля историческите архиви за вторични суровини, та ние купуваме два вагона, за да направим ориенталски отдел в Народната библиотека.

Но Турция вече скъсва с Ататюрк и иска османската империя да бъде реаби-литирана. А с това ние категорично не трябва да се съгласяваме, защото от това се започва - от посегателството срещу паметта на един български генерал, за да се премине към по-сериозните неща.

/Взето от "24 часа/






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042624
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци