Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.10.2012 04:42 - Нобеловата награда за мир събуди у европейците сарказъм
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



13 октомври 2012 07:32 | 5 Коментирай Препоръчай (0)

image © снимки: Reuters   Още по темата
image Президентът на ЕС покани лидерите на страните членки да получат Нобеловата награда за мир в Осло image Двама американци с Нобелова награда за икономика image Коментарите за Нобеловата награда за мир на в европейските вестници image Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир image Нобеловата награда на ЕС породи негативни коментари в социалните мрежи image Европейският съюз - нобелов лауреат за мир image Европейският съюз спечели Нобеловата награда за мир

Присъждането на Нобеловата награда за мир на Европейския съюз предизвика прилив на гордост и умиление у европейските лидери и вълна от сарказъм сред европейските граждани. Социалните мрежи на страните от ЕС се изпълниха с язвителни коментари, подборки от които вече се публикуват в европейски медии, предаде ИТАР-ТАСС.

Белгийската телевизия Ер Те Бе Еф публикува някои от най-ярките изказвания, взети от френскоезичния сегмент на Twitter осем часа след обявяването на наградения: „ЕС получи Нобеловата награда за мир… посмъртно”; „ЕС просто не успя да вземе Нобеловата награда за икономика”; „С всичките си директиви ЕС има всички основания да получи Нобеловата награда за литература”; „Ако имаше Нобелова награда за хумор, трябваше да я присъдят на Нобеловия комитет”.

Някои автори подхождат по-широко и вече правят прогнози за 2013 г. „Нобеловата награда за мир за 2013 г. се присъжда на НАТО за мъжествената защита на мира в Югославия, Афганистан, Сомалия и Либия”. Други поглеждат към миналото и призовават „докато не е станало късно” да се присъди престижната награда на Съветския съюз, който „мъжествено се разпадна и с това спаси света от превръщането на Студената война в ядрена”.

Освен ирония в коментарите на европейците прозира и недоумение: „Награждаването на репортери, които с риск за живота си съобщават истината от „горещите точки” вече не е на мода, сега организациите се награждават една друга”. В британските коментари в интернет, където се срещат повече евроскептици, се обсъждат някои по-практически аспекти на ситуацията. „Как ще се разпределят парите? Аз ще получа ли своя дял? Впрочем като биевропеец (имам гражданство от две страни-членки на ЕС) трябва да получа двоен дял”. „Наградата е по-малко от един милион лири (1,4 млн. долара), европейците сме 500 000. Това е по-малко от две лири на човек”. „Нобеловата награда за ЕС за всеки европеец ли е? Ще стои отлично в професионалното ми резюме - лауреат на Нобеловата награда за мир”.

Срещат се и положителни отзиви, макар и да не звучат твърде оптимистично: „Заслужена награда. Жалко, че (основателите на европейския проект) Робер Шуман и Жан Моне отдавна не са сред живите и няма да могат да я получат”.


image
Сред коментарите се срещат и сериозни опити за осмисляне на мотивите на решението. Например потребителят ITLaw23 написа във форума на британския вестник „Гардиън”: „ЕС действително е свършил огромна работа за съхраняване на мира в Европа. Не мога обаче да се освободя от усещането, че наградата се присъжда с политически мотиви, а не за реални заслуги. На Нобеловия комитет се харесва, че има либерал в Белия дом (Барак Обама) - дадоха му наградата (през 2009 г.), за да поддържат популярността му. е усещат, че значителна част от европейския проект е поставена под съмнение и се опитват да поддържат и него. Нямам нищо против и двамата лауреати, но концепцията „харесва ни как тези хора разсъждават и вземат решение, така че ще им дадем наградата” сериозно подкопава ценността на самата награда, която на теория трябва да се присъжда за реални исторически заслуги”.

ИТАР-ТАСС припомня критичните реакции на европейски евроскептици като британеца Найджъл Фарадж, популисти като холандеца Герт Вилдерс и крайнодесни лидери като французойката Марин Льо Пен и отбелязва, че именно такива радикални политици регистрират рязко увеличение на рейтинга си в сегашната криза в Европа. Това е тревожна европейска тенденция, която също се обсъжда активно по форумите в интернет, пише БТА.

„Как може да се дава награда за мир на Европа, в която нарастват ксенофобията, национализмът и популизмът?”, пита читател на белгийския в. „Соар”.

image

По-рано и чешкият президент Вацлав Клаус, който е известен с евроскептицизма си, определи като „трагична грешка” присъждането на Нобеловата награда за мир на Европейския съюз, предаде АФП. „Отначало помислих, че е някаква шега. Дори насън не би ми хрумнало, че някой може сериозно да го обмисля”, заяви Клаус, цитиран от чешката държавна агенция ЧТК.

Клаус заяви, че Нобеловата награда за мир по-скоро би трябвало да се даде на конкретна личност за конкретно действие. „Да се присъди Нобеловата награда на институция, а в този случай - на бюрократична институция, е лишено от смисъл отличие”, заяви чешкият президент.

http://dariknews.bg



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10039325
Постинги: 7893
Коментари: 3528
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци