Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.10.2012 05:01 - Казашка паравоенна организация в София ще брани Отечеството, но не казва кое (Резонна борба срещу посегатели над Православието или обикновен руски
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.10.2012 05:04


великоимперски шовинизъм?!)


Съдейки все пак, кой сайт е източник на обвинението, на автора на този блог, все още не му е ясно - за организация за отбрана от отпадъци като анархопачаврите - изгаврили се с Руски православен храм ли е тази организация и срещу масоните и доносници в така наречения "висш клир" на "нашата" така наречена "БПЦ" ли е, или си е откровенна великоруска - фанатична и сепаратистка организация?
Автора на този блог, би бил изцяло в подкрепа на тази организация, ако е за първото и разбира се, че би се присъединил в отпора на всякакви аспирации и посегателства над нашата култура, памет и идентичност, от когото и да било и от каквито и да е изтъквани подбуди!
От една страна, ние няма как да не сведем глава пред загиналите за нашето Освобождение в 1878-а година казаци и да си спомним и тяхната отбранителна за Европа и Православието жертва срещу жидо - червения Октомврийски Антихрист в Русия. (Друга тема е, че те са наши доста преки родственици...)
От друга страна, спомените ни за дългото подтискане на сънародниците ни край Волга, 1917 и 1944-а година, ние също няма как да не си ги спомним и бихме били глупаци или безпаметни, ако не ги помним или се правим, че не ги помним и умишлено искаме с някакви привидно "благородни" подбуди и предтекст за "историческа благодарност", да ги забравим.
Все пак, вдъхновяването на русофилите у нас и пак деленето на българската нация на тема Русия, е леко притеснително и от двете страни.
От друга страна, нека сме бдителни и коя точно е другата страна на спора...


Автора на Независим националистически блог


Пак скандал около Руската църква Казашка паравоенна организация в София ще брани Отечеството, но не казва кое 17:41 | 04.10.2012 | 3475 прочитания Размер на текста image image

imageВ криптата на Руската църква в столицата е била учредена казашка организация с център София. Гласност на събитието даде преподавателят по философия в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по християнската етика и религия, както и енориаш в църквата проф. Калин Янакиев пред Нова телевизия.

Според проф. Янакиев в устава на организацията било записано, че "тя организира донаборна подготовка на младежи, шефство на подразделения на руската армия, политическа и обществена дейност в страната".

Членовете на организацията, сред които имало и български граждани, се заклевали да служат на отечеството, но проф. Янакиев запита за кое отечество става дума.

Като още по-скандално той определи изказването на преднастоятеля на църквата игумен Филип на събиране на 8 септември, на което е присъствал и лидерът на БСП Сергей Станишев. Тогава отец Филип Василцев прогласил, че има една единна православна държава. Това е теза, която никак не е чужда на църковния клир в Москва, особено след като начело на Руската православна църква застана патриарх Кирил.

Ние, енориашите - и българи, и руснаци, настояваме българските институции да си свършат работата и да бъде отзован този човек (отец Филип - бел. ред.), който нарушава конституцията и законите на нашата страна, призова проф. Калин Янакиев.

Впрочем подробности за странната организация съобщава
сайтът за православна култура "Двери на православието" още на 20 септември, като се позовава на известие на самата Руска църква.

След Русия и Украйна казачеството се настанява и в България

Новата организация ще е част от Всевеликата Донска войска (Всевеликое войско донское), едно от многобройните руски казашки общества, действащи в Русия, Украйна и други места.

Българският филиал на организацията ще носи името на св. Пантелеймон. Инициатор за създаването на казашката група е предстоятелят на руската църква игумен Филип, който е изпратил молба за това до Московска патриаршия.

Пристигането на отец Филип, който смени предишния настоятел, опъна отношенията между църквата и енориашите българи поради явното желание на игумена да затвори църквата за православни, които не са в лоното на Руската православна църква (РПЦ).

За учредяването на казашката организация от Русия са пристигнали представителите на Синодалния комитет на РПЦ за взаимодействие с казачеството: протойерей Игор Покровски, зам.-председател на комитета, и свещеник Тимофей Чайкин, ръководител на отдела по взаимодействие с казашките общества и обществени обединения, пише още Двери на православието.

На специална церемония желаещите да влязат в казашката организация мъже са дали клетва с вяра и истина да служат на Отечеството, на Православната църква, на честното казачество, свято да пазят добрите казашки традиции и обичаи. В криптата на руската църква тържествено е било внесено българското знаме и е прозвучал българският химн.

На церемонията е бил избран есаул (заместник), който ще ръководи местната организация, докато бъде избран атаман.

За духовен наставник на софийската казашка организация е избран игумен Филип.


Казаците като руски "масони"

Двери на православието пояснява, че инициативата за създаване на казашката организация е руска "реплика" на модерната тенденция у нас да се създават различни общества с религиозен и военен привкус като тамплиери, архонти, рицари от различни ордени и др., които претендират да са "пазители на Църквата, вярата, традициите".

В редовете на софийските казаци са влезли вече печално известните охранители на предстоятеля отец Филип, които пазят духовника от енориашите на храма.

Самият проф. Янакиев коментира пред Нова телевизия, че "произведените" казаци приличат на обикновени мутри и разказа, като показа и снимки, как на службите напоследък зад него или зад други от българите демонстративно заставал някой доста едър младеж от тях.

В Русия в момента има голям разцвет на казашки организации - това са военизирани граждански обединения, които претендират за връзка с казаците от досъветска Русия и Украйна. Съществуват различни казашки организации, част от които си оспорват взаимно легитимността, а други са тясно свързани с руското правителство.

Организацията Всевелика Донска войска е създадена през 1996 г. и уставът й е утвърден от президента на Русия. В нея влизат 135 000 казаци. Има представителства на организацията и в други страни, като в редиците й влизат потомци на казаците от Русия и Украйна.

Основната дейност на организацията е насочена към "възраждане на казачеството, духовното и патриотичното възпитание на младите казаци, работа "за благото на Велика Русия“.

Двери на православието продължава, че учредяването на казашка организация към храма в София е поставило нащрек енориашите към църквата, "тъй като е известно, че казаците са военизирана организация (както показва и името на конкретното обединение)".

"Не е ясно, защо се налага в столицата на България да се създава структура, която ще работи за благото на "Велика Русия“. Досега казаците в руската църква в София служеха за охрана и респектиране на богомолците, сега, след като те са се заклели във вярност да служат на Отечеството (не се казва кое), на честното казачество и да отстояват интересите на Велика Русия, не е чудно, че българите, посещаващи руския храм, се чувстват некомфортно", посочва Двери на православието.

"Учредяването на военизирана структура към руската църква в София може да се приеме като пореден знак към богомолците с български произход, че са нежелани в този храм и игумен Филип няма да се спре пред нищо, за да прочисти повереното му подворие не само на етнически принцип, но и от всички инакомислещи руснаци", посочва сайтът.


http://www.mediapool.bg


Ето и самата дискусия между двете страни на спора, която се разрази в предаване на БНТ (Може, поне приблизително да се чуе и другата страна от спора, въпреки видимото предубеждение и пристрастие на водещия.):


bnt.bg/bg/productions/44/edition/26133/vjara_i_obshtestvo_20_oktomvri_2012





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10042468
Постинги: 7901
Коментари: 3533
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци